Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Δηλώσεις Γ. Σουφλία για τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Κρήτη

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Θέλω σε αυτό σημείο να κάνω μία συνολική αναφορά στα έργα που υλοποιούμε εδώ στην Κρήτη.
Στην Κρήτη σήμερα από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατασκευάζονται 24 σημαντικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 500 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οδικά έργα (ΒΟΑΚ , ΝΟΑΚ κ.ά), το Φράγμα Αποσελέμη, το νέο κτίριο του Αεροσταθμού Σητείας, έργα στα λιμάνια Σούδας και Ηρακλείου κ.ά.
Από τα 24 έργα που κατασκευάζονται σήμερα, τα 21 έχουν ξεκινήσει μετά τον Μάρτιο του 2004.
Από το 2004 μέχρι σήμερα μόνο στον ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ έχουν δημοπρατηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 265εκ.€ ενώ για την περίοδο 1999 - 2003 ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που δημοπρατήθηκαν ήταν μόλις 59,5 εκ.€.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου, έχουμε προγραμματίσει την κατασκευή έργων με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 820 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 127 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω της 4ης Προγραμματικής Περιόδου για έργα περιβάλλοντος. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και τα δίκτυα αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό αιχμής άνω των 2.000 κατοίκων.
Θέλω, όμως, να αναφερθώ αναλυτικά στα έργα που γίνονται και προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), συνολικού μήκους 312 χλμ.
Στο τμήμα από τα Χανιά έως τον Άγιο Νικόλαο, μήκους περίπου 200 χλμ., υπάρχει και η μεγαλύτερη κίνηση. Φυσικά, θα κατασκευαστούν και τα υπόλοιπα τμήματα του ΒΟΑΚ. Ήδη, για τη Σητεία μελετάμε το τμήμα Αυχήν Αγκαθιάς - Καλό Χωριό.
Από τα 200 χλμ του τμήματος Χανιά - Άγιος Νικόλαος, τα 41 χλμ θα είναι έτοιμα με την ολοκλήρωση του Γ΄ ΚΠΣ με προδιαγραφές σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και με διαχωριστική νησίδα ασφαλείας τύπου New Jersey. Άλλα 8,5 χλμ κατασκευάζονται ήδη με μία λωρίδα κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και ετοιμάζεται η διαπλάτυνσή τους στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.
Αυτή τη στιγμή μελετάμε συνολικά 135 χλμ του ΒΟΑΚ, ενώ σύντομα θα προστεθούν άλλα 15 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι υπό μελέτη βρίσκονται συνολικά 150 χλμ.
Από αυτά τα 150 χλμ. τα 110 χλμ, περίπου βρίσκονται στο τμήμα μεταξύ Χανίων και Αγίου Νικολάου και στην 4η Προγραμματική Περίοδο έχουν ενταχθεί 80 χλμ. Για τα υπόλοιπα 30 χλμ θα καταβάλουμε προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν και αυτά μέχρι το 2013.
Τα 80 χλμ που έχουν ήδη ενταχθεί στην 4η Προγραμματική Περίοδο θα κοστίσουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των απαλλοτριώσεων.
Παράλληλα, στο Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης προωθούμε σειρά έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των απαλλοτριώσεων).
Όμως, όπως προανέφερα, στην Κρήτη δεν κατασκευάζονται μόνο οδικά έργα. Κατασκευάζουμε κι άλλα έργα και μάλιστα μεγάλα.
Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στο Φράγμα του Αποσελέμη. Επειδή κάποιοι μου λένε ότι στο συγκεκριμένο έργο δεν δίνετε και πολλή σημασία, θέλω να σας πω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, τόσο για το Ηράκλειο όσο και για τον Άγιο Νικόλαο. Είναι ένα έργο που κοστίζει 180 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 40 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για απαλλοτριώσεις. Με το έργο αυτό καλύπτονται οι ανάγκες ύδρευσης όλου του βόρειου παραλιακού μετώπου από το Ηράκλειο έως τον Άγιο Νικόλαο, σε μία εποχή πολύ δύσκολη που γίνεται πολύς λόγος για την ομαλή υδροδότηση αρκετών περιοχών της χώρας.
Σημειώνεται ότι ακόμη αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται η επέκταση του υφιστάμενου επιβατικού προβλήτα Σούδας με προϋπολογισμό 11,5εκ.€ καθώς και το νέο κτίριο αεροσταθμού και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο Δημοτικό Αερολιμένα Σητείας με προϋπολογισμό 28εκ.€.
· Επίσης στην 4η προγραμματική περίοδο εκτός των οδικών έργων που προγραμματίζεται να κατασκευασθούν στον ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ προγραμματίζουμε : την ολοκλήρωση των χερσαίων έργων του πολυχρηστικού τμήματος και των κρηπιδωμάτων μικρών σκαφών του λιμένα Σούδας με προϋπολογισμό 15εκ.€
· Την αναβάθμιση του λιμένα Ηρακλείου, με την ολοκλήρωση του προβλήτα V εξυπηρέτησης της ελεύθερης ζώνης & της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων, προϋπολογισμού 40εκ.€.
· Την αναβάθμιση του αεροδρομίου των Χανίων με την επέκταση του κτιρίου, των λοιπών βοηθητικών, την κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου κ.λπ. με συνολικό προϋπολογισμό 65εκ.€
· Τις εργασίες συστημάτων ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» προϋπολογισμού 15εκ.€
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΕΧΩΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger