Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Το site της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας


Ένα από τα καλύτερα site, του νομού Λασιθίου είναι αυτό της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας . Στο site θα βρείτε σημαντικά ιστορικά άρθρα για την ιστορία του νομού και κυρίως για τους Ναούς και της Μονές του νομού Λασιθίου . Όσον αφορά τα ιστορικά στοιχεία, το site αναφέρετε επίσης στην ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης, αλλά και για την ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Σημαντική ενότητα στο site, είναι και αυτή που αναφέρετε στης ενορίες της Μητρόπολης. Η Γ’ περιφέρεια της (που αφορά την πόλη της Σητείας) Μητρόπολης μπορεί ο επισκέπτης να διαβάσει την ιστορία του ναού της Αγίας Αικατερίνης στην Σητεία.







όλα τα στοιχεία είναι του Νίκου Π. Παπαδάκη-Αρχαιολόγου ,καθώς και την αρχιτεκτονίκη περιγραφή του Ναού της αρχιτέκτονος Δάφνης Χρονάκη.


Στην ενότητα, Ανδρικές Ιερές Μονές ,υπάρχουν οι Μονές της Παναγίας Ακρωτηριανής & Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας (14ος αι.) και η Μονή του Αγ. Ιωάννου Καψά Σητείας (17ος αι.). Για την Μονή του Τουπλού υπάρχουν ενότητες όπως η ίδρυση και θέση,περίοδος ενετοκρατίας,περίοδος τουρκοκρατίας,περίοδος ελευθερίας,η Ιερά Μονή σήμερα.

Για την Μονή του Αγ. Ιωάννου ο επισκέπτης θα αντλήσει πληροφορίες όπως την ίδρυση και θέση της Μονής,ο Όσιος Ιωσήφ ο Γεροντογιάννης,η Μονή κατά τους νεότερους χρόνους.

Στην ενότητα ενοριακές ιερές Μονές , θα βρούμε την αναφορά στην Ιερά Μονή Παναγία Φανερωμένης τράχηλα Σητείας . Σε αυτό το υποσέλιδο του site θα αντλήσει ο επισκέπτης πληροφορίες για την ίδρυση και θέση της Μονής,τοιχογραφικός διάκοσμος και επιγραφές,η Μονή τηνπερίοδο της τουρκοκρατίας,θρύλοι και παραδόσεις,η Μονή σήμερα.

Στην περιπλάνηση στο site της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας πραγματικά μαθαίνεις για την ιστορία του τόπου μας. Τα πιο πάνω Μοναστήρια πρωταγωνίστησαν σε όλες της περιόδους της ιστορίας της Σητεία,με προεξέχων το Μοναστήρι του Τουπλού. Η ιστορία της Αγίας Αικατερίνης, είναι σίγουρα και η ιστορία της Σητεία στην αρχή του 20ου αιώνα.




Γ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger