Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Οι αλλαγές στον Εθνικό Φάκελο του κρασιού

Σε τροποποίηση του Εθνικού Φακέλου για το κρασί προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταθέτοντας για την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα προώθησης και προβολής των ελληνικών κρασιών σε αγορές τρίτων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, ενισχύοντας και διευρύνοντας παράλληλα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ποικιλιακής μετατροπής αμπελώνων.

Για φέτος ο Εθνικός Φάκελος προέβλεπε 10 εκατ. ευρώ για την προώθηση και προβολή των ελληνικών κρασιών (5 εκατ. κοινοτική επιδότηση, 3 εκατ. εθνική συμμετοχή και 2 εκατ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή), που όμως λόγω οικονομικής κρίσης και γραφειοκρατικών προβλημάτων, δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοστεί.

Έτσι η κοινοτική επιδότηση των 5 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί για φέτος στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ποικιλιακής μετατροπής του ελληνικού αμπελώνα, με αντίστοιχες αντιμεταθέσεις ποσών τα επόμενα δύο χρόνια (το 2011 θα αυξηθεί κατά 3 εκατ. ευρώ το κονδύλι για το πρόγραμμα προώθησης και προβολής, με αντίστοιχη αφαίρεση ποσού από το κονδύλι της αναδιάρθρωσης, ενώ το 2011 θα προστεθούν άλλα 2 εκατ. στο κονδύλι της προώθησης, με αντίστοιχη αφαίρεση από το κονδύλι της αναδιάρθρωσης).

Μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της τροποποίησης του Εθνικού Φακέλου κρασιού (τυπική διαδικασία) αναμένεται να αυξηθούν οι εκτάσεις αμπελώνων που θα αναδιαρθρωθούν φέτος (σ.σ. αρχικά εκτιμώντο γύρω στα 5.500 στρέμματα), ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η ενίσχυση για την αναδιάρθρωση, που σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε ορεινούς αμπελώνες μπορεί να φθάσει και τα 2.000 ευρώ το στρέμμα. Περισσότερα...

Πηγή:ANAγη.ΑΝΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger