Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Νέα από τις τιμές του Ελαιολάδου!

Τι στιγμή που η καλύτερη τιμή ελαιόλαδου προς τους παραγωγούς της Σητείας είναι 2,17€ το κιλό η κατάσταση στην αγορά δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που ζούμε. Βάση της έρευνας που έκαναν οι υπηρεσίες του Υπουργείου ανάπτυξης, διαπιστώθηκαν αυξήσεις στις μέσες τιμές προϊόντων σε σχέση με τον Μάρτιο του 2008 έως και 43,42%.
Ενώ, ακόμα και τις τελευταίες 25 μέρες, σε ορισμένα σούπερ μάρκετ διαπιστώθηκε ότι οι τιμές στα ίδια ακριβώς προϊόντα έχουν πάρει την ανιούσα, δηλαδή αυξήθηκαν σε ποσοστό μέχρι και 30,56%.

Ένα λίτρο ελαιόλαδο από 5,23 ευρώ το Δεκέμβριο, πωλείται πλέον προς 5,72 ευρώ, ακριβότερο κατά 9,37% παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού έχουν κατρακυλήσει.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι κρητικοί φορείς είναι σε αναμονή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη. Παράλληλα, η Περιφέρεια προγραμματίζει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της προβολής και της προώθησης των κρητικών προϊόντων στη διεθνή αγορά, με έμφαση στο ελαιόλαδο και τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Επίσης η Περιφέρεια έχει παραλάβει την περίφημη μελέτη για την αμπελουργία, η οποία θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση.

Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) έλαβε μέρος Διεθνή I.F.D.T.E.X., η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 5 – 9 Φεβρουαρίου 2009 στο νέο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan στην Αθήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Έκθεση Τροφίμων – Ποτών – Εξοπλισμού που όλοι οι αγοραστές επισκέπτονται προκειμένου να ενημερωθούν για τα νέα προϊόντα της χρονιάς..Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο ενιαίο περίπτερο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης ήταν οι εξής: ΔΑΝΔΟΥΤΗΣ Α.Ε. (ελαιόλαδο), ΔΙΓΕΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (κρασί), ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Α.Ε. (ελαιόλαδο), ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ Α.Ε. (αρτοποιήματα), ΚΑΛΙΟΥΡΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (ελαιόλαδο) και ΥΙΟΙ ΕΜΜ. ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ Ο.Ε. (ελαιόλαδο).

Στο σημείο αυτό να ρωτήσουμε γιατί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας ήταν απούσα και γιατί δεν βλέπουμε την προώθηση του κατεξοχήν καλύτερου ελαιόλαδου στον κόσμο να είναι στα ράφια των αλυσίδων πώλησης τροφίμων αλλά προτιμούν ν' αγοράζουν λάδι από τον παραγωγό στο 1,90€. Για άλλη μια φορά θα γράψουμε ότι η ΕΑΣΣ έχει χάσει τον προσανατολισμό της κι αντί να προσπαθήσει να προωθήσει το βασικότερο προϊόν παραγωγής στη Σητεία και μέσα από τις μεγάλες πωλήσεις να έρθουν τα κέρδη προτιμά να πουλά 5,72€ το λίτρο και φυσικά για τον παραγωγό ούτε κουβέντα. Ο καθένας να κρίνει την κατάσταση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger