Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Πραγματοποιήθηκε από 13-18/1/2009 η Τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης

Πραγματοποιήθηκε από 13-18/1/2009 η Τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης, με τη συμμετοχή 150 χωρών και 135.000 περίπου επισκεπτών. Στην έκθεση συμμετείχαν και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης, στα πλαίσια της ενιαίας τουριστικής προβολής του νησιού.

Η Ολλανδία είναι μία χώρα με 16.000.000 περίπου κατοίκους και η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην προτίμηση των υποψηφίων επισκεπτών, με την Κρήτη να αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό. Έτσι το 2008, από τους 500.000 περίπου Ολλανδούς που επισκέφθηκαν την Ελλάδα με πτήσεις charters, οι 210.000 προτίμησαν την Κρήτη (ποσοστό 42%).

Τη Νομαρχία Λασιθίου εκπροσώπησε η υπάλληλος της Διεύθυνσης Τουρισμού Μαρία Λαβδάκη, η οποία δήλωσε ότι συμμετοχή μας ήταν πετυχημένη, καθώς, το περίπτερο ήταν από τα πλέον καλοστημένα, γι’ αυτό και προτάθηκε από τη TUI, τη μεγαλύτερη γερμανική τουριστική εταιρεία, ως το καλύτερο περίπτερο της έκθεσης.

Η Κρήτη είχε χώρο 30m2, σε κεντρικό σημείο του Ελληνικού περιπτέρου. Υπεύθυνος του περιπτέρου της Κρήτης ήταν ο κ. Μενιουδάκης Μανώλης, Διευθυντής Τουρισμού της Νομαρχίας Ρεθύμνου, η οποία είχε και την ευθύνη της παρουσίασης όλων των νομών του νησιού, καθώς η κάθε νομαρχία, στα πλαίσια της ενιαίας τουριστικής προβολής, έχει, εκ περιτροπής, την ευθύνη παρουσίασης όλου του νησιού.

Η ΝΕΤΠ Ρεθύμνης, σε συνεργασία με τις άλλες αυτοδιοικήσεις, διέθεσε άφθονο υλικό προβολής όλων των νομών. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο τουριστικός οδηγός, γραμμένος στα ολλανδικά, ο οποίος εξαντλήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης, γεγονός που τονίζει την ελκυστικότητα του Κρητικού τουριστικού προϊόντος.

Επιτυχία, επίσης, σημείωσαν τόσο ο οδηγός Αγροτουρισμού, στα Ολλανδικά, όσο και το CD-ROM με τα λουλούδια της Κρήτης, καθώς και το τετράφυλλο Newsletter, στην Ολλανδική, που δόθηκε στον ΕΟΤ Ολλανδίας για διανομή στα ΜΜΕ της χώρας και στο Γραφείο Τύπου της Έκθεσης.

Σε όλους τους επισκέπτες προσφέρθηκαν τοπικά Κρητικά προϊόντα, κεράσματα (τσικουδιά, γραβιέρα, αμύγδαλα, σταφίδες, βραχάκια σοκολάτας) και επιλεκτικά διατέθηκαν ως δώρα, λάδι, τσικουδιά και λεύκωμα Κρητικής Κουζίνας, ενώ το Κρητικό μουσικό συγκρότημα έκανε την παρουσίαση ακόμη ομορφότερη, καθιστώντας το Κρητικό περίπτερο το επίκεντρο της έκθεσης.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων δόθηκαν 2 συνεντεύξεις με την Ολλανδική TV, στα πλαίσια των οποίων, προτάθηκε στον ΕΟΤ Ολλανδίας η αποστολή δημοσιογράφων για να προβάλλουν την Κρήτη.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης φαίνεται πως, σε ότι αφορά τους ολλανδούς τουρίστες, η ζήτηση για τις τουριστικές υπηρεσίες της μεγαλονήσου να παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι επόμενες εκθέσεις, κατά τον μήνα Ιανουάριο, θα γίνουν στην Αμβέρσα, στην Κοπεγχάγη, τη Μαδρίτη, στη Στουγκάρδη και τη Ζυρίχη, με τη Ν.Α. Λασιθίου να έχει την ευθύνη της ενιαίας εκπροσώπησης στις δύο τουριστικές εκθέσεις που θα γίνουν στη Γερμανία και την Ελβετία.

Ο Νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη παρουσία της Νομαρχίας στην έκθεση της Ουτρέχτης, δηλώνοντας πως τηρήθηκαν, πράγματι, οι συμφωνίες που έκαναν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων Νομαρχιακών Επιτροπών Τουριστικής Προβολής, κατά την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία Λασιθίου.

Είναι σημαντικό πρόσθεσε ο Νομάρχης να υπάρχει συντονισμός και συναντίληψη στα ζητήματα τουριστικής προβολής γιατί μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική προβολή και παρουσία μας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger