Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Σύσκεψη φορέων με θέμα τη Μονή Τοπλού.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Σητείας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/10/08 στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου Σητείας σύσκεψη με θέμα το ΤΟΠΛΟΥ με τη συμμετοχή των Δημάρχων Ιτάνου και Μακρύ Γιαλού, Νομαρχιακών Συμβούλων, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων οργανισμών και μαζικών φορέων, καθώς και των Μ.Μ.Ε του Νομού Λασιθίου, της ΚΡΗΤΗ TV και του ALTER. Η σύσκεψη που άρχισε στις 7μ.μ.και ολοκληρώθηκε στις 11μ.μ. έγινε μέσα σε κλίμα αγανάκτησης λόγω των άδικων, κακόβουλων και με σκοπιμότητες, επιθέσεων που δέχεται τόσο ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού κ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, όσο και το Δ.Σ. του Ιδρύματος<<ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΉ>>, από μερίδα των Μ.Μ.Ε και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνο και τους συνεργάτες του.

Όλοι οι ομιλητές καυτηρίασαν τις απρόκλητες επιθέσεις κατά της Μονής Τοπλού και της εκκλησίας γενικότερα και εξήραν την προσφορά του μοναστηριού τόσο στους δύσκολους καιρούς της Τουρκοκρατίας, του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και στις μέρες μας, τονίζοντας ότι ο Ηγούμενος κ. Φιλόθεος Σπανουδάκης έχει να επιδείξει σπάνιο έργο κοινωφελές αλλά και στήριξη γενικότερη προσπάθεια της περιοχής για ανάπτυξη και απασχόληση.

Η αξιοποίηση της μοναστηριακής περιουσίας μέσω του ιδρύματος <<ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΉ>> είναι καθολική απαίτηση των φορέων και των εκπροσώπων της περιοχής, τόνισαν οι ομιλητές. Στη σύσκεψη είχαν κληθεί η Οικολογική ομάδα Σητείας καθώς και τα πολιτικά κόμματα. Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι μονίμως φυγομαχούντες αρνητές της ανάπτυξης του τόπου μας μέλη της Οικολογικής Ομάδας και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού έδωσε απαντήσεις σε όλα τα πραγματικά και υποθετικά ερωτήματα που ετέθηκαν και οι περίπου 100 εκπρόσωποι φορέων έδωσαν αφειδώς την ολόψυχη στήριξή τους στις προσπάθειες της Μονής Τοπλού για αξιοποίηση της περιουσίας της, ώστε να δημιουργηθούν πολλές θέσεις απασχόλησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Στήριξη για την αξιοποίηση της μοναστηριακής περιουσίας και την επένδυση στη Μονή Τοπλού μέσω του Ιδρύματος <<ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ>> το οποίο συστήθηκε το 1992 με ιδρυτική πράξη που υπογράφουν 5 Υπουργεία με στόχους καθαρά κοινωφελείς, έχουν εκφράσει με δηλώσεις και ψηφίσματα :

Α)Διαχρονικά από το 1993 μέχρι σήμερα οι Βουλευτές του Νομού Λασιθίου

Β) Τα Νομαρχιακά Συμβούλια από το 1994 έως και σήμερα.

Γ) Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Λασιθίου (ΤΕΔΚ)

Δ) Τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Σητείας, Ιτάνου, Λεύκης και Μακρύ Γιαλού και (Ιεράπετρας)

Ε) Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας (ΟΑΣ)

Ζ)Η Ένωση Αγροτικών Συναιτερισμών Σητείας

Η)Μαζικοί φορείς του Νομού Λασιθίου και της περιοχής με μοναδική εξαίρεση τα λιγοστά μέλη της Οικολογικής Ομάδας οι οποίοι είναι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα:

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λασιθίου
Τεχνικό Επιμελητήριο- Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου.
Επαγγελματοβιοτεχνών Σητείας
Ξενοδόχων Σητείας
Περιηγητική Λέσχη Σητείας
Σύλλογος Απανταχού Σητειακών <<ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ>>
Σωματείο Συνταξιούχων Τ.Ε.Β.Ε -Τ.Α.Ε - Τ.Σ.Α
Αγροτικόςς Συν/σμός Παλαικάστρου.
Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος
Αθλητικός όμιλος Παλαικάστρου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ρούσας Εκκλησιάς
Από τους παραπάνω φορείς πολλοί έχουν κάνει παρέμβαση και στο Σ.Τ.Ε υπέρ των περιβαλλοντικών όρων για την αξιοποίηση της περιουσίας.

Η σύσκεψη έκλεισε με την ομόφωνη στήριξη του έργου της Τοπικής Εκκλησίας όλων των παρεβρισκομένων στο πρόσωπο του Ηγουμένου της Μονής Τοπλού και των μελών του Ιδρύματος <<ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ>>, δηλώνοντας παράλληλα την βούλησή τους ακόμα και για κινητοποιήσεις αν συνεχιστεί η μονόπλευρη προσπάθεια κύκλων που υπηρετούν διάφορα συμφέροντα να εμποδίσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της Ανατολικής Κρήτης, με πλαστές και αστήρικτες κατηγορίες. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι πρόσφατα κάποιοι συκοφάντες του Ηγουμένου έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητες αποφάσεις σε 18μηνη φυλάκιση, ενώ κάποιοι άλλοι υποχρεώθηκαν να ζητήσουν συγνώμη σε δημόσιες δηλώσεις, μειωτικές για τους ίδιους ώστε να γλυτώσουν την καταδίκη.

Ο Ηγούμενος και τα μέλη του Δ.Σ του Ιδρύματος τονίζουν ότι στόχος είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα η σύμβαση με την Αγγλική εταιρεία, την οποία έχει υπογράψει το Ίδρυμα κατόπιν εισηγήσεων του Νομικού Συμβούλου κ. Κοντογιαννόπουλου Θεοδώρου, ώστε να ξεκαθαριστεί άμεσα και το ερώτημα αν μπορεί ή όχι η εταιρεία αυτή να υλοποιήσει την επένδυση, όπως προβλέπεται από τους όρους περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Απομένει βέβαια να τελειώσει η διαδικασία στο Συμβούλιο Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει <<Οικολόγοι>> από όλη την Κρήτη, κάτι που μας προβληματίζει αφού παρόμοιες ενέργειες δεν έχουν γίνει σε άλλες περιπτώσεις όπου εξώφθαλμα θίγεται το περιβάλλον.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger