Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Λασίθι

Την πόλη της Ιεράπετρας επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Κοντός συνοδευόμενος από τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ν. Κατσαρό, τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Ν. Ζαχαρόπουλο, τον Γραμματέα Κοινοτικών πόρων και υποδομών του Υπουργείου κ. Δ. Παπαγιαννίδη, τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σ. Τσόκα και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Γ. Πλακιωτάκη.

Τα κυβερνητικά στελέχη, συνοδευόμενα από τον Νομάρχη Λασιθίου κ. Σ. Αναστασάκη, μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τον Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας κ. Μ. Μαρκόπουλο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ν. Κοϊνά, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, και εκπροσώπους των αγροτικών φορέων του νομού, επιθεώρησαν τις περιοχές της Ιεράπετρας που επλήγησαν περισσότερο από την πρόσφατη κακοκαιρία, αποτιμώντας τις εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική οδοποϊία, καθώς στις αγροτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Στη συνέχεια έγινε σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας, στα πλαίσια της οποίας καταγράφηκαν οι απόψεις και οι τοποθετήσεις όλων των φορέων της περιοχής.

Ο Νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης, έθεσε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται τόσο της γρήγορης αποκατάστασης των ζημιών, όσο και των αναγκαίων υποδομών που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα στον νομό, δίνοντας έμφαση στο υδάτινο δυναμικό και την αγροτική οδοποιία.

Συγκεκριμένα ο Νομάρχης έθεσε τα εξής θέματα:

1. Την άμεση επιχορήγηση από το Υπουργείο και την Περιφέρεια, με ποσό 500.000 €, για τις επείγουσες εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων στο νομό.
2. Την εκταμίευση ποσού 2.000.000 € για την αποκατάσταση της βατότητας των αγροτικών δρόμων. Από αυτά 1.500.000 € αφορούν την Ιεράπετρα, η οποία επλήγη περισσότερο.
3. Την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ευρείας κλίμακας, τα οποία και θα αποτρέψουν τη δημιουργία παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Τα συγκεκριμένα έργα έχουν, ήδη, τεθεί υπόψη των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, στη βάση των υποβαλλόμενων υπομνημάτων στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης
4. Την ανάγκη υλοποίησης της ολοκληρωμένης μελέτης της Νομαρχίας για την ενιαία διαχείριση και ενίσχυση των υδάτινων πόρων στο νότιο τμήμα του νομού, από τα όρια του Ηρακλείου μέχρι την περιοχή των Λιθινών στη Σητεία.

Στη βάση της εν λόγω μελέτης καθίσταται δυνατή η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων σε 128.000 στρέμματα από 82.000 στρεμ που αρδεύονται σήμερα, εξυπηρετώντας, έτσι, τις ανάγκες ενός μελλοντικού πληθυσμού 69.000 κατοίκων και τουριστών.

Η εξασφάλιση των απαιτούμενων υδατικών πόρων μπορεί να επιτευχθεί: α. με τα υφιστάμενα υδροληπτικά έργα πηγών, χειμάρρων και φράγματος Μπραμιανών β. με τα προβλεπόμενα από εκπονούμενες μελέτες έργα Φραγμάτων Μύρτου (ΥΠΕΧΩΔΕ), Αγίου Ιωάννου (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), Λιθινών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και των λιμνοδεξαμενών Λάπαθου, Σχινοκαψάλων και Τσικαλαριών των οποίων οι μελέτες είναι σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γ. με τα προτεινόμενα έργα του νέου αγωγού Μύρτου-Μπραμιανών και των αγωγών Καλαμαύκας και Μαλαύρας προς το φράγμα Μπραμιανών, με τη μερική αφαλάτωση των πηγών της Μαλαύρας και την εκμετάλλευση των υπόγειων νερών της υδρολογικής λεκάνης Μύρτου με την κατασκευή διαφράγματος.

Ο Νομάρχης έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα της ενιαίας διαχείρισης στο νότιο τμήμα του νομού, που είναι πρωτοπόρο στην αγροτική ανάπτυξη, κατ? αντιστοιχία των τριών μεγάλων έργων ενιαίας διαχείρισης που γίνονται στην υπόλοιπη Κρήτη.

Η αξία του συνόλου των έργων που πρέπει να γίνουν στο νότιο τμήμα (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ενίσχυση του φράγματος των Μπραμνιανών, μερική αφαλάτωση των πηγών της Μαλαύρας), ανέρχεται στα 200.000.000 €, τα οποία και θα μπορούσαν σταδιακά να εκταμιευθούν στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης, ήδη, έχουν ωριμάσει οι μελέτες για μια σειρά έργα, ενώ άλλα υλοποιούνται με πρωτοβουλία της Νομαρχίας.

Επίσης, ο κ. Αναστασάκης έθεσε υπόψη των κυβερνητικών παραγόντων και την αναγκαιότητα κατασκευής μιας σειράς μικρών αρδευτικών υποδομών όπως:

1. Τα αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης 2ης Λιμνοδεξαμενής Οροπεδίου Λασιθίου.
2. Την κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων στο Δήμο Ιτάνου, με μελέτη της Νομαρχίας.
3. Την κατασκευή μικρού φράγματος στο Καθαρό Κριτσάς και λιμνοδεξαμενής στη Φουρνή, με μελέτες που προωθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, ο Νομάρχης ζήτησε, στα πλαίσια του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης: την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών, της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, τη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων από τη Νομαρχία, μέσω του ΕΘΙΑΓΕ, τη διατήρηση του πληθυσμού της ενδοχώρας, στη βάση κατάλληλων προγραμμάτων και παροχής βασικών υπηρεσιών, τα έργα για τη βελτίωση των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων, την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και την ενίσχυση των παρεμβάσεων για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία των δασών και των φυσικών τοπίων του νομού.

Νομαρχία Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger