Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Τιμές ελαιόλαδου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), η τιμή του ελαιόλαδου έχει μειωθεί κατά 21.2% , το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2008, σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2007.

Η υποχώρηση της τιμής του ελαιόλαδου, φαίνεται να οφείλεται στον εξολοκλήρου ελέγχου της αγοράς από του Ισπανούς. Οι έμποροι από τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, που εξαγόρασαν και ιταλικές εταιρείες κατέκτησαν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες διαμόρφωσης τιμών σε τοπικό επίπεδο.

Το Σητειάκο ελαιόλαδο έχει την καλύτερη τιμή σε όλη την Ελλάδα , χάρις τον Σταφιδικό Συνεταιρισμό Σητείας που αγοράζει προς 2,17 Ευρώ το ελαιόλαδο οξύτητες 0,3. Η τιμή αυτή, είναι τιμή που έδωσε Ιταλός έμπορος για το Σητειακό ελαιόλαδο, όχι βεβαία επειδή μας αγαπάει, αλλά γιατί το Σητειακό ελαιόλαδο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.

Η Ένωση Σητείας, αν και είναι έμπορος ελαιόλαδου( Τυποποιεί πάνω από 4 χιλ τόνους αν δεν κάνω λάθος), αγοράζει –δεν αγοράζει ελαιόλαδο σε τιμή του δεν λέγεται και με όρους, πάλι που δεν λέγονται.( είναι και νωρίς, και μας παρακολουθούν μικρά παιδιά, είναι ακατάλληλη βρε αδελφέ).

Πάντως οι αποδεκτές τιμές CIF θα είναι κάτω από το επίπεδο των 2,25 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας είναι :
Σητεία: 2,17 € το κιλό, οξύτητες 0,3
Λέσβος: 2 ,10€ το κιλό, οξύτητες 0,3
Ζάκυνθος:2,00 € το κιλό, οξύτητες 0,3
Φιλιατρά : : 2 ,10€ το κιλό, οξύτητες 0,3

Για το ΠΟΠ Καλαμάτας οι έμποροι προφέρουν 2,50€ το κιλό, αλλά οι συνεταιρισμοί της Καλαμάτας δεν πουλάνε, περιμένοντας τιμές πάνω από το 2,60€ το κιλό για οξύτητες 0,3.

Υ.Γ. Με τι ελαιόλαδο μαγειρεύει ο ‘’ όμορφος κόσμος το πρωί ‘’ στο MEGA ;
Με το 0,3 της ΕΑΣ Σητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger