Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Διάλυση του συστήματος κοινωνικής προστασίας καταγγέλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ

Οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές των ΟΤΑ απεργούν και διαμαρτύρονται για την διάλυση του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας, που δημιουργήθηκαν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν αναπτύχθηκαν, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτά και άλλες ομάδες, που χρειάζονται βοήθεια και να καλυφθούν επαρκώς ανάγκες για κοινωνική στήριξη, αλλά με το νέο σύστημα χρηματοδότησης, που επεξεργάστηκε η Κυβέρνηση, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα, τα οποία οδήγησαν στο κλείσιμο πολλές από τις προνοιακές δομές των Δήμων, παρά τις εξαγγελίες των Υπουργών Εσωτερικών, Απασχόλησης, Υγείας και Οικονομίας, περί απρόσκοπτης συνέχισής τους.
Οι Βρεφονηπιακοί/Παιδικοί Σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αποδυναμωμένα από την κυβερνητική πολιτική, ενώ πολλοί εργαζόμενοι απολύονται. Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται η απαράδεκτη τακτική του αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών, όχι μόνο από τις μεσαίες, αλλά και από τις χαμηλότερες, εισοδηματικές τάξεις, καθώς πέρα από κάθε λογική εξαιρούνται τα παιδιά των ανασφάλιστων μητέρων, των μακροχρόνια ανέργων και των δημοσίων και δημοτικών/νομαρχιακών υπαλλήλων. Με αυτή την παράλογη ρύθμιση, εμφανίζεται η ψευδής εικόνα, ότι δεν υπάρχει ζήτηση για εγγραφές, ενώ στις ευαίσθητες, παραμεθόριες περιοχές, τα περισσότερα Κέντρα και αρκετοί παιδικοί σταθμοί έχουν ήδη βάλει «λουκέτο».
Εξίσου προβληματική είναι και η λειτουργία των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», που εξυπηρετούν δεκάδες ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, καθώς η χρηματοδότησή τους δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά! Στην περίπτωση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), τα οποία έχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις και αυξημένα λειτουργικά έξοδα για την ημερήσια φιλοξενία και φροντίδα ανήμπορων ηλικιωμένων, η χρηματοδότηση αποδεικνύεται εντελώς ανεπαρκής και απαγορευτική για την εξασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να αναλώνεται σε μύδρους κατά του ΠΑΣΟΚ, ώστε να καλύψει την ανεπάρκειά της και την αδιαφορία της για την κοινωνική φροντίδα των πολιτών. Ας φροντίσει να οργανώσει, να αυξήσει και να χρηματοδοτήσει επαρκώς όλες τις δομές, που παρέλαβε από εμάς και τις οποίες έχει στην κυριολεξία ξεχαρβαλώσει. Η κοινωνική πολιτική, που ασκεί κάθε κυβέρνηση δεν κρίνεται από τις ανέξοδες κορώνες των κυβερνητικών στελεχών, αλλά από το έργο που αφήνει πίσω της.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger