Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Το καθεστώς του Μόχλους και η σημερινή πραγματικότητα.

Είναι αλήθεια ότι το μοναδικό επίνειο του Δήμου Σητείας είναι αυτό του Μόχλους. Το γνωστό σε όλους μας γραφικό και όμορφο ψαροχώρι, αποτέλεσε για πολλά χρόνια έριδα ανάμεσα στις κοινότητες της Λάστρου και Τουρλωτής, περίπτωση που έφτασε στο συμβούλιο της επικρατείας που τελικά έκρινε ότι ο οικισμός πρέπει να διοικείται από την κοινότητα Λάστρου. Η απόφαση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρλωτής και τελικά δεν εφαρμόστηκε λόγω της κατάργησης των κοινοτήτων και τη συνένωση τους με τον Δήμο που θα προέκυπτε βάση του Καποδίστρια. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι υπήρχαν οι συζητήσεις για τη δημιουργία Δήμο των χωριού του παλαιού Δήμου Τουρλωτής με την επωνυμία Δήμος Ετεοκρητών, τελικά και λόγω των διαφωνιών των παλαιών κοινοτήτων για το που θα είναι η έδρα όλα τα χωριά περιήλθαν στο Δήμο Σητείας.

Το παράδοξο ωστόσο του Μόχλους έγκειται στο γεγονός της περίεργης πραγματικά διοίκησης που υπήρχε και ατυχώς μέχρι σήμερα υπάρχει σε σχέση με τη θέση του και την πραγματικότητά του. Όταν οι Οθωμανοί αποφάσισαν το 1880 να ενοποιήσουν τους οικισμούς και να κάνουν δήμους δημιούργησαν το δήμο Τουρλωτής που περιελάμβανε τα χωριά Λάστρο-Σφάκα-Τουρωτή- Μυρσίνη (Μετόχια Τουρλωτής)- Μέσα και Έξω Μουλιανά. Μέσα στο δήμο υπήρχε και ο μικρός οικισμός του Μόχλους που κάποια στιγμή έφτασε σε τέτοια άνθιση που δημιουργήθηκε και Τελωνείο. Με τη διάλυση των Δήμο και τη δημιουργία κοινοτήτων το 1936 για ένα περίεργο λόγο ενώ η περιοχή γύρω από τον οικισμό του Μόχλους η περιοχή περιήλθε στην κοινότητα Λάστρου, ο οικισμός και μόνο ο οικισμός παρέμεινε στην κοινότητα Τουρλωτής! Πολλοί μίλησαν ότι ως πρωτεύουσα παλαιού δήμου δικαιούνταν να έχει επίνειο, λόγος φυσικά που το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έλαβε υπ᾽όψη αφού δεν έχει καμιά λογική ή νομική ισχύς. Για να καταλάβουν οι περισσότεροι τι άλλο έγινε και με ποιο τρόπο έγινε πρέπει να σημειώσουμε ότι το Μόχλος ή καλύτερα ο Γιαλός χωρίστηκε κάθετα με αφετηρία τη Μυρσίνη μέχρι τη Λάστρο, από τη μέση των ορίων κάθε κοινότητας και κάτω μέχρι τη θάλασσα. Άρα μέχρι τον πρώτο ποταμό η Τουρλωτή, μέχρι το δεύτερο ποτάμι όπου και η περιοχή του ξενοδοχείου Moklos κοινότητα Σφάκας και το υπόλοιπο, πλην του οικισμού Μόχλος, στην κοινότητα Λάστρου. Ιστορικά δε θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο γιατί θα πρέπει να μπούμε σε διάλογο με πολλούς ότι το Μόχλος καλώς έγινε έτσι η κακώς παρέμεινε έτσι, εξάλλου το Συμβούλιο της Επικρατείας οριστικά αποφάσισε, να δούμε καλύτερα το σήμερα.

Ο νόμος Καποδίστρια επέβαλε όλη η βόρεια περιοχή της επαρχίας Σητείας διοικείται από το Δήμο Σητείας άρα όλα τα προβλήματα του οικισμού είναι ποια κοινότητα δίνει λογαριασμό για την πορεία όχι μόνο του οικισμού αλλά συνολικά της περιοχής. Η απάντηση: Κανείς! Ειλικρινά το Μόχλος είναι αφημένο στην τύχη του και τις προσπάθειες που καταβάλει ο πολιτιστικό σύλλογος Μόχλους, το μοναδικό νομικής υπόστασης όργανο που ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματα του οικισμού. Το νερό είναι αρμοδιότητα Λάστρου, το Ηλεκτρικό Ρεύμα και το τηλέφωνο όποιος προλάβει, το σχολέιο (αν μιλάμε για νηπιαγωγείο ή Δημοτικό) της Σφάκας και (το γυμνάσιο) της Τουρλωτής, Δεν αναφέρομαι σε περισσότερα γιατί θα γίνει πραγματικά μύλος το κείμενο και ούτε ο γράφων μπορεί να καταλάβει και σας μιλώ ειλικρινά.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι το ζήτημα του σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης. Σήμερα δεν υπάρχει όποιος έχει τέσσερα στρέμματα πάει και κτίζει κατά μήκος του δρόμου με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μακρύ και στενό οικιστικό περίγραμμα που θα καταντήσει όπως είναι σήμερα ο Κουτρουράς και ο Μακρύ Γιαλός. Που είναι τώρα οι προσπάθειες των τοπικών συμβουλίων για να βελτιωθεί η κατάσταση. Αλλά ποιο από τα συμβούλια θα πάει στο δήμο να ζητήσει κάτι. Ποιο δημοτικό συμβούλιο και για ποιο κομμάτι που είναι τέσσερις βασικοί οι εμπλεκόμενοι. Το σημαντικότερο που είναι ο δήμος Σητείας και ειδικά ο σημερινός δήμαρχος που είχε, σωστά, υποσχεθεί να γίνει το Μόχλος ανεξάρτητο δημοτικό διαμέρισμα;

Το Μόχλος είναι από τα σημαντικότερα ιστορικά μέρη της επαρχίας Σητείας, είναι ένα από τα γραφικότερα μέρη και πόλος έλξης επισκεπτών απ᾽ όλη την Κρήτη αλλά και την Ευρώπη με προοπτικές ανάπτυξης υψηλές και πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις, να δούμε πότε και να τι θα κάνουν όλοι όσοι λένε ότι τους ανήκει το Μόχλος. Ας πάρουν όλοι χαμπάρι ότι το Μόχλος δεν έχει ανάγκες από κουμανταδόρους αλλά από φίλους και ανθρώπους που ενδιαφέρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger