Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Στάση αναμονής στο ελαιόλαδο, άνοδος στο Ελαιόλαδο της Σητείας.

Σε στάση και κατάσταση αναμονής βρίσκεται πλέον η αγορά του ελαιολάδου μετά την ανακοίνωση ενεργοποίησης του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Ο σχετικός κανονισμός θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας και θα αφορά σε 110.000 τόνους για όλη την Κοινότητα.

Ηδη με βάση το νέο κλίμα που προέκυψε το «μαξιλαράκι» των τιμών CIF τις οποίες προσφέρουν πλέον οι Ιταλοί για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ανέβηκε στην περιοχή του 2,15 ευρώ/κιλό, ενώ προσφέρονται ακόμα πιο ψηλές τιμές για τα λάδια περιοχών όπως η Λακωνία και η Σητεία.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική πλευρά δείχνει απρόθυμη να αποδεχθεί τις ιταλικές θέσεις με αποτέλεσμα οι εμπορικές πράξεις να έχουν περιοριστεί πάρα πολύ. Είναι προφανές ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών, που θα εξαρτηθεί αφενός από τη στάση των Ελλήνων διακινητών χύμα ελαιολάδου και κυρίως των συνεταιρισμών της Κρήτης και αφετέρου της πίεσης που θα έχουν οι Ιταλοί για προμήθεια ελληνικού ελαιολάδου.

Είναι προφανές ότι οι Ιταλοί σε αυτήν τη φάση προσπαθούν να μην εμφανιστούν στην αγορά για σημαντικές ποσότητες και θα προσπαθήσουν -όσο τους επιτρέπεται- να υποκαταστήσουν τις ανάγκες για ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο από άλλους προμηθευτές και κυρίως την ποσόστωση των 60.000 τόνων που διαθέτει η Τυνησία.

Σίγουρα πλέον μια άλλη παράμετρος, η οποία μπαίνει πλέον στις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς, είναι και οι προοπτικές της νέας εμπορικής περιόδου, οι οποίες σε επίπεδο ανθοφορίας ήταν ιδιαίτερα καλές, αλλά κρίσιμο ρόλο θα παίξει και το επίπεδο της καρπόδεσης, κάτι το οποίο θα γίνει πιο ξεκάθαρο κυρίως στην περίπτωση της Ισπανίας εντός του Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger