Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το καλοκαίρι, αλλά και του αριθμού των ιδιαίτερα θερμών ημερών και των επεισοδίων καύσωνα. Παράταση κατά έξι εβδομάδες της περιόδου υψηλού κινδύνου για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Μείωση των βροχοπτώσεων, αλλά με ταυτόχρονη αύξηση της έντασής τους, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο για πλημμύρες. Στα επόμενα χρόνια ισχυρές πιέσεις θα δεχθούν οι τομείς του τουρισμού και της γεωργίας, λόγω μείωσης της διαθεσιμότητας νερού και της εμφάνισης πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ προβλέπεται ότι θα απαιτείται ένας επιπλέον μήνας χρήσης ενέργειας για ψύξη το χρόνο.
Πρόκειται για συμπεράσματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια επιστημονικής διημερίδας με τίτλο: «Φυσικές Καταστροφές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Οικονομική και Περιβαλλοντική σημασία για την Ελλάδα», που διοργάνωσε στην Αθήνα το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), σε συνεργασία με την Έδρα της UNESCO Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.). Σκοπός της διημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση και η επιστημονική ενημέρωση των δημοσίων λειτουργών τόσο για τους προβληματισμούς που διατυπώνονται από την επιστημονική κοινότητα για την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στις φυσικές καταστροφές, όσο και των περιβαλλοντικών και ενεργειακών δράσεων που πρέπει να προωθηθούν σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το πρόγραμμα των εργασιών της διημερίδας κάλυψε τέσσερις θεματικές ενότητες: την Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή και την Ένταση Φυσικών Καταστροφών. Τις Περιβαλλοντικές και Ενεργειακές Πολιτικές για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Το Θεσμικό Πλαίσιο και τις Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα. Την Ανάπτυξη Τεχνολογιών Α.Π.Ε. Τα κύρια σημεία, που τονίστηκαν μεταξύ των άλλων στην διημερίδα, και αφορούν στην ευάλωτη, από την κλιματική αλλαγή, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι τα ακόλουθα:
• Τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, σημαντική αύξηση του αριθμού των ιδιαίτερα θερμών ημερών, αλλά και των επεισοδίων καύσωνα. Το φαινόμενο εκτιμάται ότι θα είναι οξύτερο στις αστικές περιοχές, λόγω της συνδυασμένης επίδρασης της αστικής θερμικής νησίδας.
• Προβλέπεται μετατόπιση της τροχιάς των καταιγίδων προς βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, άρα μείωση του αριθμού των καταιγίδων και του συνολικού ποσού βροχόπτωσης (και στην Ελλάδα), αλλά με ταυτόχρονη αύξηση της έντασής τους, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο για πλημμύρες.
• Εκτιμάται ότι παρά τις μεταβολές στην ένταση και στη συχνότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι καταστροφικές τους συνέπειες μπορούν να περιοριστούν σημαντικά, λόγω εγκυρότερης και πιο έγκαιρης προειδοποίησης, που οφείλεται στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρατήρησης του καιρού (π.χ χρήση μετεωρολογικών ραντάρ), αλλά και στην καλύτερη προγνωστικότητα των μοντέλων.
• Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι ήδη εμφανείς και μετρήσιμες στο Περιβάλλον και την Οικονομία με ακόμα δυσμενέστερες προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίας. Μάλιστα αναμένεται ότι μέσα στην επόμενη 50ετία θα παραταθεί στη χώρα μας η περίοδος υψηλού κινδύνου δασικών πυρκαγιών κατά έξι επιπλέον εβδομάδες το χρόνο.
• Ισχυρές πιέσεις πρόκειται να δεχτούν οι τομείς του τουρισμού και της γεωργίας, λόγω μείωσης διαθεσιμότητας νερού και εμφάνισης πολύ υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι. Ειδικότερα για τη γεωργία αναμένεται μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών στις νότιες περιοχές.
• Ο τομέας της ενέργειας συγκαταλέγεται στους τομείς που θα δεχτούν ιδιαίτερα μεγάλη πίεση από την κλιματική μεταβολή, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και έναν τομέα που μπορεί να συνεισφέρει στο μετριασμό των συνεπειών της. Στη χώρα μας, η μεγαλύτερη ανάγκη για ενέργεια παρουσιάζεται πλέον κατά τη θερινή περίοδο, σε αντίθεση με το παρελθόν που παρουσιαζόταν κατά τη χειμερινή. Στο μέλλον προβλέπεται ότι θα απαιτείται ένας επιπλέον μήνας χρήσης ενέργειας για ψύξη το χρόνο. Η προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συνακόλουθα να μετριάσει την επέκταση της κλιματικής αλλαγής.
• Επιβάλλεται επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διείσδυση των Α.Π.Ε. Στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, σε εναρμόνιση και με την πρόσφατη πρόταση – οδηγία για τις Α.Π.Ε. (ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2008) από τα Ευρωπαϊκά όργανα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. Για υιοθέτηση δέσμης μέτρων για το Κλίμα και την Ενέργεια. Με τη δέσμη αυτή επιδιώκεται, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020 με ταυτόχρονη εξοικονόμηση 20% στην κατανάλωση ενέργειας, αύξηση του μεριδίου της ενέργειας από Α.Π.Ε. Στο 20% της συνολικής ενέργειας της Ε.Ε. Και αύξηση του μεριδίου των βιοκαυσίμων μέχρι το 2020 στο 10% των καυσίμων κίνησης.
• Επιβάλλεται άρση διοικητικών εμποδίων (γραφειοκρατία, σαφείς κανόνες χωροθέτησης και προτεραιότητες στις χρήσεις γης), ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο εθνικός στόχος για διείσδυση των Α.Π.Ε. Σε ποσοστό 18% έως το 2020. Επίσης, επιβάλλεται ενίσχυση των υποδομών (π.χ. Επάρκεια δικτύου, διασύνδεση νησιωτικών περιοχών) προκειμένου να είναι δυνατή η εκμετάλλευση των φιλικών προς το περιβάλλον διαθέσιμων φυσικών πόρων προς όφελος της κοινωνίας.
• Τέλος κρίνεται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ ότι εκτός από τη συντεταγμένη Πολιτεία και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά με την υπεύθυνη στάση και τις επιλογές του θα πρέπει να συμβάλλει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, αποδεχόμενος την ανάγκη αξιοποίησης των Α.Π.Ε. Και περιορίζοντας την αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας και των υδάτινων πόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστικής σημασίας, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, όπως και η ενίσχυση των δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία.
Τα πορίσματα και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στο Συνέδριο, όπως δήλωσαν ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. – ΥΠ.ΕΣ. Κ. Γεώργιος Βούτσινος, και ο Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός, θα αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό επιμορφωτικών δράσεων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε «οι υπάλληλοι της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσουν το έργο τους με ιδιαίτερη ευαισθησία, πολύπλευρη γνώση και αποτελεσματικότητα».
Τις εργασίες της διημερίδας παρακολούθησαν 360 στελέχη της διοίκησης από όλη την επικράτεια της χώρας, τα οποία χειρίζονται θέματα: περιβαλλοντικού σχεδιασμού, διαχείρισης περιβάλλοντος, ενεργειακών επενδύσεων, φυσικών πόρων, φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, καθώς και οικοσυστημάτων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009
Συμπεράσματα Επιστημονικής Διημερίδας Ε.Κ.Δ.Δ.Α.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου