Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Κρητική εστία

<<Θα το φωνάξω να ακουστεί μέχρι το Ψηλορείτη πώς το Παγκράτι βρίσκεται ένα κομμάτι Κρήτη >>

Στο Παγκράτι και στην οδό Στράβωνος 12 βρίσκεται η Κρητική εστία . Η εστία όλων των Κρητικών φοιτητών. Τώρα που έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα στα λύκεια της Κρήτης, έρχεται η Κρητική εστία να στεγάσει τα όνειρα, κάθε Κρητικής οικογένειας με χαμηλό εισόδημα. Να στεγάσει τα όνειρα κάθε φοιτητή, που η οικογένεια του δεν θα μπορούσε, να τον σπουδάσει με άνεση στην Αθήνα. Ακολουθεί το ιστορικό της εστίας το οποίο το αναδημοσιεύομε από το επίσημο site της εστίας.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ



Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, ιδρύθηκε ως Πνευματικό Ίδρυμα των Κρητών της Αττικής το 1963.
Η δραστηριότητα της επικεντρώνεται στη λειτουργία ξενώνων που φιλοξενούν φοιτητές κυρίως από την Κρήτη που σπουδάζουν σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αθήνα και κατάγονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Θεμελιώδης σκοπός του, βάσει του καταστατικού είναι η παροχή στους φιλοξενούμενους στέγης, τροφής, υποτροφιών, βραβείων, επιμορφώσεις καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το βασικό κτίριο του Ιδρύματος επί της οδού Στράβωνος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1970 και απετέλεσε ένα πρότυπο χώρο για τη φιλοξενία των φοιτητών όπου μπορούσαν να διαμένουν σε αυτό 120 άτομα.
Στην πορεία το Ίδρυμα δημιούργησε και δεύτερο κτίριο στην οδό Εριφύλης στο Παγκράτι που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2000, αυξάνοντας έτσι τη δυναμικότητα της Εστίας στους 180 φοιτητές.
Στα 38 χρόνια της λειτουργίας του οικοτροφείου της Εστίας, έχουν φιλοξενηθεί 4000 επιστήμονες που με τη σειρά τους συνετέλεσαν τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Τα χαρακτηριστικά αυτών των κτιρίων είναι ότι τα χρήματα για την ανέγερση τους προήλθαν κυρίως από δωρεές επιφανών μελών της Κρητικής παροικίας της Αθήνας, οι οποίοι φρόντισαν παράλληλα να προικίσουν το Ίδρυμα με κληροδοτήματα ώστε να μπορούν να εξασφαλίζονται οι πόροι για την ανεξάρτητη λειτουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger