Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Πρόβλημα μεταφοράς μαθητών των σχολείων – Προβληματική η λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Γενικού Λυκείου Μακρύ Γιαλού

Λάβαμε την ακόλουθη επιστολή από το Γυμνάσιο Κουτσουρά και Λύκειο Μακρύ Γιαλού και με μεγάλη αγωνία μάθαμε για το σοβαρό πρόβλημα του σχολείου εκεί, το sitianews.blogspot θα επανέλθει για να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα.

Στην προσπάθειά μας να κάνουμε ένα στοιχειώδη προγραμματισμό για τη λειτουργία των Σχολείων μας, Γυμνασίου Κουτσουρά και Γενικού Λυκείου Μακρύ Γιαλού για την επόμενη σχολική χρονιά (αριθμός τμημάτων ανά τάξη, απαιτούμενος αριθμός καθηγητών, Ενισχυτική Διδασκαλία (Ε.Δ) και Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) για τις απογευματινές ώρες, κά), διαπιστώσαμε προβλήματα που δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία των Σχολείων μας, ιδιαίτερα του Λυκείου, γιαυτό και ζητούμε την συμπαράσταση και άμεση βοήθειά σας.
Σας είχαμε ενημερώσει με τις επιστολές μας στις 30/6/08 και 8/9/2008 για το πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών μας, ιδιαίτερα από τις περιοχές Γούδουρα, Καλό Νερό, Λαγκάδα και Λιθίνες κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τα Σχολεία και ευτυχώς το θέμα αυτό λύθηκε ικανοποιητικά με την συμβολή σας και σας ευχαριστούμε θερμά.
Αυτό όμως που παραμένει άλυτο και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το κλείσιμο του Λυκείου μας, είναι η αδυναμία λειτουργίας των δωρεάν απογευματινών μαθημάτων (2–5 μ.μ.) της Ε.Δ για το Γυμνάσιο και της ΠΔΣ για το Λύκειο. Συγκεκριμένα, ενώ πολλοί μαθητές του Γυμνασίου και της Α΄& Β΄ Λυκείου έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αυτά, που ήδη λειτουργούν μετά από επιμονή μας, αλλά με μικρό αριθμό μαθητών, αδυνατούν να το κάνουν γιατί δεν έχουν μέσο να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά το τέλος των μαθημάτων στις 5μ.μ. Πρόκειται για παιδιά που μένουν στις προαναφερθείσες περιοχές, στο Άγιο Στέφανο ακόμη και στο Μακρύ Γιαλό. Οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τους μεταφέρουν, είτε γιατί δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, είτε γιατί είναι απασχολημένοι στις αγροτικές εργασίες τους.
Αυτό έχει σαν συνέπεια να σκέπτονται, και οι περισσότεροι είναι ήδη αποφασισμένοι, να στείλουν τα παιδιά τους σε Γενικά Λύκεια της Ιεράπετρας ή Σητείας.
Αν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και τη Δημοτική Αρχή Μακρύ Γιαλού, δεν λύσουν το πρόβλημα αυτό με δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μεταφορά των μαθητών, είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι το Λύκειο Μακρύ Γιαλού θα οδηγηθεί στο κλείσιμό του ή θα υπολειτουργεί με την Α΄ ή το πολύ τη Β΄ Λυκείου.
Μόνο με την οργανωμένη λειτουργία της ΠΔΣ σε μόνιμη βάση και με έμπειρους καθηγητές μπορεί να διατηρηθεί σε λειτουργία ένα περιφερειακό, μη αστικό Λύκειο που γειτνιάζει με μεγάλα αστικά Λύκεια.
Οι καθηγητές και ο Διευθυντής του Λυκείου αγωνίζονται να κρατήσουν τους μαθητές στο Σχολείο μας, αλλά δεν έχουμε επιχειρήματα να αντιτείνουμε στην άποψη των γονέων ότι στέλνουν τα παιδιά τους στην Ιεράπετρα ή Σητεία όπου μπορούν να διαμένουν ή στη Μαθητική Εστία ή να νοικιάσουν σπίτι και έτσι λύνουν και το πρόβλημα της μεταφοράς και εξασφαλίζουν την οργανωμένη φροντιστηριακή βοήθεια στα ιδιωτικά φροντιστήρια των πόλεων αυτών.
Μερικοί γονείς έχουν ήδη πραγματοποιήσει μετεγγραφές των παιδιών τους μετά από έντονες πιέσεις και στη Διεύθυνση Δ/θμιας, επικαλούμενοι λόγους οικογενειακούς ή υγείας.
Ζητούμε λοιπόν οι διευθυντές και οι καθηγητές του Γυμνασίου και Λυκείου
τη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Αν το πρόβλημα λυθεί μέσα στη φετινή σχολική χρονιά, θα δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της ΠΔΣ και της ΕΔ και άλλοι μαθητές που έχουν ανάγκη για επιπλέον βοήθεια και θα εδραιωθεί και καταξιωθεί η παρουσία των Σχολείων μας στην τοπική κοινωνία και εμείς σαν καθηγητές θα νοιώσουμε ότι δεν κολυμπάμε στα βαθιά νερά της αδιαφορίας των εκάστοτε πολιτικών που ξέρουν μόνο να εξαγγέλλουν και να εγκαινιάζουν έργα και μετά τα εγκαταλείπουν στην τύχη τους.
Περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον σας αλλά και την απάντησή σας.
Οι Διευθυντές Οι καθηγητές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger