Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ: Όχι ένας αλλά εκατοντάδες… καντηλανάφτες κ. Αλαβάνο

Είπε μεταξύ των άλλων ο συμπαθέστατος μας κ. Αλαβάνος ότι η Μονή Τοπλού διαχειρίζεται από έναν επιχειρηματία - Καλόγερο (τον καθ΄ημάς Πανοσιολογιότατο κ. Φιλόθεο Σπανουδάκη) και ένα καντηλανάφτη.
Αγαπητέ μας Αλέκο, ατυχής και αδόκιμος ο χαρακτηρισμός σου.
Αφενός, γιατί η είσοδος στην καλογερική είναι ελεύθερη, γνωστή όμως η απροθυμία των νέων και ιδιαίτερα των γονέων τους. Και αφετέρου η Μονή Τοπλού έχει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες καντηλανάφτες. Όλους εμάς που ανιδιοτελώς μπαινοβγαίνουμε στο Μοναστήρι, το οποίο με όλο το δέος και την ευλάβεια που μας επιβάλλει, θεωρούμε σπίτι μας οικείο, φιλόξενο, χωρίς ζητιανιές και λοβιτούρες.
Στη Μονή Τοπλού, εκτός από τους ιδιαίτερης σημασίας ιστορικούς, βυζαντινούς, θρησκευτικούς θησαυρούς, υπάρχουν:

* το χέρι της Αγίας Αναστασίας της φαρμακολύτριας (εορτάζει 22 Δεκεμβρίου) και
* ο Ιερός Σάκκος του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ, που εσφαγιάσθη το 1922 στην Καταστροφή της Σμύρνης από τους αιμοσταγείς Τούρκους του Νουρεντίν Πασά.

Και μόνο αυτά τα ιερατικά κειμήλια ο «επιχειρηματίας» Καλόγερος (ο καθ΄ημάς Πανοσιολογιότατος κ. Φιλόθεος) εάν τεχνηέντως εκμεταλλευόταν, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές τα έσοδα του Μοναστηριού θα ήταν σημαντικά.
Όμως ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού, φύσει και θέσει άντρας, δεν εμπορευματοποιεί τα ιερά κειμήλια, αλλά με την δυναμική και την εμπειρία, που τον διακρίνει, προσπαθεί μέσα από τη μάνα γη:

* με τις βιολογικές καλλιέργειες ελαιολάδου και
* τις βιολογικές καλλιέργειες κρασιού, τσικουδιάς και άλλων προϊόντων,

να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να ευαισθητοποιεί και να μεταλαμπαδεύει τις βιολογικές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή αυξάνοντας τους παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων. Πιστεύουμε δε ότι ο Ηγούμενος Φιλόθεος με την αποδεδειγμένη ευαισθησία του στη με σεβασμό αναστήλωση, αναπαλαίωση, διαφύλαξη των ιστορικών, παραδοσιακών, θρησκευτικών μας κτισμάτων και μνημείων θα είναι ο πλέον ΑΞΙΟΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ της ήπιας και συμβατής με το περιβάλλον ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής.
Το NATURA, ως γνωστόν, αποτελεί Οδηγία και όχι Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Οδηγία ΔΕΝ αποτελεί νόμο. Ο Κανονισμός αποτελεί νόμο και μάλιστα ισχυρότερο του αντίστοιχου εθνικού νόμου.
Εξ όσων γνωρίζουμε η NATURA έχει σκοπό να περιορίζει τη μείωση της βιοποικιλότητας συγκεκριμένων προκαθορισμένων γεωγραφικών περιοχών. Περιοχές NATURA υπάρχουν περίπου 600 στην Αγγλία, 400 στην Δανία, 6000 (ναι 6000) στη Γερμανία και 360 στην Ελλάδα.
Στις περιοχές NATURA ΔΕΝ απαγορεύεται η ανάπτυξη. Γίνονται όμως αυστηρότεροι οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορίζονται σημαντικά οι συντελεστές δόμησης, με στόχο, εάν δυνατόν, την αύξηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε προσωπικές μας διαπιστώσεις:

* Στην Αθήνα, σε κάποια περιοχή του Αμαρουσίου όπου συχνά μπαινοβγαίναμε, ολοχρονίς συναντούμε πολλά πουλιά κοτσύφια (κοτσυφούς τα λέμε στην Κρήτη). Ήρεμα κινούνται στους πεζόδρομους, στα παρτέρια, στα πεύκα των ακάλυπτων χώρων. Όμως στη Σητεία, εντός και εκτός πόλης σπάνια βλέπεις κοτσυφούς. Αιτία τα τουφέκια των κυνηγών, οι οποίοι στη γκίνια τους ρίχνουν …σε ότι πετάει.
* Στη Σητεία προ 40ετίας με τους ψεκασμούς και τις σφεντόνες είχαν εξαφανιστεί τα «λαδάκια». Μικρόσωμα πουλιά που όσοι τα σκότωναν με τη σφεντόνα τα χρησιμοποιούσαν για γέμιση της οφτής πατάτας. Τα «λαδάκια» αποτελούσαν σύμμαχο των ελαιοκαλλιεργητών. Τρεφόμενα με μικροέντομα σχεδόν εξαφάνιζαν τον δάκο. Σήμερα με τον περιορισμό των ψεκασμών και της σφεντόνας τα «λαδάκια» σταδιακά επανέρχονται. Μόνο που στο διάστημα της απουσίας τους πολλαπλασιάστηκε ο δάκος και τα «λαδάκια» τώρα δεν προλαβαίνουν.

Ίσως κάποιοι γέλασαν που ασχολούμαστε με τα πουλιά μας. Απλώς θέλουμε να δείξουμε ότι η ανθρώπινη παρουσία (γειτονιά Αμαρουσίου) δεν είναι οπωσδήποτε καταστροφική για το περιβάλλον. Αντίθετα, η ανθρώπινη απουσία συχνά επιτρέπει τις ανάλγητες, τις βέβηλες, τις ληστρικές ενέργειες και παρεμβάσεις που η ανθρώπινη παρουσία θα τις αποτρέπει.
Βεβαίως ΔΕΝ καταδικάζουμε τις αντίθετες απόψεις απ΄όπου κι αν προέρχονται, διότι συχνά ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση κάποιου εκ των συμβαλλομένων και οδηγούν σε ένα ευρύτερης αποδοχής θετικό αποτέλεσμα.
Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρύτερης περιοχής Σητείας τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης της Μοναστηριακής ακίνητης περιουσίας του Τοπλού. Η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της ΗΠΙΑΣ οικιστικής ανάπτυξης. Δεν θέλει την ξενοδοχειακή ουρονοξυστική ανάπτυξη των νεόπλουτων αραβικών χωρών.
Με την απαιτούμενη περιβαλλοντική συνείδηση, ομοτράπεζες όλες οι ομάδες της περιοχής, συμπολιτευόμενες να ομονοήσουν , να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο ανάπτυξης (master plan).
Να σεβαστούμε το εξαιρετικό περιβάλλον που δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Αλλά να μην αγνοήσουμε και τους ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥΣ. Ελλείψει θέσεων εργασίας να μην αναγκάζουμε σε εξωτερική ή εσωτερική μετανάστευση τους συνεχώς αυξανόμενους εγγράμματους νέους και νέες της περιοχής μας. Με την δημογραφική εξέλιξη σε λίγα χρόνια οι συνεχώς αυξανόμενοι Ευρωπαίοι πολίτες της περιοχής μας (Ρουμάνοι, Βούλγαροι σε λίγο Σέρβοι, Αλβανοί) θα εκλέγουν …βουλευτή. Και άντε τότε να φυλάς Θερμοπύλες στα ακραία σύνορα της Ευρωπαϊκής ένωσης αφού οι σημερινοί νέοι της περιοχής μας θα έχουν ξενιτευτεί.
Η νομική έρευνα από τον εξ αγχιστείας συμπολίτη μας δικηγόρο αμφισβητεί την αξιοπιστία και δυνατότητα της ανάδοχου Εταιρείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σύμβασης για την επένδυση. Δεν γνωρίζω και δεν παίρνω θέση, όμως όταν αναφερόμαστε στην αξιοπιστία, φερεγγυότητα, οικονομικά στοιχεία μιας Εταιρείας εισηγημένης σε κάποιο Χρηματιστήριο, θα πρέπει να είμαστε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ. Διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε και στον εισαγγελέα. Οπωσδήποτε η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας προκάλεσε προβληματισμό και αμφισβήτηση. Συμφωνούμε με τον Ηγούμενο – αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, εάν η ανάδοχος Εταιρεία δεν ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις, τότε θα αναζητηθούν άλλοι επενδυτές.
Και δεν θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, όπως ελάχιστοι ισχυρίζονται. Το τουριστικό ενδιαφέρον των ποιοτικών παραθεριστών την τελευταία δεκαετία έχει διαφοροποιηθεί. Κρίνεται αναγκαίο, εάν φυσικά απαιτείται, να αναθεωρηθούν, να επικαιροποιηθούν κάποια στοιχεία της μελέτης αξιοποίησης.
Το ότι η περιοχή μας έμεινε πίσω τουριστικά πιστεύουμε ότι τώρα, που έχουν γνώση οι φύλακες από όποια πλευρά κι αν προέρχονται, θα αναπτυχθούμε καλύτερα.
Δεν διεκδικώ τίτλο του ξερόλα ή του καθοδηγητή (ινστρούχτορα). Την άποψη μου καταθέτω ως προβληματισμένος και όχι προβληματικός πολίτης της περιοχής μας.

Γιώργος Αλεβίζος


Το παρόν άρθρο το αναδημοσιεύουμε από το site της ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger