Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην Περιφέρεια Κρήτης

Η οικονομική κρίση έχει φτάσει και στην Κρήτη. Σύμφωνα με έρευνα για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης που διεξήχθη από το τμήμα Ανάπτυξης και Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στο διάστημα 16-26/02/2009 σε δείγμα 218 επιχειρήσεων από όλους τους νομούς της Κρήτης,τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:

1) H κρίση φαίνεται να ισχυροποιείται και να επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό την οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2009 σχεδόν το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει επηρεαστεί αρκετά ή πολύ από την οικονομική κρίση, την στιγμή που το ίδιο ποσοστό τον Δεκέμβριο του 2008 κυμαίνονταν στο 54%.
2) Η κρίση συνεχίζει να επηρεάζει τις επιχειρήσεις κυρίως στον τομέα της ρευστότητας και δευτερευόντως στην πτώση των πωλήσεων και αντίστοιχα των κερδών. Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι φαίνεται να αυξάνεται η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση καθώς αυξήθηκαν κατά 6% οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν στον τομέα της απασχόλησης τον Φεβρουάριο 2009 συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2008.
3) Περίπου το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επηρεάστηκε αρκετά ή πολύ από την οικονομική κρίση στον κύκλο εργασιών του και την κερδοφορία του, ποσοστά παρόμοια με τον Δεκέμβριο του 2008.
4) Η κρίση δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει δραματικά τον δανεισμό καθώς το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αύξησε λίγο τις υποχρεώσεις του και το 49,5% δήλωσε ότι αυξήθηκαν λίγο οι απαιτήσεις του.
5) Σε αυξανόμενο βαθμό φαίνεται ότι επηρεάστηκε η «φερεγγυότητα» της αγοράς καθώς περίπου το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι ανείσπρακτες επιταγές μεταβλήθηκαν αρκετά ή πολύ στην αγορά. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν μόλις 32%. Παρόμοια φαίνεται ότι είναι και η τάση όσον αφορά τον χρόνο είσπραξης των επιταγών καθώς το 51,83% των ερωτηθέντων τον Φεβρουάριο έναντι 47% τον Δεκέμβριο, δήλωσε ότι ο ορίζοντας είσπραξης των επιταγών έχει μεταβληθεί τουλάχιστον κατά 1 μήνα.
6) Ανησυχητική φαίνεται ότι γίνεται η επίδραση της κρίσης στην απασχόληση καθώς το 37,15% των ερωτηθέντων τον Φεβρουάριο του 2009 έχει την τάση να προβεί σε περικοπές του προσωπικού του έναντι μόλις 26% τον Δεκέμβριο του 2008.

Αναλυτικά η Μελέτη

Πηγή:Τμήμα Ανάπτυξης και Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger