Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Το μέλλον του τουρισμού στο Μακρύ-Γιαλό Κρήτης

ΑΙΤΗΣΗ – ΠΡΌΤΑΣΗ
Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μακρύ Γιαλού
Κοιν. : Εμπορικό Σύλλογο Μακρύ Γιαλού,
Σύλλογο Ιδιοκτητών Οικογενειακών Ξενοδοχείων, Μακρύ Γιαλού.
Κάθε ενδιαφερόμενο.


Αξιότιμοι κύριοι.
Έκλεισε άλλη μία Τουριστική σαιζόν για το Δήμο μας. Δυστυχώς καθόλου ικανοποιητική για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας. Καταφέραμε στη περιοχή μας, που είχε την μεγαλύτερη, (έξη μήνες,) τουριστική σαιζόν στην Ελλάδα και την συρρικνώσαμε σε πέντε πέρυσι, σε τέσσερις φέτος, και προβλέπεται να μειωθεί στους τρεις του χρόνου. Με κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις να απειλούνται με κλείσιμο και πολλοί εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.
Μπορείτε να πείτε ότι για αυτό ευθύνονται διάφορες διεθνείς συγκυρίες και καταστάσεις . Αλλά ποτέ, μόνο μία παράμετρος, δεν μπορεί να φέρει τόσο μεγάλο πλήγμα, στο νευραλγικό αυτό οικονομικό τομέα του τόπου μας. Μέσα από αυτή την επιστολή μου θα προσπαθήσω, να σας παρουσιάσω τα προβλήματα, που εγώ έχω εντοπίσει και εξαρτώνται κατά μεγάλο μέρος, από αποφάσεις και ενέργειες που απαιτούνται να παρθούν και να υλοποιηθούν από εσάς, γιατί είναι στην σφαίρα των αρμοδιοτήτων σας.
Ο τουρισμός σήμερα έχει αλλάξει κουλτούρα και συνήθειες, και αν δεν προσαρμοσθούμε στις ανάγκες του, θα χάσουμε το πολύτιμο αυτό κομμάτι της οικονομίας του τόπου μας. Ως γνωστό σήμερα το 90% των κρατήσεων γίνονται μέσω διαδυκτίου (internet). Εδώ όσον αφορά τη παρουσία μας, επικρατεί ένα ανείπωτο χάος. Το κύριο πρόβλημα, εντοπίζεται στην ονομασία της περιοχής ,με Λατινικούς χαρακτήρες, έχω εντοπίσει τουλάχιστον 20 διαφορετικές εκδοχές, και το πρόβλημα εντείνετε περισσότερο, γιατί με το ίδιο τοπωνύμιο υπάρχουν άλλες είκοσι, επίσης περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είμαι μάρτυρας τουλάχιστον δύο περιπτώσεων φέτος, που οι τουρίστες έχασαν τα λεφτά τους και έμειναν χωρίς ξενοδοχείο, γιατί ενώ ήλθαν στη Κρήτη, είχαν κλείσε ξενοδοχείο στη Μακεδονία. Έχω κάνει γνωστό το πρόβλημα αυτό στο κ. Δήμαρχο προ διετίας με επιστολή μου, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Απεναντίας μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου μας προβάλλεται μια καινούργια εκδοχή της μεταγραφής (Makrys Gialos) που δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Η πρόταση μου είναι “Makry Gialos” ή “Makry-Gialos” δύο λέξεις όπως ορίζει υπουργική απόφαση για τον διαχωρισμό μας, από Δήμο της Πιερίας. Για το παραπάνω πρόβλημα σας καλώ να πάρετε άμεσα μια απόφαση και να υποχρεώσετε τις υπηρεσίες που έχουν τοποθετήσει πινακίδες στους δρόμους (Νομαρχία, Αρχαιολογία) να τις αντικαταστήσουν, αναφέροντας το όνομα σωστά.

Σε ερώτηση μου σε τουρίστες που έρχονται ξανά και ξανά στο Μακρύ Γιαλό, τι τους κάνει να επιστέφουν. Η πρώτη τους απάντηση είναι, ότι στον τόπο μας βρίσκουν την αυθεντική Κρήτη, την Ελλάδα. Κάτι που έχει χαθεί στα βόρεια παράλια, και ότι εδώ επίσης βρίσκουν ένα ιδανικό μέρος για διακοπές χαλάρωσης και ξεκούρασης με ζεστό κλίμα.
Θεωρώ ότι αυτά τα αγαθά η Δημοτική αρχή έχει χρέος να τα διαφυλάξει, να τα προστατεύει και να τα εγγυάται στους επόμενους επισκέπτες μας.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε μια ραγδαία αυξανόμενη μεταβίβαση επιχειρήσεων (ταβέρνες, Μπαρ) σε αλλοδαπούς που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελληνική κουλτούρα και φιλοξενία. Έτσι αλλοιώνετε ο χαρακτήρας της περιοχής μας. Καλώ το Δημοτικό συμβούλιο να βάλει ένα φρένο ή να θέσει ένα όριο στις μεταβιβάσεις αυτές. Και ειδικά στο τμήμα αυτό που βρίσκεται στα όρια του παραδοσιακού οικισμού του Μακρύ Γιαλού.

Σε ερώτηση μου, ποιο αρνητικό παράγοντα βλέπουν αυτοί στο να επισκεφθεί κάποιος τη περιοχή μας. Σχεδόν πάντα η απάντηση είναι ίδια, η μεγάλη διαδρομή από το Αεροδρόμιο έως εδώ. Καθώς επίσης το πολύ υψηλό κόστος στο μεταφορικό μέσο (ταξί) που απαιτείται να καταβάλουν. Αυτός επίσης είναι ο κύριος λόγος, που και τα τουριστικά πρακτορεία, αποφεύγουν να συμπεριλάβουν την περιοχή μας, στα τουριστικά τους πακέτα. Μπορεί τα τουριστικά πακέτα να έχουν κάποια μειονεκτήματα ως προς την ποιότητα των πελατών, ήταν όμως αυτά που έδιναν ζωή, κυρίως τους πρώτους και τους τελευταίους μήνες στο τόπο μας. Σχετικά σας αναφέρω ότι με την πτώχευση της XL-Kosmar στις 12 Σεπτέμβρη χάθηκαν με πρόχειρες εκτιμήσεις μου 1200 πελάτες και έσοδα περίπου 1.200.000 ευρώ, για το 2008. Η ζημιά μας από την απώλεια αυτού του πελατολογίου (70.000 - 100.000 άτομα) για τα επόμενα χρόνια υπολογίζω μπορεί να αγγίξει τα 10 εκατομμύρια Ευρώ.
Οι συγκυρίες της εποχής μας, η παγκόσμια οικονομική ύφεση, το σκληρό Ευρώ, μας δείχνουν ότι ο Τουρισμός σύντομα θα βρεθεί σε σοβαρότερη κρίσι. Και αυτή η κρίσι πρώτα από όλους θα πλήξει την περιοχή μας. Αν δεν αντιδράσουμε και αν δεν οργανωθούμε έγκαιρα ο τουρισμός θα αποτελέσει παρελθόν για τον τόπο μας.
Θεωρώ για να επιβιώσει ο κλάδος μας είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες, στη καλύτερη τιμή, χωρίς να έχουμε απώλειες εσόδων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω την οργάνωσης όλων των τουριστικών επιχειρήσεων υπό την αιγίδα του Δήμου, και σε συνεργασία με τον Εμπορικό σύλλογο και τον σύλλογο των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, τη διμιουργία μιας Τουριστικής εταιρείας ή συνεταιρισμού . Αυτή η εταιρεία θα πρέπει να είναι της μορφής: makrygialos-holidays.com Με σοβαρή παρουσία και προβολή στο διαδύκτιο.
Μέσω της οποίας θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η οργάνωση και το κλείσιμο όλων των κρατήσεων στα διαμερίσματα, και θα οργανώνεται επίσης η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο. Αυτό το site θα πρέπει να λειτουργεί παρόμοια με τα site των αεροπορικών κρατήσεων, ο πελάτης να μπορεί να συγκρίνει παρεχόμενες υπηρεσίες και τιμές και να μπορεί να κάνει κράτηση online.
Σήμερα το διαδύκτιο (internet) μας δίνει την δυνατότητα, να μπούμε στο σπίτι του πελάτη μας, να διαπραγματευτούμε και να πουλήσουμε τα προϊόντα μας, χωρίς να πάρει ο μεσάζων το 35% από μας ή τη τσέπη πελάτη μας. Σήμερα το διαδύκτιο μας δίνει την δυνατότητα να δουλεύουμε ο καθένας ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά και ταυτόχρονα και όλοι μαζί. Είναι χρέος μας να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες γιατί εδώ βρίσκεται το κέρδος όλων μας. Πιστεύω ακράδαντα πώς αν με σοβαρότητα υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση, θα λέγαμε ότι βάλαμε τις βάσεις του τουρισμού για τα επόμενα 10 χρόνια στο τόπο μας.
Επ’ ευκαιρίας να σας αναφέρω και παράπονα που έχω ακούσει από πελάτες των δύο μεγάλων ξενοδοχεία της περιοχής μας (Sunwing, Mikri Poli). Παραπονιούνται γιατί ενώ υπάρχει παραλιακό μονοπάτι μεταξύ των δύο παραλιών των ξενοδοχείων, δεν υπάρχει μονοπάτι που να συνδέει την παραλία του Sunwing με την παραλία του Artemis. Και όποιος θέλει να κάνει τη βόλτα του στη μεγάλη παραλία του Μακρύ Γιαλού είναι υποχρεωμένος να ανέβει όλη την ανηφόρα μέσα από το ξενοδοχείο ή θα πρέπει να κολυμπήσει. Επειδή δε θεωρώ αυτό το αίτημα δίκαιο σας το αναφέρω για περαιτέρω ενέργειες σας.
Παρακαλώ όλα τα παραπάνω θέματα να τύχουν τις ανάλογης προσοχής σας και να συζητηθούν στη επόμενη συνεδρίαση σας.
Θα είμαι στη διάθεση σας για τυχόν εξηγήσεις ή διευκρινήσεις.

Δημήτρης Κακούρης Τουριστικός επιχειρηματίας


Αναδημοσίευση από: www.makry-gialos.blogspot.com μετά από έγγραφη άδεια του Δημήτρης Κακούρης Τουριστικός επιχειρηματίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger