Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της σημερινής συνέντευξης του Υφυπουργού Εθνικής 'Αμυνας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στην εκπομπή «Αριστερά-Δεξιά» με τους Γ. Κουρτάκη και Χρ.
Ράπτη στον 9,84:
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης βρέθηκε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε επαφές με εκπροσώπους και των δυο πλευρών, οπότε έχει καταγράψει το κλίμα.
Λοιπόν τι λένε οι Αμερικάνοι και ποια είναι η δική σας εικόνα;
Η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μέσα στα πλαίσια της 13ης Ελληνοαμερικανικής Συμβουλευτικής Συντονιστικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, που είναι η μόνη θεσμοθετημένη διμερής επαφή σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο, όπου μας δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στις εξελίξεις που αφορούν αμυντικά, αλλά και πολιτικά θέματα.
Με αυτό, λοιπόν, το δεδομένο είχα τη δυνατότητα να κάνω επαφές και με τα επιτελεία των δύο κομμάτων των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και των Δημοκρατικών.
Σίγουρα από την πλευρά των Δημοκρατικών υπάρχει μια αισιοδοξία ότι θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές και αυτό βέβαια αποτυπώνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Συμμερίζεστε τις απόψεις όχι μόνο Αμερικανών, αλλά και πολλών Ευρωπαίων οποίοι δεν είναι με το Δημοκρατικό κόμμα, που λένε ότι αν δεν εκλεγεί ο Ομπάμα θα είναι μια απόλυτη καταστροφή για όλο το πλανήτη στη συγκεκριμένη συγκυρία Γεγονός είναι ότι οι προκλήσεις αυτές που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο σκηνικό απαιτεί μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση.
Προβλήματα όπως για παράδειγμα το ενεργειακό, οι κλιματικές αλλαγές, η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την Αμερική και αφορά ολόκληρο τον κόσμο, σίγουρα είναι θέματα τα οποία απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση.
Σε κάθε περίπτωση η Αμερική πρέπει να συνομιλήσει με την Ευρώπη, να συνομιλήσει με την Κίνα, να συνομιλήσει με τη Ρωσία, έτσι ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.
'Αρα ο Ομπάμα είναι πιο κατάλληλος για να βγει με όλα αυτά που μας περιγράψατε; Αυτό θα φανεί στην πράξη.
Γεγονός είναι ότι η εξωτερική πολιτική της Αμερικής δεν πρόκειται ουσιαστικά να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη και σίγουρα εμείς σαν χώρα δεν τρέφουμε αυταπάτες.
Αυτό που επιθυμούμε είναι μια Αμερική η οποία ακούει, μια Αμερική η οποία γνωρίζει τα προβλήματα.
Οι Δημοκρατικοί έχουν αποδείξει διαχρονικά και με ψηφίσματα, αλλά και με συγκριμένες ενέργειες ότι γνωρίζουν τουλάχιστον τα θέματα της Ελλάδας, αλλά και του ευρύτερου χώρου της Βαλκανικής
Όταν λέτε τα γνωρίζουν, για παράδειγμα στις συνομιλίες που είχατε γνωρίζουν τη στάση που κράτησε ο κ. Μπους στο Μακεδονικό ή είναι κάτι που απασχολεί μόνο εμάς;
Σαφώς και το γνωρίζουν, όπως γνωρίζουν και την αδικία για το θέμα της VISA.
Βεβαίως προσωπική μου άποψη -και εκτίμηση μου- είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει λήξει και εκτιμώ ότι θα βρει το δρόμο του.
Είναι όμως μια μεγάλη ταπείνωση? Είναι μια μεγάλη ταπείνωση, αλλά σας είπα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο μου δόθηκε η δυνατότητα να θέσω κατά την επίσκεψή μου στο State Department, είναι σε εξέλιξη και εκτός των άλλων αφορά την ελληνική ομογένεια που αριθμεί περίπου 2.500.000.Πιστεύω ότι σύντομα θα βρει το δρόμο του.
Το κλίμα στην ομογένεια ενόψει των εκλογών ποιο είναι;
Το κλίμα στην ομογένεια είναι συντριπτικό υπέρ του Ομπάμα, σας ανάφερα λίγο πριν τους λόγους, ενώ το θέμα της VISA σίγουρα έπαιξε το ρόλο του.
Επίσης, μέτρησε το ότι ο γερουσιαστής Ομπάμα, αλλά και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος κ. Μπάιντεν και με ψηφίσματα, αλλά και με συγκεκριμένες ενέργειες, έχουν δείξει εμπράκτως ότι γνωρίζουν, ενώ κατά καιρούς έχουν ψηφίσει υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας.
Δηλαδή εσείς θεωρείτε ότι τα ελληνικά συμφέροντα και ευρύτερα της Ευρώπης θα είναι σε καλύτερη πορεία αν εκλεγεί ο Ομπάμα..
Είπα ότι μπορούν να μπούνε σε μια νέα λογική.Είναι πολύ σημαντικό, όποιος και αν εκλεγεί, να γνωρίζει τα θέματα της Ευρώπης, να γνωρίζει τα θέματα της Ελλάδας.
κ.Πλακιωτάκη είχατε την ευκαιρία να δείτε και Ρεπουμπλικάνους.
Χρεώνουν κάποια λάθη στον κ. Μπους για το ευρύτερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και ειδικά τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.
Δε σας κρύβω ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια ως προς τη διακυβέρνηση Μπους.
Πολλοί μάλιστα του χρεώνουν την πρόσφατη οικονομική κρίση.
Έχουν γίνει λάθη βεβαίως και αυτό φάνηκε και τη βδομάδα που ήμουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ο υποψήφιος πρόεδρος, γερουσιαστής McCain προσπάθησε με κάθε τρόπο να βγάλει το μανδύα της στήριξης Μπους από πάνω του.
Είναι ίσως πολύ αργά για να αδειάσει τη παράδοση Μπους?
Σας είπα πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα είχε μπροστά της να αντιμετωπίσει τεράστια θέματα με πρώτο βέβαια το θέμα της οικονομίας.
Μην ξεχνάμε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν χάσει τη δουλειά τους 2.000.000 Αμερικάνοι.
Και 60.000 Έλληνες.
Είναι ένα θέμα για την Κυβέρνηση.
Είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης που έχει σαφές αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία Δεν είναι μόνο θέμα της παγκόσμιας κρίσης που η Κυβέρνηση τα 4 -4,5 χρόνια που είναι στην εξουσία, πήγε στον αυτόματο πιλότο?
Θα διαφωνήσω κύριε Ράπτη μαζί σας.
Ενδεικτικά, η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την ανεργία στο 11 % και την κατέβασε στο 8%.
Δεν είναι λοιπόν έτσι τα πράγματα όπως τα παρουσιάζετε
Ιωάννη Πλακιωτάκη Αθήνα, 04/11//2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου