Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Εμμανουήλ Αγγελάκης

Ο Εμμανουήλ Αγγελάκης γεννήθηκε, το 1856 στο χωριό Αρμένι της Σητείας. Πιθανόν γεννήθηκε τον Αυγουστο του 1856, όπως αναφέρει ο ίδιος, << ο πρώτος των αδελφών μου Μιχαήλ εβεβαίου ότι εγεννήθην ένα μήνα πρό του λεγομένου μεγάλου σεισμού, ο οποίος, ως γνωστόν, εγένετο κατά την 30ην Σεπτεμβρίου 1856, ήτοι ,κατά την γνώμην ταύτην , εγεννήθην κατά τον Αυγουστον του 1856…..>>.1

Αν και ήταν το δωδέκατο τέκνο μιας αγροτικής και φτωχής οικογένειας ,κατάφερε να διαπρέψει στην πολιτική ζωή του τόπου μας .

Επιθυμία της μητέρας του Ειρήνης ήταν ο ίδιος να σπουδάσει <<Δία δε το Μανωλιό της, ως έλεγεν εμέ, παρήγγειλε να με σπουδάσουν διά πάσης θυσίας.>>2 Πραγματικά ,παρά της πάρα πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε, το 1902 τελείωσε την νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, σε ηλικία 46 ετών.

Ο Εμμανουήλ Αγγελάκης ήταν σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και ιστορικά πρόσωπα του 20ου αιώνα στην Κρήτη.
Το 1884 εκλέγει αντιπρόσωπος της επαρχίας Σητείας για την Κρητική Συνέλευση. Ήταν πρωτεργάτης στην Κρητική Επανάσταση του 1896 στη Σητεία.
Βουλευτής Κρήτης από το 1884-1991,διετελεσε ακόμα δυο φορές και ως αντιπρόεδρος της Κρητικής βουλής.
Το 1920 παραιτήθηκε από την νομαρχία Μεσσηνίας όταν έχασε τις εκλογές ο Ελ. Βενιζέλος ,και ασχολήθηκε με την καταγραφεί τις ιστορία του τόπου του.
Τα ‘’Σητειακά’’ και τα ‘’Απομνημονεύματα 1856-1906’’είναι δυο από τα σημαντικά ιστορικά έργα που μας άφησε.

Για ένα τόσο μεγάλο πολιτικό και ιστορικό πρόσωπο ,που διέπρεψε στα τέλη του 19ου αιώνα και στης αρχές του 20ου . Που διέσωσε την ιστορία της Σητείας ,και τώρα τα γραπτά του, είναι πηγές για τους ιστορικούς μελετητές στην Ανατολική Κρήτη. Για ένα τέτοιο Άνδρα ,εμείς οι μεταγενέστεροι Σητειακοί τι κάνουμε, για να τον θυμόμαστε; Άραγε αν ρωτήσει κάποιος, ένα παιδί του Γυμνασίου ,θα τον γνωρίζει; Μάλλον όχι. Το μόνο που έχει μείνει για να τον θυμόμαστε, είναι σαν οδό. Εμμανουήλ Αγγελάκη και Καταπότη γωνία , λένε.

Ο Δήμος και οι φορείς του τόπου μας, πρέπει κάποια στιγμή τα πρόσωπα που έχουν γράψει με λαμπρά γράμματα, την ιστορία του τόπου μας, να τα τιμούν ανάλογα. Όχι πάντως με μια οδό, χρειάζεται κάτι παραπάνω, κάτι πιο σημαντικό.
Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν για τα μεγάλα ιστορικά πρόσωπα του τόπου μας.
Καλά είναι τα μεγάλα έργα , όμορφη έχει γίνει κύριε δήμαρχε η πόλη μας . Αλλά λαός χωρίς ιστορική μνήμη ,χάνεται.
Καλό είναι ,από του χρόνου στα ΄΄ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ΄΄ να υπάρχει μια βραδιά αφιερωμένη σε κάποια μεγάλα ιστορικά πρόσωπα της Σητείας. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά. Αν γίνετε και δεν το ξέρω ,ζητώ συγνώμη.

Πάντως όποιος θέλει να μάθει για τον Εμμανουήλ Αγγελάκη. Δεν έχει παρά να αγοράσει το βιβλίο του, ‘’Απομνημονεύματα 1856-1906’’ από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ.
Το Sitianews.blogspot θα συνεχίσει αύριο με το δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος , στο μεγάλο πολιτικό Εμμανουήλ Αγγελάκη.


1.Απομνημονεύματα 1856-1906 σελ.14, ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α’
2.Απομνημονεύματα 1856-1906 σελ.25, ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ’


Γ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger