Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου

1. Υπό την προεδρία του Νομάρχη Λασιθίου Σήφη Αναστασάκη συνεκλήθη, στις 09-04-09, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο με θέμα την υποβολή προτάσεων για τον περιορισμό της δυνατότητας εκδήλωσης πυρκαγιών, κατά τους θερινούς μήνες.

Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών έτσι ώστε να υπάρχει ταχεία και αποτελεσματική παρέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Έμφαση, επίσης, δόθηκε στην πρόληψη η οποία άπτεται όλων εκείνων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν από τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εκδήλωσης πυρκαγιών.

Οι προτάσεις που έγιναν για την καλύτερη πρόληψη αφορούσαν, μεταξύ άλλων:
· Την ενημέρωση των πολιτών και την αποτελεσματικότερη οργάνωση των ομάδων πυροπροστασίας.
· Τη δημιουργία πυροσβεστικών σταθμών εκεί όπου υπάρχει έλλειμμα υποδομών, με ζητούμενο την ταχύτερη επέμβαση κατά την αρχική εκδήλωση πυρκαγιών.
· Τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων πρακτικών ορισμένων κτηνοτρόφων, οι οποίοι εντείνουν τον κίνδυνο γενίκευσης των πυρκαγιών.
· Την αποτελεσματικότερη εποπτεία και φύλαξη των χωματερών.

Τέλος, έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν με την υπεύθυνη στάση τους στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων εκδήλωσης πυρκαγιών.


2. Υπογράφτηκε, ακόμα στις 09/04/09, από τον Νομάρχη Λασιθίου Σήφη Αναστασάκη και τον κ. Ζαχαρόπουλο Ηλία, ιδιοκτήτη της ομώνυμης εταιρείας, η σύμβαση κατασκευής του έργου: «Ανόρυξη Γεωτρήσεων για την εξέταση της δυνατότητας εμπλουτισμού των υδροφορέων», προϋπολογισμού180.000 €.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη διαφαινόμενη μείωση των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων, λόγω, κυρίως, της μείωσης των βροχοπτώσεων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μετά από διερεύνηση των δυνατοτήτων τεχνητού εμπλουτισμού των υδροφορέων με επιφανειακά νερά, προχωρά στην υλοποίηση έργων που έχουν ως στόχο την αξιοποίησή τους.

Η αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων ήταν, πράγματι, ενθαρρυντική, καθώς διαπιστώθηκε ότι, παρά τη μείωση των βροχοπτώσεων, η επιφανειακή απορροή των ομβρίων υδάτων, υπό τη μορφή χειμάρρων και πηγών, παραμένει, κατά τους χειμερινούς μήνες, σε επίπεδα ικανοποιητικά.

Το γεγονός αυτό δικαιολογεί και την περαιτέρω προσπάθεια εμπλουτισμού των υδροφορέων με επιφανειακά νερά. Για τον σκοπό αυτό, πρόκειται να κατασκευαστούν μέχρι 10 γεωτρήσεις στις παρακάτω περιοχές του νομού Λασιθίου:

· Στις προσχωματικές λεκάνες των χειμάρρων Παντέλη και Ανδρόμυλου Αζαλίου.
· Στις περιοχές Χοχλακίων, Σχινοκαψάλων και Κουτσουρά.
· Στις περιοχές νότια του φράγματος Μπραμιανών, μεταξύ Ιεράπετρας και Στομίου.

Όπως ανέφερε και ο Νομάρχης Σήφης Αναστασάκης, τα έργα του τεχνητού εμπλουτισμού των υδροφορέων θα είναι άμεσης απόδοσης και θα συνεισφέρουν, σε μεγάλο βαθμό, στην άμβλυνση του ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου στις συγκεκριμένες περιοχές του νομού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger