Προς: Οικολογική Ομάδα Σητείας
Β. Κορνάρου 9
Σητεία 723 00
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,
Στο πλαίσιο εξέτασης της αναφοράς που μας στείλατε σχετικά με την σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρείας Loyalward LTD στην περιοχή Κάβο Σίδερο Σητείας, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:
1. Όπως τονίστηκε ξεκάθαρα στο κοινό κείμενο θέσεων 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων με αφορμή το σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό (Οκτώβριος 2008), οι μεγάλης έκτασης τουριστικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές δεν αποτελούν πρότυπα περιβαλλοντικά βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η ίδια τοποθέτηση διατυπώνεται και στο κείμενο θέσης της οργάνωσής μας με τίτλο «Γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα – η άποψη του WWF Ελλάς» (Ιούνιος 2006). Ως εκ τούτου, τις δυσθεώρητων μεγεθών τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως η σχεδιαζόμενη για το Κάβο Σίδερο, τις αντιμετωπίζουμε ως αντικείμενες προς κάθε έννοια ορθής και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.
2. Ειδικότερα όσον αφορά την ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών σχεδίων εντός περιοχών του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, θεωρούμε πως ελλείψει συνολικού σχεδιασμού και ειδικού πλαισίου προστασίας και διαχείρισης των υπό προστασία οικολογικών αξιών των περιοχών αυτών, θα έπρεπε να αποφεύγεται η χωροθέτηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων, τα οποία δύνανται να υποβαθμίσουν τις αξίες αυτές.
3. Η περιοχή η οποία προορίζεται για την κατασκευή της εν λόγω τουριστικής εγκατάστασης εμπίπτει εντός των ορίων δυο περιοχών του δικτύου Natura 2000. Οι περιοχές αυτές είναι η GR 4320006 “Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Έλασα και Χερσόνησος Σίδερο και Θαλάσσια Ζώνη» (Τόπος Κοινοτικής Σημασίας) και GR 4320009 «Αισθητικό Δάσος Βάϊ» (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, βάσει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για τα άγρια πουλιά). Μάλιστα το σύνολο του έργου, συμπεριλαμβανομένων και των γηπέδων γκολφ, τοποθετούνται εντός των ορίων του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας GR 4320006, περιοχής που προστατεύεται από τις διατάξεις της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της GR 4320006, η οποία έχει υποβληθεί από τις Ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βάσει αυτής έχει επικυρωθεί η ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura με την Απόφαση 2008/335/ΕΚ “βάσει της οποίας εγκρίνεται, σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, πρώτος ενημερωμένος κατάλογος των τόπων κοινοτικής σημασίας για τη μεσογειακή βιογεωγραφική περιοχή”, οι προστατευτέες οικολογικές αξίες της περιοχής είναι οι εξής:
• 1120 * Εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης με Posidonia (Posidonion oceanicae)
• 1160 Αβαθείς κολπίσκοι και κόλποι
• 1170 Ύφαλοι
• 1240 Απόκρημνες βραχώδεις ακτές με βλάστηση στη Μεσόγειο με ενδημικά Limonium spp.
• 1310 Πρωτογενής βλάστηση με Salicornia και άλλα μονοετή είδη των λασπωδών και αμμωδών ζωνών
• 1420 Μεσογειακές και θερμοατλαντικές αλόφιλες λόχμες (Sacrocornetea fruticosi)
• 2120 Κινούμενες θίνες της ακτογραμμής με Ammophila arenaria («λευκές θίνες»)
• 2195 Αμμοθινικές κοιλότητες καλαμώνων και βούρλων (Dune-slack reedbeds and sedgebeds)
• 3170 * Μεσογειακά εποχικά τέλματα
• 3290 Ποταμοί της Μεσογείου με περιοδική ροή από Paspalo-Agrostidion
• 5420 Φρύγανα από Sarcopoterium spinosum
• 8217 Ασβεστολιθικοί κρημνοί του Αιγαίου
• 8230 Πυριτικοί βράχοι με πρωτογενή βλάστηση Sedo-Scleranthion ή Sedo albi-Veronicion dillenii
• 8310 Σπήλαια των οποίων δεν γίνεται τουριστική εκμετάλλευση
• 9370 * Φοινικοδάση του Phoenix
• 92D0 Παραποτάμιες στοές και συστάδες (Nerio-Tamaricetea) του Νότου
• 8330 Κατακλυζόμενα ή εν μέρει κατακλυζόμενα θαλάσσια σπήλαια
Η μεγάλη έκταση την οποία θα καταλάβει το έργο αναμένεται να επιφέρει ανυπολόγιστη επίπτωση σε πολλούς από τους προαναφερόμενους τύπους οικοτόπων, για τους οποίους προστατεύεται η περιοχή.
4. Ακόμα και υπό τον πλέον άρτιο οικολογικά σχεδιασμό, ένα πολυσχιδές και τόσο μεγάλης έκτασης κατασκευαστικό έργο ενδέχεται να επιφέρει περιβαλλοντική ωφέλεια μόνο σε ήδη υποβαθμισμένη οικολογικά περιοχή που δεν υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις των οδηγιών 92/43/ΕΟΚ και 79/409/ΕΟΚ. Όπως όμως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής συλλεχθέντα δεδομένα, η περιοχή του Κάβο Σίδερο διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον οικολογικά αδιατάρακτο χαρακτήρα της, ενώ οι μέχρι σήμερα ανθρώπινες δραστηριότητες είναι ήπιες, ειδικά σε σύγκριση με τις σχεδιαζόμενες νέες χρήσεις.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι από το σχεδιαζόμενο έργο δεν αναμένονται περιβαλλοντικές ωφέλειες, ενώ προκύπτει άμεσος κίνδυνος πρόκλησης κρίσιμης υποβάθμισης σε προστατευόμενη περιοχή.
Με εκτίμηση,
Θεοδότα Νάντσου
Συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008
Η wwf για το Τοπλού
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου