Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Επιστολή της κ. Σχοιναράκη πρός τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών του νομού

Tην αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών του Νομού Ηρακλείου, εξαιτίας της σχινοκαρπίας και της ανομβρίας, ζητά με επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό, η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη.

Συγκεκριμένα, η κ. Σχοιναράκη στην επιστολή της αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Ο νομός Ηρακλείου είναι κατεξοχήν ελαιοκομικός νομός. Οι μειωμένες παραγωγές των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου έχουν οδηγήσει σε δεινή οικονομική κατάσταση τους ελαιοπαραγωγούς μας.

Η παρατεταμένη ανομβρία έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα τόσο στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, όσο και στη διατήρηση της ζωτικότητας του φυτικού κεφαλαίου. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η παρατεινόμενη ξηρασία συμπληρώνει την καταστρεπτική επίδραση των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας-καρπόδεσης (σχινοκαρπία).
Ύστερα από τα παραπάνω εκτίμηση της υπηρεσίας μας είναι ότι κατά μέσο όρο το ποσοστό ζημιάς της παραγωγής ελαιολάδου, εξαιτίας της σχινοκαρπίας και της ανομβρίας, θα κυμανθεί στο 55 με 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις ξηροθερμικών περιοχών μπορεί να ξεπεράσει το 80 με 90%. Η παραγωγή σε ελαιόλαδο που αρχικά είχε εκτιμηθεί 65.000 με 70.000 τόνους θα μειωθεί κατ' εκτίμηση των υπηρεσιών μας στους 30.000 με 35.000 τόνους.
Με δεδομένη την παραπάνω κατάσταση κρίνεται απολύτως αναγκαία η αποζημίωση των πληγέντων κατόπιν εξατομίκευσης, που θα καταδείξει το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. Με βάση τα παραπάνω παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αγρότες της περιοχής μας με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκαν αγρότες άλλων περιοχών σε περιπτώσεις σχινοκαρπίας.

Πιστεύοντας στην ανταπόκριση στο αίτημά μας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση
Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger