Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Στην Κρήτη ο κ. Σ. Χατζηγάκης

Χθες, από την Κρήτη, ο κ. Σ. Χατζηγάκης επανέλαβε για άλλη μια φορά πως «πρόθεση της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά ως αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να δώσουμε βήμα στους αγρότες μας, ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και έναν εποικοδομητικό διάλογο να χαράξουμε την νέα στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας».

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για συνέχιση του ανοιχτού διαλόγου με τους αγρότες, προχώρησε στην εξαγγελία συγκεκριμένων έργων υποδομής τα οποία θα συμβάλλουν καίρια στην καλύτερη παραγωγή και στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στο νησί. Ακολούθως αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κάθε μια καλλιέργεια ξεχωριστά. Συγκεκριμένα:

Α. ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

1. Αυξάνονται κατά 50% οι προβλεπόμενες πιστώσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων στα ελαιοκομικά προϊόντα.

2. Στους ελαιοπαραγωγούς θα δοθούν:

Στρεμματική αποζημίωση. Το ύψος θα ανακοινωθεί από τον ΕΛ.Γ.Α., μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού των περιοχών, σε ολόκληρη τη χώρα όπου διαπιστώνεται μείωση της παραγωγής.

Έκτακτη ενίσχυση 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος εντός του Μαΐου.

Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%, στους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς.

Β. ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

1. Στους καλλιεργητές οινάμπελων θα καταβληθεί στρεμματική αποζημίωση 40 €/στρέμμα, για την Περιφέρεια Κρήτης.

2. Παραδίδουμε μελέτη για την ολική αναδιάρθρωση του αμπελώνα της Κρήτης ή και της μερικής αντικατάστασής του με νέες καλλιέργειες, η οποία συντάχθηκε από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Σε ειδική σύσκεψη που θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία ενδιαφερομένων θα αποφασιστεί ποιες από τις προτάσεις της μελέτης θα υιοθετηθούν.

3. Επιχειρούμε ανασύσταση των αμπελώνων των καλλιεργητών επιτραπέζιας Σουλτανίνας, με υποβολή και έγκριση από το Υπουργείου μας, Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που αναλαμβάνουν οι αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών τους. Αυτό θα γίνει μέσω του Κανονισμού της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οπωροκηπευτικών.

4. Μελετούμε το θέμα της απόσταξης κρίσης με σκοπό την ομαλή απορρόφηση των οινοστάφυλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger