Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Minoan Group και Τοπλού

Μετά το Βατοπέδιο έχει ανοίξει μια μεγάλη ζητήσει, για την μεγάλη επένδυση στο Τοπλού. Η εταιρία Minoan Group ιδρύθηκε επίσημα το 1991. Το 1995 κέρδισε το διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό και ξεκίνησε η συνεργασία με το Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» για το σχεδιασμό και την παράδοση του ολοκληρωμένου τουριστικού έργου στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο. Σύμφωνα με την Minoan Group θα κατασκευαστούν έξη τουριστικά χωριά συνολικής δυναμικότητας 7000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ, 730 πισίνες, συνεδριακό κέντρο, εργοστάσιο αφαλάτωσης, δύο μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο, που της έχει παραχωρηθεί από τη Μονή Τοπλού. Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ως προστατευόμενη περιοχή του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000. Περιλαμβάνει το μοναδικό στην Ευρώπη φοινικόδασος του Βάι, το Ρωμαϊκό οικισμό Ίτανο ενώ παραμένει άγνωστος ο αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται «θαμμένος» στην περιοχή. Σε πρόσφατο άρθρο τους στην Αγγλική εφημερίδα «Γκάρντιαν» η Jennifer Moody και ο Oliver RackhamJennifer Moody είναι Αμερικανίδα αρχαιολόγος περιβάλλοντος, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο Oliver Rackman είναι Άγγλος ιστορικός οικολόγος, τιμώμενος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ) υποστηρίζουν ότι τα σχεδιαζόμενα έργα και ιδιαίτερα τα γήπεδα γκολφ είναι εξαιρετικά αταίριαστα για την περιοχή και η προτεινόμενη ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη. Για την ογκώδη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει συνταχθεί για την εταιρεία από μελετητικά γραφεία, , οι οποίοι και την μελέτησαν, αναφέρουν ότι χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, περιέχει ασαφείς γενικές αρχές χωρίς ουσιαστικές λεπτομέρειες και ασχολείται μόνο με τις εκτάσεις που προορίζονται για οικοδόμηση χωρίς να αναφέρει τίποτε για τις επιπτώσεις των έργων στην υπόλοιπη χερσόνησο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΠΕ «πέρασε» από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση χωρίς να αξιολογηθεί από εμπειρογνώμονες λόγω ανεπάρκειας χρόνου και πόρων.

Σίγουρα για ένα τέτοιο μεγάλο έργο θα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Ένα έργο που θα φέρει στη Σητεία πολύ μεγάλη ανάπτυξη . Ένα έργο που θα φέρει χρήμα. Ένα έργο σταθμός για την τουριστική ανάπτυξη της Σητείας . Αν πραγματικά γίνει θα αλλάξει την Σητεία.
Υπάρχουν όμως και αυτή οι ‘’γραφικοί’’ που αντιδρούν. Και γιατί αντιδρούν άραγε ;
Ένας είναι ο λόγος, το περιβάλλον, η φύση , η ιστορία μας , τα μνημεία των προγόνων μας. Άραγε πόσο κοστίζει; Πόσο πουλάμε την παρθένα φύση;
Αναπάντητα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιείται από το sitianews.blogspot μέχρι τώρα ,οι πολίτες της Σητείας είναι κατά του έργου , με συντριπτική διαφορά μάλιστα .


Με το σύνθημα «Σώστε το Κρητικό Τοπίο» πλήθος Ελλήνων και ξένων υποστηρίζουν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον της δημιουργίας τεραστίων τουριστικών εγκαταστάσεων και γηπέδων γκολφ στο ανατολικότερο ακρωτήριο της Κρήτης, το Κάβο Σίδερο. Αν θέλετε και εσείς να πάρετε μέρος στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών δεν έχετε παρά να πατήστε εδώ


Γ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger