Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Βιδιανό & Πλυτό* Δύο κυρίες από την Κρήτη

Γλίτωσαν από τη λήθη χάρη σε νέους παραγωγούς του νησιού και δίνουν λευκά κρασιά με ιδιαίτερο άρωμα
Του Στέλιου Λογοθέτη, Οινολόγου

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Βιδιανό Mία από τις πιο αξιόλογες γηγενείς λευκές ποικιλίες της Κρήτης, η καλλιέργεια της οποίας αναβίωσε τελευταία χάρη σε νέους παραγωγούς του μεγάλου νησιού, είναι το βιδιανό ή αβιδιανό. Η καλλιέργειά της εστιάζεται κυρίως στους νομούς Ρεθύμνης και Ηρακλείου. Είναι ποικιλία επιτρεπόμενη στο νομό Χανίων και συνιστώμενη στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου, από όπου και παράγονται οι ανάλογοι τοπικοί οίνοι. Το φυτό της είναι ζωηρό, παραγωγικό και ανθεκτικό στον περονόσπορο. Είναι όμως μέτρια ευαίσθητο στην ευδεμίδα και στον βοτρύτη και ευαίσθητο στο ωίδιο. Πρόκειται για ποικιλία που δεν αγαπά την ξηρασία, διαμορφώνεται τόσο σε κύπελλο όσο και γραμμικό αμφίπλευρο (Royat) και δέχεται αυστηρό κλάδεμα, κοντό στα δύο μάτια.

Προτιμά εδάφη ασβεστώδη, μέσης γονιμότητας, με καλή στράγγιση. Επειδή είναι αρκετά ζωηρή ποικιλία και πολύ ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες, για να διατηρείται η υψηλή ποιότητα των σταφυλιών που μπορεί να δώσει, πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι καλλιεργητικές τεχνικές που αφορούν το αυστηρό κορυφολόγημα και το έντονο ξεφύλλισμα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Πλυτό Αλλη μία λευκή ποικιλία, η καλλιέργεια της οποίας αναβίωσε τα τελευταία χρόνια, είναι το πλυτό. Εχει αναφερθεί ότι καλλιεργείται και στα Κύθηρα, όπου λέγεται πλωτό. Τα περισσότερα αμπέλια όμως βρίσκονται στο νομό Λασιθίου, στην περιοχή της Σητείας, και πλέον στο νομό Ηρακλείου. Είναι συνιστώμενη ποικιλία στο νομό Ηρακλείου και επιτρεπόμενη στο νομό Λασιθίου. Το φυτό της είναι ζωηρό, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωίδιο και στην ξηρασία. Η διαμόρφωσή του γίνεται τόσο σε κύπελλο όσο και γραμμικό αμφίπλευρο (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα δύο μάτια.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤOY ΠΛΥΤΟΥ

• Η βλάστηση συνήθως ξεκινά στα μέσα Μαρτίου.
• Η ωρίμαση ξεκινά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου και ολοκληρώνεται μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το υψόμετρο των αμπελώνων. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 1 - 2 σταφύλια.
• Κάθε σταφύλι είναι μέτριο σε μέγεθος, με βάρος γύρω στα 350 γρ.
• Οι ράγες είναι μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, σχεδόν σφαιρικές, με παχύ φλοιό, κιτρινωπού χρώματος, με χαρακτηριστικές καφέ κηλίδες, που λέγονται πρέκνες, και σάρκα μαλακή, χυμώδη, όχι όμως στυφή, με 2 - 3 γίγαρτα.
• Δίνει κρασιά μέτριου αλκοολικού τίτλου, μέτριας οξύτητας.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤOY ΒΙΔΙΑΝΟΥ

• Η έναρξη της βλάστησης ξεκινά συνήθως στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Η ωρίμαση ξεκινά στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώνεται το πρώτο ή το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το υψόμετρο των αμπελώνων.
• Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 1 - 2 μεγάλα σταφύλια.
• Κάθε σταφύλι έχει βάρος μεγαλύτερο των 400 γρ., είναι κωνικό, πυκνόρραγο και κόβεται δύσκολα.
• Οι ράγες είναι μέτριες έως μεγάλου μεγέθους, με φλοιό λεπτό, χρυσοκίτρινου χρώματος και σάρκα χυμώδη, γλυκιά, μετρίως στυφή με 2 - 3 γίγαρτα (κουκούτσια).
• Δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με ιδιαίτερο άρωμα. Περισσότερα...

Πηγή:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger