Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Που θα πάνε τελικά τα σκουπίδια της Ιεράπετρας; Ελπίζουμε όχι στη Σητεία

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) είναι ο φορέας που έχει αναλάβει το ζήτημα των σκουπιδιών στην Κρήτη. Στο Σύνδεσμο συμμετέχουν σήμερα 57 Δήμοι της Κρήτης και είναι ο Φορέας που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών καθώς και της αφύπνισης - ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών. Απώτερο στόχο αποτελεί η ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η δύναμη και αποτελεσματικότητά του ενισχύονται χάρη στην ουσιαστική αρωγή από την Ελληνική Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ( και ειδικότερα απο το Ταμείο Συνοχής), που αφορά κυρίως στη συγχρηματοδότηση των έργων που υλοποιεί.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κρήτης βασίζεται σήμερα στην υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ που έχουν κατά καιρούς κατασκευαστεί και λειτουργούν χάρη στην αφοσίωση και την προσπάθεια των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή τη στιγμή, στην Περιφέρεια Κρήτης λειτουργούν 9 ΧΥΤΑ (Καζαντζάκη, Χερσονήσου, Βιάννου, Αγ. Νικολάου, Σητείας, Αμαρίου, Σφακίων, Αρμένων, Πελεκάνου), 2 ΚΔΑΥ (Χανίων, Ηρακλείου), 1 ΣΜΑ (Ηρακλείου) καθώς και η Εγκατάσταση Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Χανίων. Ο ΕΣΔΑΚ αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του έργου των επεκτάσεων - αναβαθμίσεων 5 υφιστάμενων ΧΥΤΑ συνολικού προϋπολογισμού 11,5 εκ. €, ενώ υλοποιούνται τα ακόλουθα έργα:
- Επέκταση ΣΜΑ Ηρακλείου και κατασκευή ΣΜΑ Ιεράπετρας προϋπ/σμού 1,7 εκ. €
- Αποκατάσταση ΧΥΤΑ Ρεθύμνου προϋπολογισμού 2,285 εκ. €
- Κατασκευή νέου κυττάρου - αποκατάσταση Πέρα Γαλήνων: προϋπολογισμού 15,1 εκ. €.
Ενώ στο ελεγκτικό συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο είναι το έργο της Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου, προϋπολογισμού 24,3 εκ .€.

Ένα από το ζητήματα που αυτή τη στιγμή απασχολεί τον ΕΣΔΑΚ είναι το ζήτημα των απορριμάτων του δήμου Ιεράπετρας αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΧΥΤΑ και η μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμάτων δεν είναι έτοιμο για τη μεταφορά οπότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το ζήτημα των απορριμάτων της Ιεράπετρας. Στο τελευταίο συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα για την προσωρινή λύση. Από τη μεριά του δήμου Αγίου Νικολάου το ζήτημα έκλεισε πριν καν ανοίξει αφού ο δήμαρχος κ. Κουνενάκης Δημήτρης είπε ότι επ' ουδενί λόγο ο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου θα δεχθεί απορρίμματα από την Ιεράπετρα τόσο γιατί το κόστος είναι μεγάλο όσο και γιατί ο Δήμος Ιεράπετρας είναι ένας μεγάλος και πολυπληθής Δήμος και δεν μπορεί ο δήμος Αγίου Νικολάου να δεχτεί το όγκο αυτό.

Στην αντίπερα όχθη ο δήμαρχος Σητείας κ. Κουρουπάκης Νικόλαος δεν ξεκαθάρισε το θέμα. Όταν δε το ζήτημα έφτασε στο Δημοτικό συμβούλιο την περασμένοι εβδομάδα, η αντιπολίτευση έθεσε θέμα για το τι θα κάνει ο δήμος Σητείας που είναι γειτονικός δήμος με ΧΥΤΑ. Η απάντηση ήταν προφανώς ασαφής αφού ο κ. Δήμαρχος είπε ότι το θέμα θα πρέπει να ανατεθεί σε μια επιτροπή που θα δει το θέμα και θα αποφασίσει. Από την απάντηση μάλλον που θα πρέπει να φοβηθούμε ότι μάλλον θα φορτοθούμε τα απορρίμματα του δήμου Ιεράπετρας και θα γίνουμε κυριολεκτικά ο απόπατος της περιοχής.

Κ. Δήμαρχε δεν ξέρω αν είναι δικαιολογία η ανάθεση σε επιτροπή γιατί από την πάγια πρακτική που χρόνια ακολουθούν όλοι οι θεσμοί του δημοσίου στην Ελλάδα είναι οι επιτροπές για να μη λύσουμε το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ξεκάθαρο ο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου δε θα δεχτεί τα απορρίμματα της Ιεράπετρας, εμείς είμαστε ο μοναδικός υποψήφιος ΧΥΤΑ τι θα κάνουμε; Στα δημοτικά συμβούλια περνάει η γνώμη σας στον ΕΣΔΑΚ μπορείτε να τους πείσετε ότι δεν είμαστε ο απόπατος της Ανατολικής Κρήτης; Ο δήμος Ιεράπετρας αριθμεί περίπου 22.000 κατοίκους, είναι σε θέση ο ΧΥΤΑ Σητείας να δεχτεί τον όγκο απορριμμάτων; Είμαστε ο απόπατος της Κρήτης; Είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε τα δίκαια του δήμου;

Πολλά ερωτήματα που δεν έχουν παρά να απαντηθούν. Ελπίζουμε ότι η δημοτική αρχή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κουρούπη, μας φόρτωσες τον Αθερινόλακκο, θα μας φορτώσεις και τα σκουπίδια της Ιεράπετρας;
Έννοια σου και σε 1,5 χρόνο έρχεται το πληρωμα του χρόνου....

Ανώνυμος είπε...

Το σίγουρο είναι ότι τα σκουπίδια της Ιεράπετρας δεν πρέπει να αφεθούν χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Και να γυρίσουμε στην εποχή όπου τα σκουπίδια ρίχνονταν ανεξέλεγκτα δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στους βιότοπους, τις καλλιέργειες και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Από κοινού οι δήμοι γύρω από την Ιεράπετρα πρέπει να αναλάβουν τiς ευθύνες τους και να μοιραστούν τον ογκο τον σκουπιδιων.

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger