Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Ιστορία του Τοπλού μέρος Δ’

Οι λεηλασίες κατά την επανάσταση του 1866, η λεηλασία της μονής και η διασκόρπιση των μοναχών της.


Για άλλη μια φορά η μονή στην επανάσταση του 1866 δεν έμεινε αλώβητη. Από μίσος και φανατισμό οι τούρκοι κατέδωσαν στην τουρκική κυβέρνηση ότι η μονή ήταν κέντρο επαναστατικών πράξεων, ο ηγούμενος Μελέτιος Μιχελάκης και πολλοί από τους καλογήρους από τους πρώτους των επαναστατών. Η κυβέρνηση αμέσως έστειλε πλοίο κοντά στον κόλπο του Παλαικάστρου. Ο ηγούμενος Μελέτιος κατάφερε να διαφύγει στην Κάσο, πολλοί δε άλλοι των μοναχών διέφυγαν στη νήσο Σύμη. Κάποιοι όμως δεν κατάφεραν να διαφύγουν και ήταν οι Νεόφυτος Χ. Μικρού ιερομόναχος από το χωριό μετόχια Πισκοκεφάλου, ο μοναχός Παρθένιος Σφακιανάκης από το Καρύδι, ο μοναχός Ζαχαρίας Καραβιτάκης από την Αγία Φωτιά, και ο Μιχαήλ Οικονομάκης υπηρέτης της μονής από τις Χοχλακιές, συνελήφθησαν από τους τούρκους μεταφέρθηκαν στο πλοίο και μετά από πολλά βασανιστήρια ομολόγησαν για τον τόπο που ήταν τα πολεμοφόδια και για το ρόλο του μοναστηριού στην επανάσταση. Μετά από λίγο καιρό συνελήφθη και ο ιεροδιάκονος του επισκόπου Ιεροσητείας Νεόφυτος, μετά από λεγόμενη προδοσία. Όλοι μαζί οδηγήθηκαν με το πλοίο στη Σούδα, καθ’ οδών οι τούρκοι συνέχισαν τα βασανιστήρια και φτάνοντας στη Σούδα τους οδήγησαν στη φυλακή όπου μετά από εξάμηνο πήραν αμνηστία.
Από την επανάσταση του 1866 και την περιπέτεια που πέρασε η μονή η μονή δεν πέρασε άλλες περιπέτειες μέχρι την απελευθέρωση. Οι μοναχοί με το τέλος της επανάστασης επέστρεψαν στη μονή και η μονή με τον καιρό βρήκε ξανά τον κανονικό της ρυθμό. Η επόμενη καταστροφή που συνέβη στη μονή ήταν το 1944 κατά περίοδο της γερμανικής κατοχής το οποίο θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Η λειτουργία σχολείου στη μονή.


Από τις μαρτυρίες ανθρώπων που πρόλαβαν τα χρόνια της τουρκικής δουλείας έχουμε την αρχική μαρτυρία ότι η σχολή λειτουργούσε σαν σχολείο. Είναι χαρακτηρι-στική η μαρτυρία και ομολογία που έδιναν οι ψάλτες και οι αναγνώστες τα χρόνια μετά την απελευθέρωση αλλά και πολύ μετά ότι τα λίγα γράμματα και ψαλτικά που ήξεραν τα είχαν μάθη στη μονή.
Είναι αλήθεια ότι η μονή ήταν το μοναδικό σχολείο που υπήρχε στην περιοχή για πολλά χρόνια και ένα από τα σημαντικότερα έργα των μοναχών ήταν να διδάξουν στο ταλαίπωρο γένος τα λίγα γράμματα λόγο του απαγορευμένου ύπαρξης σχολείων στην Κρήτη μέχρι τη σύμβαση της Χαλέπας το 1878 και την δυνατότητα των χριστιανόπαιδων να μαθαίνουν την πατρώα γλώσσα.
Το γεγονός ύπαρξης σχολείου μαρτυρεί και ο άγγλος ναύαρχος Τ.Α.Β. SPRATT ο οποίος πέρασε από τη μονή το 1850 και μιλώντας για το θέμα αναφέρει την ύπαρξη μικρού σχολείου με περίπου 30 μαθητές. Η μέθοδος πρέπει να ήταν αλληλοδιδακτική και την που ευθύνη είχε κάποιος μοναχός που έδιδε στους μεγαλύτερους οδηγίες τόσο για το τι μάθαιναν οι ίδιοι όσο και για το τι θα διδάξουν στους μικρότερους για τους οποίους ήταν υπεύθυνοι.
Ήταν ένας τρόπος για να μπορέσει το γένος ν’ αντέξει στο ρεύμα της αμάθειας και της ισοπέδωσης που επιχειρούσε ο κατακτητής για ν’ αφανίσει το έθνος.


Νεότερες διώξεις


Την περίοδο της γερμανικής κατοχής η μονή θα θυμηθεί ξανά τις παλαιές διώξεις αν και αυτή τη φορά οι διώχτες δεν θα είναι αλλόπιστοι αλλά χριστιανοί αδελφοί. Οι γερμανικές δυνάμεις του ναζισμού μετά την αποχώρηση των Ιταλών από τον πόλεμο καταλαμβάνουν και τυπικά όλη την Κρήτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ανατολική Κρήτη για αρκετό χρονικό διάστημα υπάρχει σύνδεσμος πληροφοριών των συμμαχικών δυνάμεων προς τη μέση ανατολή και οι Ναζί προσπαθούν να ανακαλύψουν το μέρος από το οποίο φεύγουν οι πληροφορίες.
Όσα δεν κατάφεραν οι δυνάμεις κατοχής όλη την περίοδο του πολέμου κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο σύγχρονος Εφιάλτης και προτιμώντας το μικρό και κέρδος προσωπικό κέρδος προδίδοντας ότι στη μονή υπάρχει ασύρματος όπου μεταδίδονται πληροφορίες και σύνδεσμος με τις συμμαχικές δυνάμεις.
Η αρχική έρευνα της γκεστάπο δεν επέφερε αποτελέσματα για το λόγο ότι ο ασύρματος βρισκόταν σε περιοχή έξω από τη μονή, όμως μετά από δεύτερη έρευνα ανακάλυψαν ίχνη από υγρά που χρησιμοποιούσαν οι ασύρματοι της εποχής εξουδετερώ-νοντας τον και μαζί του σημαντικό μέρος της αντίστασης στην Κρήτη.
Οι Γερμανοί συνέλαβαν τον ηγούμενο Γεννάδιο Συλιγνάκη και δύο μοναχούς αλλά και 20 λαϊκών, τους οποίους οδήγησαν στις φυλακές Αγιάς στα Χανιά. Μερικές μέρες αργότερα μετά από απόφαση του στρατιωτικού δικαστηρίου εκτέλεσαν τον ηγούμενο και έναν πατέρα της μονής και απέλασαν άλλο ένα λόγο διανοητικών όπως δικαιολογήθηκε προβλημάτων. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η υπεράσπιση του δικηγόρου Κ. Μητσοτάκη για μεταβολή της ποινής από θανατική σε ισόβια όπως ενημερώνει, με επιστολή του στις 21 Μαίου 1944 ο επίσκοπος Κυδωνίας Νικηφόρος τον επίσκοπο Ιεράς και Σητείας Φιλόθεο Α’ το αίτημα απερρίφθη και πραγματοποιήθηκε η εκτέλεση.

Τα όρια της μονής κατά τον κώδικα της μοναστηριακής Λασιθίου.


Στις 24 Ιουνίου 1925 έγινε εφαρμογή του νόμου 3345 περί εφεδρικού ταμείου στην Κρήτη και κυρίως στον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας Κρήτης ο οποίος τοποθετούσε τα όρια της μονής Τοπλού.
Η επικύρωσή του έγινε από το γραφείο της μοναστηριακής επιτροπής Λασιθίου στη Νεάπολη στις 19 Δεκεμβρίου 1928 και πηγή της απόφασης ήταν ακριβές αντίγραφο από κώδικα της μονής.
Τα όρια της μονής είναι από το ακρωτήριο του Κάβο σίδερου μέχρι τα όρια του χωριού Παλαίκαστρο και την περιοχή του Ανάλουκα προς την πόλη της Σητείας. Η ανάλυση των ορίων είναι κυριολεκτικά αναλυτικότατη και σε πολλά σημεία μπορεί να δει κανείς ότι ο συντάκτης ήταν πολύ καλός γνώστης της περιοχής.
Γενικά μπορούμε να δούμε ότι ο κώδικας δίνει ακριβή πληροφορίες για τα όρια της μονής.

ΤΕΛΟΣ


Γ.Τ.

Βράβευση των Ολυμπιονικών από τον υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης

Τους 23 Ολυμπιονίκες μας που κατέλαβαν από την 1η έως την 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και εντάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, βράβευσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ).Περισσότερα...

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης,για το θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη απέστειλε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το συλλυπητήριο μήνυμα του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του εκλεκτού συναδέλφου, του Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη. Ήταν ένας πολιτικός με ήθος και όραμα, ένας Κρητικός που υπηρέτησε την πατρίδα του και αγωνίστηκε με συνέπεια και εργατικότητα στον δύσκολο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Σας παρακαλώ να δεχθείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. »


Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29/09/2008

Εντός της εβδομάδας η εκλογή του νέου Νομάρχη Λασιθίου

Μετά το θάνατο του νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη δυο είναι οι επικρατέστεροι για την πλήρωση της χηρεύουσας θέσης του νομάρχη Λασιθίου.
Και αυτοί είναι οι δύο αντινομάρχες Σήφης Αναστασάκης και Θεόδωρος Πατεράκης. Αν και δεν διαψεύδουν τις πληροφορίες, αρνούνται να εκδηλώσουν δημόσια το ενδιαφέρον τους, υπογραμμίζοντας από την πλευρά τους την ανάγκη να σεβαστούν όλοι το πένθος του αείμνηστου νομάρχη.

Στο μεταξύ πληροφορίες θέλουν ότι τη θέση του νομάρχη Λασιθίου για τα υπόλοιπα δύο χρόνια της θητείας θα διεκδικήσουν συνολικά πέντε υποψήφιοι. Οι δύο αντινομάρχες Σήφης Αναστασάκης και Θεόδωρος Πατεράκης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Νίκος Πάγκαλος, και τις νομαρχιακές συμβούλους Μαρίας Πρατσίνη και Μαρία Χανιωτάκη- Μυλωνάκη.
Γ.Μ.

Ψήφισμα για το θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου κ. Στρατάκη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας με την αναγγελία του θανάτου του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη, σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα Σάββατο 27 Οκτωβρίου:



ΨΗΦΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ



1. Να παρακολουθήσει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο την εξόδιο
ακολουθία

2. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του
εκλιπόντος.

3. Να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του εκλιπόντος.

Επιστολή Δημάρχου Σητείας στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας με θέμα ''το λιμάνι της Σητείας να είναι προορισμός της επιδοτούμενης''

Κύριε Υπουργέ

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσεχή διαγωνισμό για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές, φαίνεται να εξαιρείται το Λιμάνι της Σητείας ως προορισμός κάτι που θα πλήξει καίρια την οικονομία του Νομού Λασιθίου και ιδιαίτερα της Σητείας μέσω της οποίας έχει αναπτυχθεί το εμπόριο με τα Δωδεκάνησα.
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας, ώστε να μην εξαιρεθεί η Σητεία άνευ λόγου. Το τονίζουμε αυτό γιατί πληροφορούμαστε ότι η επιτροπή αφαίρεσε τη Σητεία, γιατί δήθεν υπάρχει πρόβλημα στο λιμάνι, που όμως αυτό ήδη έχει αποκατασταθεί.
Πιστεύουμε ότι δεν θα τιμωρηθεί η Σητεία για ένα πρόσκαιρο και ήδη λυμένο πρόβλημα. Ελπίζουμε οι πληροφορίες μας να μην είναι αληθείς, ώστε το λιμάνι της Σητείας το οποίο ήδη επεκτείνεται να αποδώσει στην τοπική κοινωνία και να παίξει τον υπερτοπικό ρόλο για τον οποίο έχει ήδη σχεδιαστεί.



Με τιμή
Ο Δήμαρχος Σητείας


Νίκος Κουρουπάκης

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Για το θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου κ. Στρατάκη

Με μεγάλη καθυστέρηση, ο δήμος Σητείας εξέδωσε δελτίο τύπου για το θάνατο του νομάρχη Λασιθίου Α Στρατάκη. Το δελτίο τύπου δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι και ώρα 12,30 μμ και το υπογραφή ο πρόεδρος του Δ.Σ Σητείας Κ. Γ.Δελημπαλταδάκης.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για τον πρόωρο χαμό του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη.
Δεν θα πάψουμε να τον ευχαριστούμε και να τον ευγνωμονούμε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο νομό μας.
Ευχόμαστε στα μέλη της οικογένειάς του και τους λοιπούς συγγενείς, δύναμη, υγεία και ο πόνος της απώλειας να μετατραπεί σύντομα σε μια ευχάριστη ανάμνηση του αγαπητού σε όλους μας Αντώνη.


Για το Δ.Σ. Σητείας
Ο πρόεδρος
Γ.Δελημπαλταδάκης

Ιστορία του Τοπλού μέρος Γ’

O ζωγράφος Ιωάννης Κορνάρος


Ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της αναγέννησης στην Κρήτη, υπήρξε αναμφισβήτητα ο Ιωάννης Κορνάρος. Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1745 και πέθανε περί το 1796. Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για το βίο του είναι πάντως βεβαιωμένο ότι εργάστηκε στην Κρήτη, το Σινά, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Έργα του συναντούμε σε πολλές μονές της Κρήτης όπως τα Σαββαθιανά και των Άγιο Ματθαίο των Σιναϊτών, όσο και στην Ιερά μονή Τοπλού. Σημαντικές είναι οι τοιχογραφίες που έκανα από το πέρασμά του στην Κύπρο στη μονή του Κύκκου. Κλασσικός τρόπος υπογραφής υπήρξε η φράση «χειρ Ιωάννου Κορνάρου» με την ημερομηνία κατασκευής, πολλές φορές φυσικά ο τρόπος υπογραφής προσαρμόζονταν ανάλογα αλλά πάντα στο ίδιο ύφος.

Μεταξύ των έργων που διασώζονται είναι και δύο φορητές εικόνες στη μονή Τοπλού. Πρόκειται για την εικόνα με την επωνυμία «Μέγας ει Κύριε» παρμένη σαν έμπνευση από την ευχή του μεγάλου αγιασμού. Είναι εικόνα της εποχής των παλαιολόγων και περιγράφει 61 παραστάσεις σημειωμένες με μαύρο μελάνη με θέματα που περιγράφονται μέσα στην προαναφερόμενη ευχή. Έχει διαστάσεις 1,33´ 0,85 εκατοστά και στο κάτω μέρος ο ζωγράφος σημειώνει όλους όσους συνέβαλαν για την κατασκευή της εικόνα, είναι δε ένα έργο που έγινε στα 25 χρόνια του ζωγράφου.
Η άλλη εικόνα του Ιωάννη που μπορούμε να βρούμε φυλασσόμενη στη μονή Τοπλού είναι εκείνη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, πρόκειται για φορητή εικόνα διαστάσεων 34,5´ 42,5 εκατοστά που εικονίζει ολόσωμη τη μορφή της Αγίας Αναστασίας και οκτώ παραστάσεις παρμένες από το βίο και το μαρτύριό της. Στο κάτω μέρος αναφέρει ότι έγινε με έξοδα του μοναχού Νεοφύτου των γονέων και των αδελφών αυτού το 1765. Η όλη σύνθεση χωρίζεται σε τρεις οριζόντιες ζώνες όπου στο κέντρο υπάρχει η φυσιογνωμία της Αγίας.
Φυσικά πέρα από τις εικόνες του Κορνάρου έχουν διασωθεί πολλά εικονογρα-φικά έργα από την εποχή της Κρητικής σχολής, όπως και κάποιες τοιχογραφίες στο δυτικό μέρος του Ναού πάνω από την είσοδο, τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στην τελευταία αναστήλωση της μονής.

Η καταστροφή της μονής από τους Ιππότες της Μάλτας.

Η πρώτη καταστροφή που θα δεχτεί η μονή πριν ακόμα την καταλάβουν οι τούρκοι θα έλθει από χριστιανικά χέρια, εκείνα των Ιπποτών της Μελίτης. Το εν λόγω τάγμα προέρχονταν από το τάγμα των Ιπποτών του αγίου Ιωάννου στη Ρόδο και μετά την ήττα τους από το 1522 από το Σουλεϊμάν το μεγαλοπρεπή περισυλλέγησαν από το Κάρολο τον Ε’ το 1530 ο οποίος τους παραχώρησε τη νήσο Μάλτα και έδωσαν όρκο ότι θα πολεμούν πάντα τους Οθωμανούς.
Για το λόγο αυτό τους κάλεσε η ενετική διοίκηση της Κρήτης για να βοηθήσει λόγο του επερχομένου Ενετικού κινδύνου και ειδικά μετά την επίθεση στα Χανιά.
Μετά την παράδοση των Χανίων οι Ιππότες κατέπλευσαν στο Χάνδακα απ’ όπου απεχώρησαν μετά την κατάληψη της Ρεθύμνης καταφεύγοντας ανατολικότερα αποβιβα-ζόμενοι στο λιμάνι της Σητείας. Αλλά αντί να επιστρέψουν και να υπερασπιστούν το Χάνδακα ή να παραμείνουν στη Σητεία και να περιμένουν τον επερχόμενο Οθωμανικό κίνδυνο άρχισαν τη λεηλασία της υπαίθρου. Πέρα από τη λεηλασία πολλών χωριών λεηλάτησαν και τη μονή Τοπλού.

Η κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, η ανακήρυξη της μονής σε Σταυροπηγιακή, η καταστροφή της από τους τούρκους.


Το 1614 η ανατολική Κρήτη θα πέσει στα χέρια των τούρκων οι οποίοι αρχόμενοι από τα Χανιά απλώνονται σ’ ολόκληρη την Κρήτη και θα την καταλάβουν τελικά το 1668 με την παράδοση του Χάνδακα και των Κάστρων της Σπιναλόγκα και της Γραμβούσας. Με την πτώση της μονής στα χέρια των τούρκων οι μοναχοί θα διασκορπιστούν.
Από τη στιγμή που επετέθησαν στη Σητεία προχώρησαν σε σφαγές αμάχων που συναντούσαν στα χωριά που περνούσαν. Μία ομάδα από τους επιτιθέμενους κατευθύνθηκε στη μονή Τοπλού. Με την επίθεση αυτή άρπαξαν οτιδήποτε είχε αξία στη μονή και επιβαίνοντες στα πλοία τους αναχώρησαν από τη Σητεία. Κατά την λαϊκή παράδοση οι τούρκοι πήραν πολύ κόσμο μαζί τους για να τον οδηγήσουν στην ανατολή.


Ο φόνος του Μπαϊράμ αγά Κασάπη, η ακολουθήσασα αρπαγή της περιουσίας της Μονής και η τέλεια ερήμωσή της στην επανάσταση του 1821.

Δεν είναι λίγες οι ταλαιπωρίες και οι κακουχίες που την ανάγκασαν πολλές φορές να επαιτεί για να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις καθημερινές απαιτήσεις, που δεν είχαν να κάνουν μόνο με τις φορολογίες της πύλης, αλλά και από τις συχνές απαιτήσεις που είχαν οι γενίτσαροι της περιοχής. Ένας από τους πιο απαιτητικούς γενίτσαρους ήταν ο Μπαϊράμ αγά Κασάπης από την κάτω επισκοπή, του οποίου ο φόνος μέσα στο χώρο της μονής αποτέλεσε την αφορμή το μοναστήρι να πάθει πολλά και μεγάλα κακά στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Φαίνεται ότι σε κάποια από τις επισκέψεις του ο ηγούμενος Ιερεμίας τόλμησε ν’ απευθύνει παρατήρηση προς τον Μπαϊράμ και ‘κείνος με τη σειρά του σκότωσε τον ηγούμενο. Το γεγονός αυτό στεναχώρησε, και λογικό ήταν την αδελφότητα η οποία πάνω στην οργή της θέλησε ν’ αποκτήνει τον γενίτσαρο, όμως για το λόγο ότι η πράξη ήταν πολύ δύσκολη στην πραγματοποίησή της ζήτησαν από κάποιον άλλο τούρκο ο οποίος περιδιάβαινε στη μονή και εκείνος με τη σειρά του απαίτησε ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να πραγματοποιήσει την πράξη αυτή, το όνομα του φονιά δεν διασώθηκε από την παράδοση. Υπάρχει βέβαια η γνώμη ότι ο ως άνω αγάς θανατώθηκε από κάποιον υπηρέτη της μονής και για το λόγο αυτό δεν έγινε γνωστό τ’ όνομά του. Γεγονός είναι ότι τόσο κατά την ώρα του φόνου ο θόρυβος ξύπνησε τους μοναχούς οι οποίοι μέσα στο σκοτάδι έτρεξαν για να ελέγξουν την προέλευση του θορύβου και ανακάλυψαν το πτώμα του γενιτσάρου. Πάνω στην αναταραχή πολλές σταγόνες από το κερί έπεσαν πάνω στο πτώμα. Μετά το φόνο οι μοναχοί έδεσαν τον αγά πάνω στο μουλάρι του και άφησαν το ζώο ελεύθερο να επιστρέψει στην οικία του αγά. Φαίνετε ότι οι μοναχοί δεν έδεσαν καλά το πτώμα πάνω στο ζώο με αποτέλεσμα να πέσει και όταν επέστρεψε σπίτι το ζώο να μην βρεθεί να μην είναι ο αγάς πάνω του. Η αναζήτηση έγινε μέσα στο χώρο της μονής αφού οι συγγενείς του αγά γνώριζαν ότι είχε πάει στη μονή. Για κακή τύχη της μονής το πτώμα βρέθηκε μέσα στα όρία της έχοντας πάνω του σταγόνες από κεριά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι ο φόνος διεπράχθη στη μονή από τους μοναχούς.

Τα δεινά που ακολούθησαν τη μονή ήταν πολλά αφού το γεγονός ήταν φοβερό και ανεπίτρεπτο από το μέρος των μουσουλμάνων, να δεχτούν ότι ένας ομόθρησκός τους πέθανε από χέρι χριστιανού. Οκτώ, λοιπόν, άλλοι πασάδες με πλίθος γενιτσάρων για 30 μέρες έκαναν πολλές αδικίες, αρπαγές και λεηλασίες στη μονή οδηγώντας τους μοναχούς σε φυλακίσεις και άλλα δεινά. Μετά το τέλος του επεισοδίου αυτού που πολλά στοίχισε στη μονή, οι μοναχοί πήγαν στο ρυάκι που βρέθηκε το πτώμα του Μπραήμ και πετώντας πέτρες έδωσαν ανάθεμα. Για το λόγο αυτό το ρυάκι επεκράτησε να έχει το όνομα ρυάκι του ανθέματος. Όλα τα γεγονότα περιγράφει με λεπτομέρεια κατά πάσα πιθανότητα ο ηγούμενος Ζαχαρίας Κορνάρος, που διαδέχτηκε τον θανόντα ηγούμενο Ιερεμία, μέσα σε πατριαρχικό βιβλίο κατά πάσα πιθανότητα το 1811.

Πολλά δεινά ακολούθησαν λίγα χρόνια μετέπειτα το 1821 λόγο της Ελληνικής επανάστασης.
Ο διοικητής Κρήτης Μαχμούτ πασά, για να προλάβει επανάσταση στην Κρήτη διέταξε να πάρουν οι κατά τόπους νομάρχες αυστηρά μέτρα. Ο τοπάρχης Σητείας Ιμπραήμ Αφεντάκης, ένας από τους πλέων αιμοβόρους γενιτσάρους που γνώρισε η Κρήτη , διέταξε σφαγή όλων των χριστιανών ανδρών της επαρχίας, των δυναμένων να λάβουν όπλα. Η σφαγή άρχισε από την έδρα του το χωριό Τουρτούλους (νυν Άγιος Γεώργιος), στις 26 με 27 Ιουνίου οι γενίτσαροι έφτασαν και στη μονή Τοπλού και βρήκαν τους μοναχούς κοιμούμενους, λέγεται ότι στην θολωτή πόρτα της εισόδου, την καλούμενη πόρτα της Λότζας, έσφαξαν 12 μοναχούς και γλύτωσε μόνο ένας ο οποίος είχε κρυφτεί πίσω από την εικόνα της Θεοτόκου. Φυσικά δεν είναι δυνατόν η μονή να είχε μόνο 13 καλογήρους αλλά κατά πάσα πιθανότητα πολλοί απ’ αυτούς ν’ απουσίαζαν σε μετόχια της μονής, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι τούρκοι πήγαν και στα μετόχια προς αναζήτηση μοναχών. Όσους μοναχούς βρήκαν τους φόνευσαν και διέρπασαν όλη την περιούσια της μονής. Πέρασαν περίπου επτά χρόνια όταν και οι τούρκοι ακόμα βρέθηκαν στην ανάγκη ν’ αναζητήσουν τη στέγαση της πολυπάθου μονής.


Γ.Τ.

Ιερά Μητρόπολη Ιεραπέτρας και Σητείας και MINOAN GROUP PLC

Το είδαμε και αυτό. Στην επίσημη ιστοσελίδα της στο internet η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπέτρας και Σητείας, έχει αναρτήσει το δελτίο τύπου που είχε δώσει προς τα μέσα ενημερώσεις η εταιρία MINOAN GROUP PLC.
Το δελτίο τύπου αναφέρεται στην συνέντευξη τύπου του βουλευτή και Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνου.

Ερώτηση :

Είναι σωστό, η Μητρόπολη να ανακοινώνει δελτία τύπου ιδιωτικών εταιριών,(όσο και αν έχει συμφέρον), αυτός άραγε είναι ο ρόλος της εκκλησίας ;Το site με το άρθρο
Γ.Μ.

Κηδεύτηκε ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη

Σε κλίμα συγκίνησης κηδεύτηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη, δημοσία δαπάνη. Τον αγαπημένο Νομάρχη Λασιθίου, που έφυγε το Σάββατο τα ξημερώματα στα 62 του χρόνια από την επάρατο νόσο, αποχαιρέτησαν η οικογένειά του και πολλοί φίλοι.

Στην νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν, ο Υφυπουργός Άμυνας Κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής Λασιθίου Κ. Μ. Καρχιμάκης , οι Βουλευτές Ηρακλείου Κ. Μπαντουβάς, Κεγκέρογλου, Στρατάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Κ Σ. Τσόκας, η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη εκ μέρους της ΕΝΑΕ, και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Νίκος Αθανασάκης .


Γ.Μ.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Πέθανε ο Νομάρχης Λασιθίου - Ψήφισμα του Δήμου

Ο Νομός Λασιθίου θρηνεί για την απώλεια του Νομάρχη κ. Αντώνη Στρατάκη, ο οποίος έχασε την μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 61 ετών. Λόγω του θανάτου του, οι εκδηλώσεις, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, αναβάλλονται για το επόμενο Σαββατοκύριακο. Βιβλία συλλυπητηρίων έχουνε ανοιχτεί στην Νομαρχία και στην Αγία Τριάδα. Το πρωί της Κυριακής (10.00) θα τελεστεί τρισάγιο στη Νομαρχία και στη συνέχεια η σορός θα μεταφερθεί στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 2 το μεσημέρι.ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥΣτην έκτακτη συνεδρίασή του στις 27 Σεπτεμβρίου 2008 μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη αφού άκουσε την εισήγηση του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που ανέπτυξαν την κοινωνική και πολιτική δράση και τις πολλές υπηρεσίες που προσέφερε στο Νομό Λασιθίου και στο Δήμο Αγίου Νικολάου επί σειρά ετών


Ψ Η Φ Ι Ζ Ε Ι :

1. Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Δήμου στο Δημοτικό Κατάστημα την ημέρα της κηδείας του

2. Να παραχωρηθεί δωρεάν τάφος στο Β΄ κοιμητήριο της πόλης του Αγίου Νικολάου

3. Να παραστεί στην κηδεία το Δημοτικό Συμβούλιο.

4. Να κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Δήμου στην σωρό του.

5. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Δήμου στην οικογένειά του.

6. Να επιδοθεί το ψήφισμα στην οικογένειά του και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο Άγιος Νικόλαος


27 Σεπτεμβρίου 2008Ο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΒΑΡΔΑΣΤΑ


ΜΕΛΗ: Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Κλώντζας Μιχαήλ, Μπελούκας Γεώργιος, Κοκκίνης Ιωάννης, Αικατερινάκης Εμμανουήλ, Ανδριώτης Ιωάννης, Καρατσής Πανίκος, Μασσάρος Σπυρίδων, Κωστάκη-Βαρκαράκη Αφροδίτη, Γιαννικάκη-Βιδάκη Σοφία, Αφορδακός Νικόλαος, Λασηθιωτάκης Ιωάννης, Τσουκάκης Κωνσταντίνος, Μπετούρα Μαρία, Πεπόνης Εμμανουήλ, Σημαιάκη-Τζανάκη Γεωργία, Κουνενάκης Κωνσταντίνος, Αναστασάκης Αναστάσιος, Καλογεράκης Γεώργιος, Πεδιαδίτης Γεώργιος


ΟΙ ΠΑΡΕΔΡΟΙ: Μπουτσάκης Μιχαήλ, Μπαρμπούνης Γεώργιος, Κοκολάκης Κων/νος, Χαλκιαδάκης Ευάγγελος, Καφφετζάκης Ιωάννης, Πάγκαλος Εμμανουήλ, Ανδρουλάκης Ιωάννης, Σταυρακάκης Κων/νος, Παναγούλης Κων/νος, Δρακωνάκης Νικόλαος, Δρακωνάκη Μαρία, Καροφυλλάκης Νικόλαος, Κουνάλης Εμμανουήλ

Το sitianews.blogspot, για το θάνατο του Αντώνη Στρατάκη

Με βαθειά θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη.
Οι συντάκτες του sitianews.blogspot εκφράζουν την βαθιά της λύπη για τον πρόωρο θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη.
Στην οικογένεια του, απευθύνουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας.

Η ΝΟΔΕ Λασιθίου, για το θάνατο του Αντώνη Στρατάκη

"Η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Λασιθίου, εκφράζει την βαθιά της λύπη για τον πρόωρο θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη.
Κτυπημένος από την επάρατη νόσο έφυγε από κοντά μας σε μια ηλικία που είχε πολλά ακόμα να προσφέρει στον τόπο μας.
Αγωνιστής μέχρι τέλους, απέδειξε την αγάπη του για το Λασίθι με την πολύχρονη και ανιδιοτελή προσφορά του.
Στην οικογένεια του, απευθύνουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας. "

Για τη ΝΟΔΕ Λασιθίου
ο Πρόεδρος Ιωάννης Γάλλος

ο Δρ. Γιώργος Χατζημαρκάκης Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το θάνατο του Αντώνη Στρατάκη

"Θλίψη και πόνος με διακατέχουν από την είδηση της απώλειας του Νομάρχη Λασιθίου. Ο θάνατος του Αντώνη, αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για τον τόπο μας, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια, ανιδιοτέλεια και ζήλο επί πολλά χρόνια. Υπήρξε από τους πρώτους ανθρώπους που συνάντησα στο νομό και κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση μου με την εγκαρδιότητά του. Οι συναντήσεις μας ήταν πάντα ανθρώπινες, ζεστές και φιλικές και κάθε φορά που μιλούσαμε καταλάβαινα όλο και περισσότερο την αγάπη που είχε για το Λασίθι και την επιθυμία του να δει τον τόπο και τους ανθρώπους του να προοδεύουν. Ο Αντώνης δούλεψε με ήθος και συνέπεια για τον τόπο επιτελώντας το καθήκον του ως πολιτικός, γιαυτό και θα μείνει στη μνήμη και στην καρδιά μας για πάντα. Στην οικογένεια και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια."

Γιώργος Χατζημαρκάκης

Από το Γραφείο Τύπου

ο Αντώνης Ανηψητάκης για το θάνατο του Αντώνη Στρατάκη

"Η θλιβερή είδηση του θανάτου του Νομάρχη Λασιθίου με βρίσκει στην Κομοτηνή καθιστώντας αδύνατη την παρουσία μου στο σημερινό έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στην αυριανή κηδεία.
Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, στους συνεργάτες του.
Η φυσική απώλεια ενός πολιτικού αντιπάλου εμπεριέχει ιδιαίτερο πένθος. Θυμάμαι κάποιες λέξεις που έγραψα λίγο μετά τις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές, πριν δυο χρόνια.
Το να συμπέσεις στο αχανές σύμπαν, την ίδια χρονική στιγμή, στον ίδιο μικρό τόπο, να έχεις την ίδια φιλοδοξία, να βάλεις ένα λιθαράκι προόδου στα δημόσια πράγματα, να έχεις τα ίδια εμπόδια, την εγκατάλειψη της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το να συμπέσεις λοιπόν σ’ όλα αυτά με άλλους τρεις θνητούς , τον Αντώνη Στρατάκη, τον Κωστή Νικολαράκη και τον Βασίλη Κόκκινο είναι ένας δεσμός με περισσότερα τα ενοποιητικά στοιχεία από τις διαφορές. “
Με αυτές τις σκέψεις αποχαιρετώ το Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη."
Αντώνης Ανηψητάκης

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, για το θάνατο του Αντώνη Στρατάκη

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για τον θάνατο του Αντώνη Στρατάκη:


Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Αντώνη Στρατάκη. Παρά την πρόωρη απώλειά του, αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο στο Λασίθι ως Νομάρχης, αλλά και στην εκπαίδευση των νέων της Κρήτης, που υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και μεγάλη ευαισθησία. Ανθρώπινος, προσιτός και γι’ αυτό αγαπητός από τους συμπατριώτες του Κρητικούς, ακολούθησε με πίστη τις αρχές, τις αξίες και τα κοινά οράματά μας, στην προσωπική του ζωή, στο σχολείο, στους αγώνες της Αυτοδιοίκησης. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την μεγάλη του προσφορά. Στην οικογένειά του και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

ο Γιάννης Πλακιωτάκης, βουλευτής Νομού Λασιθίου, Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας για το θάνατο του Αντώνη Στρατάκη .

Αποχαιρετούμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, πολίτη και πολιτικό του τόπου μας, το Νομάρχη Λασιθίου και φίλο Αντώνη Στρατάκη.
Έναν άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή αγωνιζόταν για τους συμπολίτες του και το Λασίθι με ικανότητα, υπευθυνότητα, σεβασμό στις υψηλές αξίες, εντιμότητα και πίστη. Μπορεί να νικήθηκε στον αγώνα με τον θάνατο, οπού κανείς δε βγαίνει νικητής, αλλά κέρδισε την καταξίωση στον αγώνα της ζωής. Κέρδισε το σεβασμό, τη μνήμη και την τιμή όλων μας.Και με αυτό τον τρόπο το όνομά του παραμένει ανεξίτηλο στην καρδιά μας.Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.Ας είναι αιωνία του η μνήμη."

Δήλωση από το Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας για το θάνατο του Αντώνη Στρατάκη

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας έκανε την παρακάτω δήλωση για τον θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη .

"Με βαθειά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη , ενός άξιου εργάτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τον οποίο συνεργασθήκαμε άψογα επί 4,5 χρόνια.Η ευθύτητα του χαρακτήρα του ,το ήθος του , η ανιδιοτελής προσφορά του και η υπηρέτηση των αρχών του με πάθος και συνέπεια βεβαιώνουν πως το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο.Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του. "

Δήλωση Βαγγελιώ Σχοιναράκη, Νομάρχης Ηρακλείου για το θάνατο του Αντώνη Στρατάκη

Με την ανακοίνωση του θανάτου του αείμνηστου Αντώνη Στρατάκη Νομάρχη Λασιθίου, η Βαγγελιώ Σχοιναράκη Νομάρχης Ηρακλείου έκανε την ακόλουθη δήλωση :


Ο αδόκητος θάνατος του Αντώνη Στρατάκη, του διαχρονικού φίλου, του ακούραστου συντρόφου, του συνεπή συναδέλφου δασκάλου, του συναγωνιστή Νομάρχη, μας βύθισε σε λύπη και πένθος. Όλη η Κρήτη θρηνεί το χαμό του, γιατί ο Αντώνης υπερέβαινε τα όρια του νομού του, αγαπούσε όλη την Κρήτη, μάχονταν για όλη την Κρήτη σε όλα τα μετερίζια. Με τον αείμνηστο Αντώνη συνδεθήκαμε πολλά χρόνια πριν, όταν και οι δυο ως συνδικαλιστές δάσκαλοι αγωνιστήκαμε για μια καλύτερη παιδεία και ξανασμίξαμε ως επικεφαλείς δυο όμορων νομών στους αγώνες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων για ουσιαστική αποκέντρωση.

Γνωρίζοντας καλά τον άνθρωπο Αντώνη θλίβομαι που αύριο δεν θα είναι κοντά μας στο διαρκή μας αγώνα.

Το κενό που αφήνει ο Αντώνης θα είναι δυσαναπλήρωτο.


Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του, στη σύζυγο του και στα δυο παιδιά του.

Ψήφισμα Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου

«Το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 27-09-2008 στο Νομαρχιακό Κατάστημα, ύστερα από τη με αριθμ. πρωτ. 1776/27-09-2008 πρόσκληση του Προέδρου του και μετά από την ενημέρωση του σώματος από τη Νομάρχη Ηρακλείου κα Ευαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη για τον αδόκητο χαμό του αείμνηστου Αντώνη Στρατάκη, Νομάρχη Λασιθίου, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

1. Εκφράζει τη λύπη του για τον αιφνίδιο και αδόκητο θάνατο του αείμνηστου Αντώνη Στρατάκη, Νομάρχη Λασιθίου.

2. Να παρασταθεί σύσσωμο στην νεκρώσιμη ακολουθία.

3. Εξουσιοδοτεί την κα Νομάρχη Ηρακλείου να μεταφέρει τα θερμά συλλυπητήρια του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου προς την οικογένειά του.

4. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά Μ.Μ.Ε.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Σ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

Απεβίωσε, σε ηλικία 62 ετών ο Αντώνης Στρατάκης

Ύστερα από πολύμηνη μάχη με την επάρατο νόσο ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης απεβίωσε, σε ηλικία 62 ετών, σήμερα Σάββατο 27/09/08 στις 5.30 το πρωϊ, στο Γενικό Νοσ/μείο του Αγ. Νικολάου.




Γίνεται γνωστό ότι αύριο στις 10 το πρωί θα γίνει περιφορά της σωρού στο Νομ/κό Μέγαρο, όπου και θα τελεστεί τρισάγιο παρουσία του Νομ/κού Συμβουλίου και λοιπών φορέων. Στη συνέχεια η σωρός θα μεταφερθεί στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 2 το μεσημέρι.Αμέσως μετά θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερονήσου κ.κ. Νεκτάριου.Η κηδεία του εκλιπόντα Νομάρχη θα γίνει με τις δέουσες τιμές στο Β/ Νεκροταφείο Αγίου Νικολάου.Βιβλίο συλλυπητήριων έχει ήδη ανοίξει στο Νομαρχιακό Μέγαρο το οποίο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, και αύριο, Κυριακή 28/9/08, από τις 9 το πρωί μέχρι την έναρξη τέλεσης της νεκρώσιμης ακολουθίας. Επίσης, ένα δεύτερο βιβλίο συλλυπητηρίων θα ανοίξει και στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας.Σε ένδειξη πένθους η Νομαρχία θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα 29/09/08.Τέλος, η οικογένεια του εκλιπόντος παρακαλεί αντί στεφάνου να κατατεθούν δωρεές σε φιλανθρωπικά ή άλλα κοινωφελή ιδρύματα.
Έκτακτο Δελτίο τύπου
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου

Eορτή της Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού, πανηγύρισε η ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας.Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από μεγάλο αριθμό Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ έψαλε η πολυμελής χορωδία των Ιεροψαλτών της πόλεως Σητείας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτ. Νικολάου Αλεξάκη

Πέθανε ο Νομάρχης Λασιθίου

Σήμερα τα ξημερώματα στις 5,30 το πρωί έχασε την μάχη με το καρκίνο ο νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 2 μμ της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας.

Ήταν πτυχιούχος της Παιδαγωγικής ακαδημίας Ηρακλείου και του Μαράσλειου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης όπου μετεκπαιδεύτηκε για δύο χρόνια στην ειδική Αγωγή.
Υπηρέτησε ως διευθυντής σε διάφορα σχολεία στους νομούς Έβρου και Λασιθίου ενώ εκπροσώπησε κατ' επανάληψη το σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών Μεραμβέλλου - Οροπεδίου σε διάφορα συνέδρια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Με την εφαρμογή του νόμου 2218/94 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πήρε μέρος στις εκλογές του 1994 και 1998 όπου εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος με αρκετά υψηλά ποσοστά. Την τριετία 1995 - 1997 υπηρέτησε το θεσμό ως Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενώ από το 1998 μέχρι το 2002 υπηρέτησε ως Αντινομάρχης Λασιθίου.
Διετέλεσε πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου και της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου. Χρημάτισε, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής Νομικής Υποστήριξης και Τεκμηρίωσης του Νομαρχιακού έργου και θεσμών, καθώς και της επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου.
Εξελέγη Νομάρχης Λασιθίου το 2002, με ποσοστό 52,5% από την πρώτη Κυριακή, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Επανεξελέγη Νομάρχης Λασιθίου το 2006 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, επίσης από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 53,3%. Πρόεδρος της "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Α.Ε." από το 2003 μέχρι σήμερα. Ήταν παντρεμένος με τη Ζαχαρούλα Πυθαρούλη και είχε δύο γιους.
Γ.Μ.

Δηλώσεις του πρ.βουλευτή και υπουργού κ.Στ.Μάνου

Δηλώσεις του πρ.βουλευτή και υπουργού κ.Στ.Μάνου στην εφημερίδα City Press, η οποία διανέμεται σε περισσότερά από 80,000 άτομα ημερησίως, σε σταθμούς μετρό και ηλεκτρικού. "Διαμαρτύρεται ο κ. Αλαβάνος για τα σχέδια της Μονής Τοπλού. Τι προβλέπει το χωροταξικό για την περιοχή αυτή; Δεν θα έπρεπε το ΥΠΕΧΩΔΕ να μας πει; Και αν όσα κάνει η Μονή είναι σύμφωνα με το χωροταξικό, τότε γιατί διαμαρτυρόμαστε;Συμπέρασμα: Δεν είναι μόνο η απληστία που προκαλεί τα προβλήματα αλλά και το κρατικό αλαλούμ."

Ιεράπετρα, επίσχεσης εργασίας του πληρώματος



Δεν πραγματοποίησε χθες το απογευματινό του δρομολόγιο από Πειραιά, το πλοίο Ιεράπετρα, λόγω επίσχεσης εργασίας του πληρώματος.Το πλοίο θα εξυπηρετούσε 131 επιβάτες με προορισμό τη Μήλο, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνη, Χάλκη και Ρόδο.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ναυτικοί διεκδικούν την καταβολή υπερωριών, ωστόσο η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας υποστηρίζει ότι δε δικαιούνται υπερωρίες, καθώς λαμβάνουν επίδομα 30% επί της μισθοδοσίας τους επειδή το πλοίο εκτελεί άγονες γραμμές.Περισσότερα...
Πηγή:skai.gr

Ιστορία του Τοπλού μέρος Β’

Η ακμή της μονής μετά την ανοικοδόμησή της
Μέσα στο πέρασμα των αιώνων τα ίχνη για την ακριβή περίοδο που ανοικοδομήθηκε η μονή χάνονται και μόνον μέσα από τους θρύλος μπορούμε να μάθουμε κάποια από τα στοιχεία που ίσως είναι αληθινά. Πάντως είναι σίγουρο ότι κατά την πρώτη περίοδο η μονή απέκτησε μεγάλη περιουσία και κατά συνέπεια είχε και πολλά μετόχια όχι μόνο κοντά στην περιοχή της αλλά σε όλο σχεδόν το νομό. Υπάρχει στο χωριό Κριτσά της επαρχίας Μεραμβέλου εκκλησία τιμώμενη στο όνομα της Θεοτόκου που έχει την επιγραφή «Η Κυρία η Ακρωτηριανή» και κατά τον Ξανθουδίδη είναι μια εκκλησία της ίδιας χρονικά περιόδου με τη μονή Τοπλού και πρέπει ακόμα να ήταν μετόχιο της ίδιας μονής. Πάντως τα κτήματα καταλάμβαναν πολύ μεγάλη έκταση πάνω στην οποία υπάρχει και κάποια παράδοση για τον τρόπο απόκτησής της η οποία όμως είναι περισσότερο στα όρια του θρύλου και λιγότερο αν όχι και καθόλου στα όρια της ιστορικής πραγματικότητας. Τα όρια της μονής καταλάμβαναν από την περιοχή Ανάλουκας και όλο το ακρωτήριο Κάβο Σίδερο
Η πρώτη καταστροφή της μονής και η ανακαίνισή της. Ο ηγούμενος Γαβριήλ Παντόγαλος.
Το 1612 κατά την πληροφορία που μας δίνει ο Gerola, η μονή ερημώνει από φυσική καταστροφή που πιθανότατα πρέπει να ήταν σεισμός και λόγο της καταστροφής αυτής περιέρχεται σε ερήμωση. Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή ηγούμενος είναι ο Γαβριήλ Παντόγαλος ο οποίος αναλαμβάνει να βγάλει εις πέρας τις δυσκολίες που προκύπτουν από μια ανακαίνιση και ν’ αναστηλώσει το ερειπωμένο μοναστήρι. Μάλιστα ο Ρέκτωρας (Νομάρχης) Σητείας της Ενετικής διοίκησης Νικόλαος Μπάμπλη ενημερώνει με έγγραφό του με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 1612 την ενετική σύγκλητο για το γεγονός και εκείνη με τη σειρά της στέλνει προς τη μονή οικονομική βοήθεια 200 δουκάτων. Από το κείμενο του Gerola μαθαίνουμε ότι η μονή από την αρχή, πριν δηλαδή από την ανακαίνιση, ήταν υπό μορφή φρουρίου όχι τόσο για θρησκευτικούς αλλά για στρατιωτικούς λόγους, και γι’ αυτό η σύγκλητος προσπαθεί να βοηθήσει τη μονή με ένα αρκετά μεγάλο ποσό που ήταν αυτό των 200 δουκάτων. Δεν είναι λίγες οι φορές, από την εποχή ακόμα του Βυζαντίου, να χρησιμοποιούνται οι μονές και για στρατιωτικούς λόγους, με τη μορφή της φρουριακής κατασκευής για την προστασία τόσο της ίδιας όσο και της όλης περιοχής από τους εκ θαλάσσης κινδύνους. Φαίνετε ακόμα ότι η ζημιά που υπέστη η μονή ήταν αρκετά μεγάλη τη στιγμή που ο ηγούμενος Γαβριήλ δεν αρκείται μόνο στην οικονομική δυνατότητα της μονής, αλλά επικαλείται τα φιλάνθρωπα αισθήματα των πιστών και πέρα τούτου καταφεύγει και στο να ζητήσει τη βοήθεια της Ενετικής συγκλήτου.
Λογικά η φυσική καταστροφή πρέπει αν ήταν ο καταστροφικός σεισμός του 1612 κατά τον οποίο η ζημιές ήταν πάρα πολλές και η δύναμή του σεισμού τέτοια που πολλά πλοία καταποντίστηκαν μέσα στα λιμάνια.
Ο Γαβριήλ Παντόγαλος κατήγετο από ευγενική και πλούσια οικογένεια της πόλεως της Σητείας, υπάρχει νεότερη άποψη ότι κατάγονταν από το Χάνδακα αλλά μόνο στοιχείο γι’ αυτό είναι ότι το όνομα της οικογένειά του συναντάται και στην περιοχή του Χάνδακα. Εικάζεται ότι γεννήθηκε το 1585. Τα εγκύκλια γράμματα έμαθε στην Σητεία από το σοφό Γεώργιο Κολυβά ο οποίος κατάγονταν από τη Ρόδο και μετά την εκδίωξή του από τον Σουλεϊμάν το μεγαλοπρεπή μετέβη στη Σητεία.
Στη συνέχεια χειροτονηθείς διάκονος εστάλη από τη μονή στο Χάνδακα σε μετόχιο εκεί για περατώσει και τις σπουδές του στη Σιναϊτική Σχολή. Λόγο ότι δεν έμεινε ευχαριστημένος έγραψε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Κύριλλο Λούκαρι για να πάει στην Αίγυπτο. Από την απάντηση του πατριάρχη πήρε την απόφαση να παραμείνει στο Χάνδακα και να προσφέρει τη διακονία του στη μονή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γαβριήλ ήταν ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη μόρφωση και μπορούμε να το διαπιστώσουμε από τις κτητορικές επιγραφές της μονής οι οποίες είναι δικά του έργα. Οι επιγραφές αυτές βρίσκονται εντοιχισμένες στο αριστερό μέρος της εισόδου της εκκλησίας της μονής Τοπλού. Είναι έργα ποιητικά που δείχνουν την ικανότητα αλλά και τη μόρφωση του Γαβριήλ.

Οι επιγραφές της εισόδου
Με την ευκαιρία της αναφοράς των επιγραφών που φέρουν το όνομα του Γαβριήλ μπορούμε να δούμε τις τέσσερις επιγραφές που βρίσκονται εντοιχισμένες στην είσοδο του ναού της Μονής Τοπλού.
Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη αναφορά την ύπαρξη ανάγλυφων επιγραφών στην είσοδο του μοναστηριού και αναφέραμε την ανάγλυφη εικόνα της Θεοτόκου η οποία με πολλές δυτικές επιδράσεις παρουσιάζει την Θεοτόκο ιστάμενη και την προσφωνεί σαν την ΚΥΡΊΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ και παρακάτω ΜΡ ΘΥ Η επιγραφή είναι ασφαλώς της περιόδου της ενετικής κυριαρχίας και μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα αυτό από τις πολλές δυτικές επιδράσεις που φέρει.
Στη Συνέχεια ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει δύο επιγραφές έργα του μεγάλου ανακαινιστή και ηγουμένου της μονής Γαβριήλ Παντόγαλου.Η μία από τις δύο αυτές επιγραφές έχει να κάνει με την ίδια τη μονή και αναφέρει τα ακόλουθα εγγραμμένα με κεφαλαία χαρακτά γράμματα:
Ο ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ
ΟΥΡΕΩΣ ΑΙΠΥΤΑΤΟΙΟ, ΚΟΡΗ, ΛΑΑΝ ΔΙΧΑ ΧΕΙΡΩΝ
ΤΜΗΘΕΝΤ’ ΑΦΡΑΣΤΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΥ ΜΟΝΗ
ΙΛΑΘ’ ΑΠΟΙΧΟΜΕΝΟΙΣ ΙΚΕΤΑΙΣ ΣΟΙ ΗΔΕ ΠΑΡΟΥΣΙ
ΝΥΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΣΣΟΜΕΝΟΙΣ ΑΖΟΜΕΝΟΙΣ ΣΕ ΟΛΩΣ
ΤΑΥΤΑΝ ΕΚ ΚΡΑΔΙΗΣ ΑΙΤΙΩΝ ΧΑΡΙΝ ΩΣ ΠΟΛΥΜΟΧΘΟΣ
Κ ΟΥ ΜΟΝΟΣ ΑΥΤΑΡ ΑΠΑΝΤΕΣ ΑΟΛΛΕΕΣ ΑΖΥΜΕΣ ΑΓΝΗ
ΚΥΠΤΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΓΗΣ ΑΝΤΙΒΟΛΟΥΜΕΝ ΠΑΝΤΕΣ
ΝΥΝ ΔΕ ΤΙ ΕΛΠΩΡΗ ΜΕΡΟΠΩΝ, ΜΑΡΙΗ ΕΡΑΤΕΙΝΗ
ΔΕΧΝΥΟ ΚΑΙ ΗΜΩΝ ΨΥΧΟΣΟΟΥΣ ΤΕ ΜΟΓΟΥΣ
ΑΠΟΚΡΙΣΙΣ
ΕΥΜΕΝΕΣΤΕΡΑ ΠΕΛΩ ΚΑΙ ΕΣΣΟΜΑΙ ΥΜΕΤΕΡΟΙΣ
ΜΟΧΘΟΙΣ ΥΙΟΝ ΕΜΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΛΙΣΣΟΜΕΝΗ
Το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση μπορούμε ν’ αποδώσουμε:
Ο προστάτης της μονής : Ω κόρη, εσύ που δέχθηκες το λιθάρι που έπεσε από ψιλό βουνό με τρόπο ανεξήγητο χωρίς να κοπεί από ανθρώπινα χέρια γίνε σπλαχνική και στους δούλους σου και σ’ αυτούς που έφυγαν απ’ το κόσμο αυτό και σ’ αυτούς που θα γεννηθούν και που όλοι σ’ ευλαβούνται. Αυτή τη χάρη σου ζητώ παρθένα μου από τα βάθη της καρδιάς μου σαν πολύμοχθος και όχι μόνος μου αλλά και όλοι οι αδελφοί μοναχοί όλοι πέφτουμε στη γη. Δέξου και τώρα Παναγία μου συ η ελπίδα των ανθρώπων τους μόχθους για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας. Απόκριση : Θα είμαι ευσπλαχνική και τώρα και πάντα στους κόπους σας παρακαλώντας ακατάπαυστα τον υιό μου.
Στην παραπάνω επιγραφή μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα την επίκληση την οποία κάνει προς τη Θεοτόκο ο ηγούμενος Γαβριήλ. Το περιεχόμενο της επιγραφής κάνει αναφορά στην ίδια τη μονή και φυσικά ο ηγούμενος παρακαλεί και για τους άλλους αδελφούς αποκαλεί δε την Θεοτόκο φανερά πια προστάτη της μονής και επικαλείται τη βοήθειά της. Το σχισμένο όρος είναι μια εικόνα παρμένη από την Παλαιά Διαθήκη και ειδικότερα τον προφήτη Δανιήλ (13.31-36) Η επιστολή δεν έχει υπογραφή αλλά ούτε και χαραγμένη ημερομηνία, έτσι την προέλευσή της καταλαβαίνουμε από τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ανακαίνιση της μονής. Η επιγραφή αυτή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον Spratt ο οποίος την ερμήνευσε λάθος την δε ερμηνεία που έχουμε σήμερα έδωσε ο πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός Γεώργιος Χατζιδάκης και την δημοσίευσε με εκτεταμένα σχόλια ο Στέφανος Ξανθουδίδης.
Η Δεύτερη επιγραφή την οποία συναντάμε είναι επίσης της εποχής του Γαβριήλ και βρέθηκε από κάποιον Οθωμανό χωρικό το 1898 την ώρα που έσκαπτε στον αγρό του κοντά στον ερειπωμένο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου ο οποίος ναός ήταν μετόχι της μονής και την Παρέδωσε στους γάλλους οι οποίοι μετά την παρακίνηση του καθηγητή Ανδρέα Βουρδουμπάκη την παρέδωσαν στη μονή η οποία με τη σειρά της την τοποθέτησε μαζί με την εταίρα επιγραφή που αναφέραμε πριν. Η επιγραφή αποτελείτε από πέντε ελεγειακούς στοίχους και είναι κτητορική του μετοχίου της μονής Παναγίας της ακρωτηριανής Αγίου Κωνσταντίνου, την οποία έκτισε ο Γαβριήλ ο οποίος ανακαίνισε και τη μονή.
Η επιγραφή έχει ως εξής:
Τ`ις δόμον [ Ερρημα~ιον [εκάσσατο ]ιρον ] Ολύμπου;
Παντόγαλος Γαβρι`ηλ Θεοείκελος, [αγλαομήτης
{ Ασκετος, ] Υψίνους, σεμν`ος [ακερσοκόμης
Ο#ιος Κωνσταντ~ινος ]ο θε~ιος το{υνομα [ετύχθη
{ Ενθαδ΄ ]όπη θεί?η ε[υχόμεθα ε[υσεβί?η
] Όνπερ {ετευξεν Θεο~υ Μαρίοις χάριν [Ακροθεαίνης
Πα~υλα τ~ων πατέρων {εμμεν [ες [αΐδιον
Χίλια εξ θ΄ [εκατ`ον Λυκαβάντων κύκλα παρ~ηλθε
Κα`ι δέκα χεννέα μ`ην ]έβδομος εξ φανέων
Μέσα στο περιεχόμενο της επιγραφής βλέπουμε πολλά θετικά σχόλια για την εμφάνιση και το χαρακτήρα του Γαβριήλ με αποτέλεσμα πολλοί να λένε ότι η επιγραφή δεν είναι έργο του ίδιου αλλά του αδελφού του Μελετίου ο οποίος τον διαδέχτηκε στην ηγουμενία της μονής. Πάντως μπορούμε να δούμε ότι του προσδίδονται πολλά χαρακτηριστικά τόσο για την εξωτερική του εμφάνιση αναφερόμενος ακόμα και στο χαρακτηριστικό ότι δεν έκοβε τα μαλλιά του, αλλά κάνει αναφορές και σε πολλά πνευματικά χαρίσματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη μοναχική και ιερατική του ιδιότητα όσο και στην κατάρτιση και κατά κόσμο παιδεία.
Μια πολύ σημαντική επιγραφή είναι και η τρίτη κατά σειρά εντοιχισμένη στην είσοδο του ναού της μονής η οποία είναι παλαιότερη των άλλων είναι εκείνη που γνωστή σαν «επιγραφή των Μαγνήτων» και σαν θέμα έχει την απόφαση που έλαβαν οι γέροντες μαγνήσιοι στην διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ Ιτανίων και Ιεραπυτνίων σχετικά με τα σύνορα που έπρεπε να έχει η κάθε πόλη. Ήταν δηλαδή μια κτηματική διαφορά που όμως περιελάμβανε μια μεγάλη έκταση με πολύ σημαντικά μέρη και προσκυνήματα στην περιοχή. Είναι μια μεσιτική επιγραφή όπου κατοχυρώνονται στους Ιτανίους όλα τα εδάφη που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν και διεκδικούσαν πρότερα τόσο οι κάτοικοι της Πραισού όσο και της Ιεράπυτνας μετά την κατάληψη της Πραισού απ’ αυτούς. Την επιγραφή ανακάλυψε για πρώτη φορά ο Άγγλος περιηγητής Pasley κατά το 1833 ο οποίος έλαβε ατελές αντίγραφο λόγο των δυσκολιών ν’ αναγνωστεί από την ακαθαρσία. Αργότερα ο πλοίαρχος Spratt περνώντας από τη μονή το 1852 βρήκε την επιγραφή στο ίδιο σημείο που την είχε βρει και ο Pasley κι αντιμετώπισε ακριβώς τις ίδιες δυσκολίες με τον προηγούμενο περιηγητή, συνέστησε όμως στους μοναχούς να
τοποθετήσουν την πλάκα στο σημείο όπου τη βρίσκουμε μέχρι σήμερα. Μετά από αυτό κατάφεραν να μετριάσουν τις δυσκολίες του κειμένου και να γίνει μια μικρή μελέτη σε μορφή επιφυλλίδας την οποία και δημοσίευσε στο περιοδικό «Churchill Badigton».
Η πρώτη σοβαρή και αξιόλογη μελέτη της επιγραφής έγινε, από το γερμανό επιστήμονα Filip Φgeust Boeckh και δημοσίευσε τις ανακαλύψεις του στο περιοδικό Corpus incriptorum Graecorum 2561 σελ. 1102.

Άλλες επιγραφές της μονής.

Πολλές είναι ακόμα οι επιγραφές που υπάρχουν σε σημεία της μονής και δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία και παρουσία της μονής.
Επιγραφή εντοιχισμένη πάνω σε λευκό μάρμαρο στη νότια πλευρά του κωδωνο-στασίου και περιγράφει τα εξής:
ΑΩΓ%΄ μ`ην Σετεβρ. † κτίστης Μιχαήλ
† κτήτωρ συνρομε`υς ]ο του καμπαναρίου
ε[ις τ`ην [εποχ`ην το~υ [Αντιβασιλέως
το~υ Α[ιγυπτιακο~υ ηρώου ηγεμ~ωνος
Κύριλλος πέλλων ]ηγουμένου τ~ης ωλ (=παν)
]αγίας Μον~ης μητροπαρθένου κό(ρης)
]ήτις [εστ`ι προστάτης το~υ ποιμνίου
πρ`ος τ`ον υ]ι`ον της κα`ι θε`ον τ~ων [απάντων
] ίνα ομοιον ος [εκπληρωθ~?η τ`ο {ανω Β
τ~?η μελούση ζω~?η τ~?η α]ιωνί?ω γράφοντα
Ο Συντάκτης της επιστολής είναι πιθανότατα ο τότε ηγούμενος Κύριλλος και η επιστολή έχει ουσιαστικούς επηρεασμούς από την επιγραφή που είχε τοποθετήσει στην είσοδο ο Γαβριήλ Παντόγαλος. Ακόμα μας πληροφορεί για επιδιόρθωση που δέχτηκε εκείνη την Περίοδο το καμπαναριό αφού δεν είναι δυνατό να μιλήσουμε για κατασκευή του κωδωνοστασίου το 1836 λόγο της ήδη υπάρχουσας εικόνας του 1771 του ζωγράφου Σταματίου γνωστή με την επωνυμία «Ρόδο το Αμάραντο», έχουμε σχέδιο της μονής και τη συναντούμε μα την ίδια μορφή που είναι ακόμα μέχρι της μέρες μας. Είναι άγνωστη η αιτία για την οποία ο ηγούμενος Κύριλλος Σμυρίλιος από τους Αδραβάστους χρειάστηκε να επιδιορθώσει το κωδωνοστάσιο. Την περίοδο αυτή η Κρήτη έχει παραχωρηθεί στον Αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή αντί 20.000.000 γροσίων και έμεινε στην Αιγυπτιακή κατοχή μέχρι το 1841.
Άλλη επιγραφή εντοιχισμένη στην ανατολική πλευρά του κωδωνοστασίου έχει ως εξής:
1853
ο[ικοδομήθησαν η π
αρουσες στω
αίς [εν μη
ν`ι Μαρτ~ιω 29
Χ΄΄ Τιμώθεος ] Ηγούμ
Από την ως άνω επιγραφή λαμβάνουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με άλλη μία νεότερη επέκταση που έγινε πάνω στο καμπαναριό.
Πάρουμε να βρούμε ακόμα σημαντικές πληροφορίες για επισκευές που έγιναν στη μονή τα μέσα του 19ου αιώνα οι δε χτίστες είχαν τη συνήθεια να αναφέρουν κάποια στοιχεία για το έργο το οποίο κατασκεύαζαν άσχετα από την αξία που είχε το κάθε.
Γ.Τ.

Άρχισε η χορήγηση του επιδόματος εισοδηματικής ενίσχυσης

Άρχισε η χορήγηση του επιδόματος εισοδηματικής ενίσχυσης για ορεινές και προβληματικές περιοχές σε αγρότες, μικρο-εισοδηματίες και μαθητές.

Το επίδομα δικαιούνται όλοι όσοι κατοικούν μόνιμα σε περιοχές προβληματικές (η επαρχία Σητείας εντάσσεται σε αυτές) και έχουν εισοδήματα ίσα και κατώτερα των 4.000 Ευρώ.



Για να παραλάβουν το ποσόν αυτό οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν μαζί τους

1. Δελτίο Αστυνομικής ταυτότητας

2. Εκκαθαριστικό της Εφορείας έτους 2007 κατώτερου του ποσού των 4.000 Ευρώ,

3. Βεβαίωση ΟΓΑ ή σύνταξης,

4. Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης,

5. το Δελτείο Ε1 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία ή το ενοικιαστήριο του σπιτιού του,

6. Για τους μαθητές βεβαίωση ότι φοιτούν στο σχολείο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ των δήμων της επαρχίας Σητείας και στην ΔΟΕ Σητείας τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Το επίδομα θα παραλαμβάνουν όλοι πλην των μαθητών, από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη και οι μαθητές κάθε Παρασκευή.

Συμβουλεύουμε όλους όσους κατοικούν στη Σητεία και εντάσσονται στην ως άνω κατηγορία να ενδιαφερθούν πριν το τέλος του έτους.

Γ.Τ.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) ξεκινά νέα τμήματα εκπαίδευσης Εθελοντών Σαμαρειτών.

Νέα τμήματα εκπαίδευσης εθελοντών Σαμαρειτών νοσηλευτών και διασωστών οργανώνει ο ΕΕΣ τμήμα Σητείας με στόχο να μεγαλώσει ο αριθμός των ήδη υπαρχόντων εθελοντών στη Σητεία. Για το σκοπό αυτό οργανώνει τμήματα κοινά για άνδρες και γυναίκες διασώστες ηλικίας 18-45 ετών και τμήματα νοσηλευτών ηλικίας 18-65 ετών. Στόχος του ΕΕΣ πέρα από την αύξηση του αριθμού των εθελοντών Σαμαρειτών στη Σητεία είναι και να προάγει περισσότερο το πνεύμα του εθελοντισμού στην περιοχή μας και να δημιουργήσει διεξόδους σε όσους αισθάνονται την ανάγκη για κοινωνική προσφορά με την παράλληλη παροχή σημαντικών γνώσεων πάνω σε ζητήματα διάσωσης και νοσηλείας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τα γραφεία του ΕΕΣ παράρτημα Σητείας επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 6 κατά τις ώρες 09:00-13:00 αλλά και τις απογευματινές ώρες καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.


Γ.Τ.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Κύπελλο ΕΠΣΛ συνέχεια

Το Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί η πρώτη αγωνιστική της Α’ φάσης του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδας, που διοργανώνει η ΕΠΣΛ.

Στο στάδιο Σητείας αύριο θα αναμετρηθούν οι ομάδες του Α.Ο. Σκοπή Σητείας και του Α.Ο. Οροπεδιακός Χανδρά ενώ την Κυριακή 18/09/2008 στο στάδιο Σητείας ο Ολυμπιακός Τουρλωτής θα αντιμετωπίσει την ομάδα Νέοι Α.Ε. Νεάπολης.
Την προηγούμενη Κυριακή ο Κεραυνός Σητείας είχε χάσει, από την ομάδα του Πύργος με 5-0 και η Νίκη Σητείας είχε αναδειχτεί ισόπαλη με 2-2, στο ντέρμπι του κυπέλλου με την ομάδα του Α.Ο Κριτσάς
Οι επαναληπτικοί αγώνες δεν έχουν οριστεί ακόμα.
Γ.Μ.

Ανακοίνωση από το sitianews.blogspot

Ένα mail που μας ήρθε χθες, μας κάνει να δημοσιεύσουμε αυτό το άρθρο(απάντηση) .

<<Μια παρατήρηση: τα ρήματα με κατάληξη σε -αι και σε -ε. Όταν είναι ενικός αριθμός η κατάληξη είναι σε -αι και όταν πληθυντικός αριθμός η κατάληξη είναι σε -ε. Συγχαρητήρια για το site. Πολύ προσεγμένη δουλειά. Συνεχίστε έτσι και με καθημερινή ενημέρωση, όπως κάνετε μέχρι τώρα>>

Εμείς ευχαριστούμε για την παρατήρηση που μας έκανε ο φίλος αναγνώστης .Ευχαριστούμε επίσης και για τα καλά του λόγια για το site.

Για τα ορθογραφικά λάθη που κάνουμε, δυστυχώς τα γνωρίζομε( μας το έχουν επισημάνει και άλλοι αναγνώστες) . Ελάττωμα , παιδικό του συντάκτη. Προσπαθούμε πάντως κάθε μέρα να βελτιωνόμαστε.

Ζητάμε ένα μεγάλο συγνώμη, πρώτα από την ελληνική γλώσσα και μετά από όλους τους αναγνώστες μας.

Επαναλαμβάνομε πάντως ότι τα σχόλια ,οι παρατηρήσεις σας ,αλλά και άρθρα με την γνώμη σας, μπορείτε να τα στέλνετε στο e- mail του site και θα δημοσιεύονται από το sitianews.blogspot .Αρκεί βέβαια να έχουν ευπρεπή περιεχόμενο.( να μην υβρίζουν - Να έχουν αποδεικτικά στοιχεία , αν πρόκειται για καταγγελία κ.α.).
Ας γίνει το Sitianews.blogspot αμφίδρομο.
Γ.Μ.

Ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στη Βαρσοβία

Πραγματοποιήθηκαν χθες στο Παλάτι της Κουλτούρας και Επιστημών, τα εγκαίνια της 16ης Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης Βαρσοβίας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου και στην οποία συμμετέχουν 524 εκθέτες από 57 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας.
Στο Περίπτερο της Ελλάδας, το οποίο επιμελείται ο ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, συμμετέχουν η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου, Λασιθίου, η Εύβοια, η Περιφέρεια των Ιονίων νήσων, του Βορείου Αιγαίου, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, καθώς και ο Οργανισμός Προώθησης Τουρισμού Ρόδου. Περισσότερα...
Πηγή:kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ξεκίνησε η λειτουργία του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας- παράρτημα Σητείας

Έγιναν τα εγκαίνια του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Σητείας.

Από σήμερα αρχίζουν κανονικά τα μαθήματα, στο κτήριο του ΕΠΑ.Λ Σητείας. Οι προοπτικές του σχολείου είναι πολύ καλές, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο αντιδήμαρχος Σητείας κ. Παντελής Ανδρουλιδάκης, ο οποίος προέτρεψε τους μαθητές του σχολείου να <<εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία που τους δίδεται και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους>>.

Το σχολείο που είναι παράρτημα του σχολείου της Ιεράπετρας προσφέρει σε ενήλικες μαθητές, την ευκαιρία να αποκτήσουν απολυτήριο μέσα σε δύο χρόνια.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από τις 17:00- 20:00 καθημερινά, έτσι ο κάθε Σητειακός που δεν κατάφερε να αποκτήσει απολυτήριο , σήμερα μπορεί να πραγματοποιήσει την επιθυμία του αυτή.

Οι προοπτικές του σχολείου είναι πολύ καλές όπως τόνισαν όλοι. Ξεκινά με 35 μαθητές με όλα τα μέσα και τους καθηγητές να είναι στις θέσεις τους. Μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι ότι φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑ.Λ Σητείας και ίσως πρέπει μελλοντικά να γίνει κάτι ώστε το σχολείο να αποκτήσει το δικό του χώρο. Εμείς με τη σειρά μας να ευχηθούμε κάθε καλό σε όλους τους μαθητές αλλά και καλή δύναμη στο έργο των εκπαιδευτικών.


Γ.Τ.

Ιστορία του Τοπλού μέρος Α’



Η γεωγραφική τοποθεσία της μονής

Η Ιερά μονή της Κυρίας Ακρωτηριανής ή Τοπλού αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για όλους όσους κατάγονται από την επαρχεία Σητείας του νομού Λασιθίου. Η θέση του σημερινού μοναστηριού βρίσκεται στην ανατολικότερη επαρχεία της Κρήτης, τη Σητεία.
Χτισμένη επί της περιοχής του ακρωτηρίου «Κάβο Σίδερο» το κατά τους αρχαίους αποκαλούμενο «Σαμώνειον Ακρωτήριον» και πάνω σε υψομετρικό σημείο περίπου 215 μέτρων απέχει περίπου 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Σητείας η οποία είναι και η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η μονή ανήκει στα γεωγραφικά όρια του δήμου Ιτάνου.
Μερικά μόλις χιλιόμετρα από τη μονή βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ιτάνου τη γνωστή στους εντόπιους και σαν Ερημούπολης, όπου μπορεί κανείς να βρει τα ερείπια τρίκλητης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 4ου με 5ου αιώνα η οποία είναι μια από τις παλαιότερες στην Κρήτη, αλλά και το φοινικόδασος του Βάι το οποίο είναι το μεγαλύτερο σε έκταση φοινικόδασος στην Ευρώπη.




Η χρονολογία ίδρυσης της μονής και υποθέσεις για την αρχική τοποθεσία της.


Πολλές προσπάθειες έγιναν κατά καιρούς για να ορίσουν τη χρονολογία ίδρυσης της μονής της Κυρίας Ακρωτηριανής ή Τοπλού. Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές αφού τα ιστορικά στοιχεία που θα μας έδιδαν απάντηση στο ερώτημα είναι ανύπαρκτα.
Στις αρχές του αιώνα πολλοί ιστορικοί και λαογράφοι προσπάθησαν να δώσουν λύση στο ερώτημα περί της ιδρύσεως της μονής. Παλαιότερη μαρτυρία είναι η συναξαριακή πηγή και ο βίος του Οσίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου, καταγόμενου από το χωριό Αζωκέραμος της επαρχίας Σητείας, χωριό βρισκόμενο μόλις μερικά χιλιόμετρα από τη μονή. Κατά την πληροφορία του συναξαρίου ο Όσιος Ιωσήφ υπήρξε αδελφός της μονής και το τέλος του έγινε στο Χάνδακα το έτος 1511 παρά το μονίδριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που ήταν εξαρτηματικό της μονής της Ακρωτηριανής. Άρα είναι λογικό η μονή να υπήρχε νωρίτερα από την περίοδο αυτή, ακόμα θα γνωρίζαμε από την ίδια πηγή αν ήταν από τα πρώτα μέλη της αδελφότητας αφού δε θα μπορούσε ο συναξαριστής ν’ αποσιωπήσει μια τέτοια πληροφορία. Άρα η μονή δεν μπορεί να είναι μετά του 1450 στα χρόνια δηλαδή που είναι κοντά σ’ εκείνα του Οσίου Ιωσήφ.
Ο Μιχαήλ Καταπότης επικαλούμενος το σύγγραμμα του περιηγητή Χριστοφόρου Μπουοντελμόντι «Liber Insularum Archipelagi» σημειώνει σε περιοχή κοντά στη σημερινή μονή Τοπλού όχι την μονή της Ακρωτηριανής, αλλά την λέξη S.Isidori παραπέμποντας με τον τρόπο αυτό στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κάβο Σίδερο. Ο δε Καταπότης εξάγει το συμπέρασμα ότι η σημερινή μονή της Ακρωτηριανής χτίστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερη μονής που τίμονταν επ’ ονόματι του Αγίου Ισιδώρου και στη συνέχεια μετονομάσθει και καθιερώθηκε ναός τιμώμενος στη μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Τη θέση αυτή του Μιχ. Καταπότη απορρίπτει στο έργο του Ιστορία της Εκκλησίας Κρήτης ο τότε διευθυντής του ιστορικού αρχείου Κρήτης Νικόλαος Παπαδάκης ο οποίος πέρα από τα επιχειρήματά του περί του ασύμβατου με τους εκκλησιαστικούς κανόνες του πράγματος για μετονομασία της μονής, θέτει την εκδοχή ότι το μοναστήρι είναι κατά πολύ νεότερο των εκτιμήσεων τόσο του Καταπότη όσο και του καθηγητή Στυλιανού Γεωργίου ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα ανέφερε στην εφημερίδα «Νέ?α Σκέψει» του Ηρακλείου την εκδοχή για τη χρονολογία που κτίσθηκε η μονή. Ακόμη αναφέρει ότι οι πέριξ της μονής Τοπλού μονές, όπως εκείνη του Καψά αλλά και της Παναγίας Φανερωμένης (Τράχηλα) είναι παλαιότερες αλλά και βρίσκονται παρά την θάλασσα, έτσι κατά μία εκδοχή μαζί με τους μοναχούς του Αγίου Ισιδώρου, μετά την ερήμωση των παραθαλασσίων μονών να ίδρυσαν μια νέα μονή η οποία βρίσκεται σε προστατευόμενο σημείο αλλά παράλληλα την οχύρωσαν για να αποφύγουν ουσιαστικά τον κίνδυνο από τους πειρατές. Αλλά και η ατέλειες του χάρτη είναι κάτι το οποίο ο Παπαδάκης δεν μπορεί να παραβλέψει αφού σε καμιά περίπτωση δεν παρουσιάζει τη μονή του Αγίου Ισιδώρου στο σημείο που όλοι τη γνωρίζουμε, όπως και ότι την περίοδο που ο Buondelmoti κάνει το ταξίδι του στην Κρήτη η συνήθεια να χτίζονται μοναστήρια σε απόμακρες κι ερημικές περιοχές είναι ένα χαρακτηριστικό πολύ έντονο το οποίο διήρκεσε για περίπου εκατό χρόνια μετά την εποχή του Buondelmonti. Πέρα από αυτό κατά την αναφορά του Φλαμίνιου Κορνήλιου στο Creta Castra (τομ. Β’ σελ. 22) στο νοτιότερο κόλπο του Παλαικάστρου βρίσκονταν μονή έπ’ ονόματι του αγίου Νικολάου που από την Βυζαντινή ακόμα περίοδο αριθμούσε ευάριθμο μοναχική αδελφότητα. Κατά δε την πληροφορία του Λατίνου επισκόπου Σητείας Μάρκου το 1225 υφίστατω ακόμα το μοναστήρι αυτό. Κατά τον Παπαδάκη πολλοί από τους μοναχούς θέλησαν να δημιουργήσου άλλο ένα μοναστήρι από την αντίθετη πλευρά του κόλπου, και γι’ αυτό και έκαναν τη μονή του Αγίου Ισιδώρου.
Η άποψη του Ιταλού καθηγητή και περιηγητή Giuseppe Gerola αναφέρει ότι το μονήδριο που αναφέρει ο Buondelmonti βρίσκονταν σε πλέον εσωτερικό μέρος αφού η μεγάλη μονή δεν υφίστατω.
Την άποψη του Παπαδάκη υποστηρίζει με άλλα επιχειρήματα και ο Αγγελάκις ο οποίος δίδει την υπόθεση ότι πράγματι υπήρχε το μονύδριο του Αγίου Ισιδώρου αφού κατά την συνήθεια που υπήρχε να χτίζονται εκκλησίες στις περιοχές όπου υπήρχε αγίασμα μας αφήνει το περιθώριο να δεχτούμε την αναφορά του Buondelmonti αληθινή. Η μονή αυτή ήταν χτισμένη στην περιοχή του Κάβο Σίδερου από την οποία άλλαξε και το όνομά του το Σιμώννιον Ακρωτήριον. Λογικά βέβαια, δεν μπορεί να είναι η μονή του Αγίου Ισιδώρου το σημερινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου αφού η αναφορά του στο οικοδομικό μέρος δεν μας αναφέρει τη σημερινή εκκλησία. Η τύχη βέβαια της μονής δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την ερήμωση λόγο των τουρκικών επιθέσεων αλλά και των πειρατών.
Γεγονός είναι ότι κατά τις εκτιμήσεις όλων των νεότερων ερευνητών η μονή της Ακρωτηριανής έχει την αρχή της στις αρχές ή τα μέσα του 14ου αιώνα. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση η μονή πρέπει από την αρχή να ήταν στην ίδια θέση και όχι με άλλο όνομα από αυτό της μονής της Θεοτόκου. Όσο για τη μονή την οποία αναφέρει ο Buondelmonti δεν είναι αμφίβολο να ήταν κάποια άλλη μονή την οποία τόσο οι επιθέσεις των πειρατών του Μπαρμπαρόσα ή οι επιθέσει των Τούρκων να κατάστρεψαν αλλά και στα ερείπια της να έχει κτιστεί κάποια άλλη εκκλησία από τα μετόχια που έχει η μονή Τοπλού πέριξ αυτής. Σίγουρο πάντως είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις τόσο η ακριβής ημερομηνία για την ίδρυση της μονής όσο και το αν από την αρχή βρίσκονταν στο σημείο που και σήμερα όλοι τη γνωρίζουμε ήταν το ίδιο ή η μονή μεταφέρθηκε από κάποια άλλη μικρότερη μονή και η αδελφότητά της έκτισε τη μονή είναι όλες καλυμμένες μ’ ένα φάσμα αμφιβολίας και όλες οι απόψεις κινούνται σε θεωρητικό επίπεδο, αφού τελικά η ύπαρξη μιας απτής μαρτυρίας που ν’ αποτελεί την ουσιαστική απόδειξη και ν’ απαντά σ’ όλα μας τα ερωτήματα με σαφήνεια και ασφάλεια δεν υφίσταται.




Η ονομασία της μονής


α)Η Ακρωτηριανη
Από έγγραφα και σφραγίδες του 15ου ή 16ου αιώνα βλέπουμε ότι η ονομασία την οποία είχε το μοναστήρι κατά την περίοδο της ενετοκρατίας ήταν Παναγία η Ακρωτη-ριανή. Την ονομασία αυτή βλέπουμε και σε ανάγλυφη εντοιχισμένη εικόνα της Θεοτό-κου στην είσοδο της μονής στην οποία αναγράφεται ΚΥΡΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝH και στη συνέχεια ΜΡ ΘΥ παράλληλα με την ανάγλυφη αυτή εικόνα που αναμφίβολα έχει δυτικές επιδράσεις οι άλλες επιγραφές έχουν να κάνουν με τον ηγούμενο και ανακαινιστή της μονής Γαβριήλ Παντογάλο και μία επιγραφή με από την αρχαία Ίτανο και θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια.
Αν θέλουμε να δούμε τη σημασία του ονόματος με πολύ μεγάλη ευκολία θα καταλάβουμε ότι είναι η Παναγία, η Κυρία Θεοτόκος που βρίσκεται στο Ακρωτήριο. Είναι λοιπόν η γεωγραφική θέση της μονής το χαρακτηριστικό που έδωσε στην ίδιο τ’ όνομά της, αφού κτισμένη πάνω στο Σαμώννιο Ακρωτήριο (Κάβο Σίδερο) βρίσκετε πάνω στο ανατολικότερο άκρο του νομού Λασιθίου και φυσικά ολόκληρης της Κρήτης. Όμοιο όνομα και για τον ίδιο λόγο έχει μέχρι και σήμερα η μονή της Παναγιάς της Ακρωτηριανής η οποία είναι κτισμένη στο βορειότερο ακρωτήριο της νήσου Νάξου.

β) Τοπλού
Για πρώτη φορά σε Οθωμανικό έγγραφο του 1673 το μοναστήρι αναφέρεται με το όνομα «Τοπλού Μοναστήρ». Για την ετυμολογική ερμηνεία του ονόματος θ’ ασχοληθούμε στη συνέχεια αφού το όνομα «Τοπλού» έχει πολλές σημασίες και για τον λόγο αυτό πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν την έννοια και σημασία της λέξης στο συγκεκριμένο σημείο.
Ο Γερμανός βοτανολόγος Sieber’s στο σύγγραμμά του «Ταξίδια εις την νήσον Κρήτην» γράφει ότι η μονή πήρε αυτό το όνομα από τη σύντμηση της λέξης το πλούσιο μοναστήρι Το+ πλου(σιο) λόγο της οικονομικής επιφάνειας την οποία ακόμα και σήμερα έχει η μονή. Αλλά υπήρχε και η γνώμη κατά την οποία η λέξη φαίνεται μάλλον Ιταλική ή Ενετική και ισοδυναμεί με το «διπλούν» γιατί εσωτερικά, λόγο του δίκλιτου χαρακτήρα της, εφάνταζε διπλή. Φυσικά αυτή η εκδοχή φαντάζει και είναι αστεία αφού συν τις άλλοις δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι σωστή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει αν δούμε την ερμηνεία και ετοιμολογία της λέξης.


Η Λέξη (τοπ) ή (τοb) στην Οθωμανική γλώσσα, σημαίνει σώμα στρογγυλό όπως την σφαίρα αλλά και κανονιοβολισμός και τηλεβόλο, το top ακόμα και σήμερα διατηρεί την ίδια σημασία .16 Αν αναλύσουμε περισσότερο τη λέξη θα δούμε ότι υπάρχει και η λέξη (τοπού) που σημαίνει τηλεβόλου για ορεινή περιοχή σε αντίθεση με τη λέξη (σαχρά) τηλεβόλο πεδινής περιοχής. Πολλοί λοιπόν αναφέρουν ότι η μονή πήρε το όνομά της από τη λέξη αυτή για το λόγο ότι είχε κάποιο τηλεβόλο όπλο που είχε παραχωρήσει με άδεια η τουρκική κυβέρνηση Το γεγονός ότι η λέξη είναι τουρκική δεν αμφιβάλει κανείς όταν γνωρίζει ότι η λέξη αυτή τοποθετήθηκε στο όνομα της μονής την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας όμως η προέλευση της λέξης γραμματικά, δεν είναι από το ουσιαστικό top, αλλά από ίδιο το επίθετο toplu.
Η λέξη (τοπλού) κατά την ετυμολογική της ρίζα σημαίνει ο έχον σφαίρα ή κεφαλή σφαιρική. Την ερμηνεία αυτή βρίσκουμε καταγεγραμμένη στην Οθωμανική γραμματεία αλλά αν δούμε την καθημερινή χρήση της λέξης, η οποία έχει επικρατήσει και στον καθημερινό λόγο, toplu σημαίνει και οπλισμένος ή και οχυρωμένος. Από το σημείο αυτό και μετά πρέπει να μπούμε σε μια σειρά λογικών συνειρμών για να καταλάβουμε τη σημασία της λέξης στη συγκεκριμένη συνάφεια.
Από την αρχιτεκτονική δομή του κτιρίου δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιο σημείο στο οποίο θα μπορούσε να υπάρχει κανόνι ή κάποιο άλλο πολεμικό μέσο μεγάλης ισχύς. Ακόμα πέρα από την παράδοση δεν έχουμε κάποια γραπτή μαρτυρία για κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό δε μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι η μονή πήρε τ’ όνομά της από κανόνι το οποίο υπήρχε σ’ αυτήν. Πέρα τούτου δεν είναι πολύ λογικό οι Τούρκοι να έχουν παραχωρήσει σε υποτελές γι’ αυτού μοναστήρι δικαίωμα να φέρει ένα τόσο ισχυρό όπλο.
Από τον τοπογραφικό χάρτη ακόμα εντοπίσαμε ότι το υψόμετρο της περιοχής είναι περί τα 215 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και ουσιαστικά ο λόφος αυτός είναι και το υψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η μονή πήρε το όνομα αυτό από το γεγονός ότι είναι κτισμένη επί κεφαλής λόφου όμως κι αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό και λογικό αφού η μονή δεν είναι χτισμένη πάνω στην κορυφή του λόφου αλλά σε σημείο χαμηλότερο που να την προστατεύει τόσο από τους ανέμους που πνέουν συχνοί και δυνατοί στην περιοχή, αλλά και από τους πειρατές που εκείνον τον καιρό ήταν πολλοί και συχνοί.
Άλλος ένας λόγος θα μπορούσε να δώσει αυτό τ’ όνομα είναι και το καμπαναριό το οποίο είναι στρογγυλό και σαν πρώτη εικόνα της μονής δίδει μαρτυρία στα μάτια του επισκέπτη. Το καμπαναριό ήταν γνωστό και στους τούρκους γιατί ήταν ήδη κτισμένο την περίοδο της κατάκτησής τους. Όμως και η εκδοχή αυτή έχει πολύ μικρές πιθανότητες να είναι σωστή άλλα δεν είναι απίθανη.
Περισσότερες πιθανότητες έχει η εκδοχή να πήρε το όνομά του το μοναστήρι από την αρχιτεκτονική του σχεδίαση. Τόσο η οχυρωματική διάταξη του μοναστηριού που είναι τέτοια για να το προστατεύει από τις επιθέσεις που έκαναν οι πειρατές αλλά και οι άλλοι επίδοξοι κατακτητές. Αλλά και από την εξωτερική εμφάνιση και τα συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε μετά από μια προσεκτική ματιά μπορούμε να παρατηρή-σουμε και άλλα δύο στοιχεία που δείχνουν την ιδιαίτερη οχύρωση που είχε η μονή. Αρχικά η μεγάλη και βαριά ξύλινη πόρτα. Η πόρτα αυτή έμεινε ονομαστή ως η «πέτρα του τροχού», γιατί πίσω της ακριβώς υπήρχε μηχανισμός μ’ έναν τροχό που βοηθούσε ν’ ανοιγοκλείνει μια και λόγο του βάρους της το ν’ ανοίξει και να κλείσει ήταν μια σχετικά δύσκολη διαδικασία. Πέρα απ’ αυτό και πάνω από την πόρτα της εισόδου υπάρχει η «τρύπα του φονιά» ή «καταχύτρα» που δείχνει ότι το μοναστήρι διέθετε ένα δυνατό σύστημα προστασία. Το συγκεκριμένο αμυντικό μέσο λειτουργούσε με μια τρύπα απ’ όπου οι καλόγεροι έριχναν καυτό λάδι ή νερό σε όποιον προσπαθούσε να παραβιάσει την είσοδό του.υποστεί η εν λόγο γλώσσα η τελευταία εκδοχή είναι αυτή που διαθέτει τις περισσότερες πιθανότητες και θα πρέπει να δεχθούμε σαν σωστότερη.
Γ.Τ.

Minoan Group και Τοπλού

Μετά το Βατοπέδιο έχει ανοίξει μια μεγάλη ζητήσει, για την μεγάλη επένδυση στο Τοπλού. Η εταιρία Minoan Group ιδρύθηκε επίσημα το 1991. Το 1995 κέρδισε το διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό και ξεκίνησε η συνεργασία με το Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» για το σχεδιασμό και την παράδοση του ολοκληρωμένου τουριστικού έργου στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο. Σύμφωνα με την Minoan Group θα κατασκευαστούν έξη τουριστικά χωριά συνολικής δυναμικότητας 7000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ, 730 πισίνες, συνεδριακό κέντρο, εργοστάσιο αφαλάτωσης, δύο μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο, που της έχει παραχωρηθεί από τη Μονή Τοπλού. Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ως προστατευόμενη περιοχή του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000. Περιλαμβάνει το μοναδικό στην Ευρώπη φοινικόδασος του Βάι, το Ρωμαϊκό οικισμό Ίτανο ενώ παραμένει άγνωστος ο αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται «θαμμένος» στην περιοχή. Σε πρόσφατο άρθρο τους στην Αγγλική εφημερίδα «Γκάρντιαν» η Jennifer Moody και ο Oliver RackhamJennifer Moody είναι Αμερικανίδα αρχαιολόγος περιβάλλοντος, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο Oliver Rackman είναι Άγγλος ιστορικός οικολόγος, τιμώμενος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ) υποστηρίζουν ότι τα σχεδιαζόμενα έργα και ιδιαίτερα τα γήπεδα γκολφ είναι εξαιρετικά αταίριαστα για την περιοχή και η προτεινόμενη ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη. Για την ογκώδη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει συνταχθεί για την εταιρεία από μελετητικά γραφεία, , οι οποίοι και την μελέτησαν, αναφέρουν ότι χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, περιέχει ασαφείς γενικές αρχές χωρίς ουσιαστικές λεπτομέρειες και ασχολείται μόνο με τις εκτάσεις που προορίζονται για οικοδόμηση χωρίς να αναφέρει τίποτε για τις επιπτώσεις των έργων στην υπόλοιπη χερσόνησο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΠΕ «πέρασε» από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση χωρίς να αξιολογηθεί από εμπειρογνώμονες λόγω ανεπάρκειας χρόνου και πόρων.

Σίγουρα για ένα τέτοιο μεγάλο έργο θα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Ένα έργο που θα φέρει στη Σητεία πολύ μεγάλη ανάπτυξη . Ένα έργο που θα φέρει χρήμα. Ένα έργο σταθμός για την τουριστική ανάπτυξη της Σητείας . Αν πραγματικά γίνει θα αλλάξει την Σητεία.
Υπάρχουν όμως και αυτή οι ‘’γραφικοί’’ που αντιδρούν. Και γιατί αντιδρούν άραγε ;
Ένας είναι ο λόγος, το περιβάλλον, η φύση , η ιστορία μας , τα μνημεία των προγόνων μας. Άραγε πόσο κοστίζει; Πόσο πουλάμε την παρθένα φύση;
Αναπάντητα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιείται από το sitianews.blogspot μέχρι τώρα ,οι πολίτες της Σητείας είναι κατά του έργου , με συντριπτική διαφορά μάλιστα .


Με το σύνθημα «Σώστε το Κρητικό Τοπίο» πλήθος Ελλήνων και ξένων υποστηρίζουν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον της δημιουργίας τεραστίων τουριστικών εγκαταστάσεων και γηπέδων γκολφ στο ανατολικότερο ακρωτήριο της Κρήτης, το Κάβο Σίδερο. Αν θέλετε και εσείς να πάρετε μέρος στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών δεν έχετε παρά να πατήστε εδώ


Γ.Μ

Απάντηση από την Minoan Group

Η Minoan Group είναι μία εταιρία διαχείρισης θέρετρων, η οποία αποτελεί συνέχεια της τέως Loyalward Group Plc, που ιδρύθηκε επίσημα το 1991. Η μητρική εταιρία, η Minoan Group Plc είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Έχει, δε, δύο θυγατρικές εταιρίες, την Loyalward Limited και την Loyalward Hellas S.A.Η Minoan Group ειδικεύεται στη συλλογή, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση θέρετρων υψηλών προδιαγραφών στην Ανατολική Μεσόγειο, και στην εν συνεχεία διοίκησή τους.Τα μέλη της διοικητικής ομάδας της Minoan Group Plc (τα βιογραφικά τους σημειώματα είναι στη διάθεσή σας) διαθέτουν σημαντική διεθνή εμπειρία έχοντας υλοποιήσει πολλά σχετικά διεθνή έργα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:Pine Cliffs, Algarve, Πορτογαλία – ολοκληρωμένο θέρετρο με ένα ξενοδοχείο Sheraton 200 δωματίων, βίλες, διαμερίσματα, κατοικίες, γήπεδα γκολφ και εγκαταστάσεις αναψυχής σε μια εξαιρετική παραλιακή τοποθεσίαRitz-Carlton Resort, St Thomas, Virgin Islands, Καραϊβική – παραλιακό ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, γυμναστήριο και αθλητικό κέντρο κατασκευασμένο σαν χωριό.Rifa Golf Club, Μπαχρέιν – συγκρότημα με λέσχη και γήπεδα γκολφ που διαχειρίζεται η Επαγγελματική Ένωση Γκολφ, καθώς και ξενώνες και εγκαταστάσεις αναψυχήςΑπό το 1995, οπότε και η εταιρία κέρδισε το διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, ξεκίνησε η συνεργασία με το Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» για το σχεδιασμό και την παράδοση του ολοκληρωμένου τουριστικού έργου στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο. Η έκταση δεν αγοράστηκε αλλά ενοικιάστηκε για 40 χρόνια τα οποία μπορούν να ανανεωθούν για άλλα 40. Δεν είναι, επομένως, δυνατόν η εταιρία να «εισπράξει, ως μεσάζοντας, μεγάλα κέρδη από την πώληση σε μεγάλα συμφέροντα, τα οποία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τουριστικά αυτή την έκταση-φιλέτο της Μεσογείου».Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάζονται σήμερα στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη, της τάξεως των € 1,2 δισ., που περιλαμβάνει μία έκταση 25,000 στρεμμάτων κι έχει τη δυνατότητα στέγασης 7.000 κλινών διασκορπισμένων σε 6 τουριστικά χωριά, καλύπτοντας ένα ποσοστό χτισμένης έκτασης λιγότερο του 1% της συνολικής έκτασης. Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία μαρίνας όπως έχει επανειλημμένα γραφεί.Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο έχουν εγκριθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπεγράφη το 2006 από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και τους άλλους συναρμόδιους Υπουργούς.Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι δεν πρόκειται για «μια επένδυση-φάντασμα από μια εταιρεία, που είναι παντελώς άγνωστη για παρόμοια έργα» ούτε ότι συστάθηκε «με κάτι Έλληνες και κάτι Άγγλους αγνώστων λοιπών στοιχείων». Πρόκειται για ένα έργο η υλοποίηση του οποίου θα συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στην επένδυση στο κοινωνικό, πολιτισμικό και οικολογικό κεφάλαιο της περιοχής.Κλείνοντας δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε και εμείς πώς συμβιβάζεται η αξίωση για ανάπτυξη με την πάγια αντίδραση προς οποιασδήποτε μορφής αξιοποίηση.Ελπίζουμε ότι θα δημοσιεύσετε την επιστολή μας και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.



πηγή:antinews.gr

Ο ΣΥΝ και ο... ηγούμενος

Η εφημερίδα Ριζοσπάστης με σημερινό άρθρο της στο internet, κατηγορεί τον ΣΥΝ για διπλή θέση στην υπόθεση τις Μονής Τοπλού. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι: << Προχτές, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, κατήγγειλε το ξεπούλημα της έκτασης από τη Μονή Τοπλού και δήλωσε πως θα στείλει το σχετικό φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ θα φέρει την υπόθεση στη Βουλή. Πάντως, φαίνεται πως δε γνωρίζει ότι τα τοπικά στελέχη του ΣΥΝ στο Λασίθι έχουν άλλη γνώμη για την υπόθεση. 'Η θα σκέφτηκε: Ποιος να θυμάται τώρα τι έχουν πει και έχουν κάνει οι ομοϊδεάτες του και έκανε ανέξοδες δηλώσεις. Για την ακρίβεια της πραγματικής πολιτικής τους στάσης λοιπόν, ο ΣΥΝ έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξη που πήρε η υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου με τον ΣΥΝ, Αντώνης Ανηψητάκης, με άρθρο του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, γράφει για το θέμα: «... Ειδικά στην περιοχή Τοπλού ιδεατό θα ήταν να γίνει ένα φυσιολατρικό - πολιτισμικό πάρκο, μια πολυδιάστατη επένδυση οικονομική, πολιτισμική, περιβαλλοντική, επιστημονική για ντόπιους και ξένους, τώρα και στο μέλλον, ένα διεθνές υπόδειγμα αειφορίας». «... χρόνια τώρα θέτουμε συστηματικά δημόσια αλλά και κατ' ιδίαν στις συζητήσεις μας με τον ηγούμενο και τους επενδυτές τις εξής 8 προϋποθέσεις για μια πράγματι αειφορική επένδυση». (στη συνέχεια αναφέρει αναλυτικά τις προϋποθέσεις) «... η μέγιστη προσφορά του ιδρύματος (σ.σ. της Μονής Τοπλού) είναι να βοηθήσει ώστε αυτό το έργο να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής». Επιπλέον, θυμίζουμε ότι ο τότε νομάρχης Λασιθίου Γιάννης Παπατσάκωνας που εξέδωσε την άδεια μεταβίβασης της έκτασης από τη Μονή στο Ιδρυμα, παρά το γεγονός ότι η έκταση διεκδικούνταν από το Δημόσιο, είχε εκλεγεί με κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ...>>




Αναδημοσίευση από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger