Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Υπόμνημα στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας υπέβαλλε ο Νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης

Υπόμνημα στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βλάχο υπέβαλλε, στις 24/1/09, ο Νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης, στα πλαίσια της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα στο Ηράκλειο. Στο υπόμνημα ο Νομάρχης αναφέρει τα εξής:
Για την περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού Λασιθίου είναι πρωταρχικό να επιλυθούν τα προβλήματα πρόσβασης και μεταφορών από και προς τα Περιφερειακά και Εθνικά Κέντρα και να αρθεί η «απομόνωσή» του που οφείλεται στο νησιώτικο χαρακτήρα της Περιφέρειας και στην υστέρηση υλοποίησης των κατάλληλων υποδομών στο Νομό. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο σύνδεσης με το Κέντρο της Περιφέρειας (ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ) καθώς και να βελτιωθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις (λιμενικές πύλες εισόδου – εξόδου) σε συνδυασμό με τις αεροπορικές πύλες (ολοκλήρωση εγκαταστάσεων αεροδρομίου Σητείας και υλοποίηση του ιδιωτικού αεροδρομίου Ιεράπετρας).

Εκτός από τα λιμάνια Αγίου Νικολάου και Σητείας, η δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ιεράπετρα, θα δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης της νότιας Κρήτης με την ευρύτερη περιοχή της νότιας Μεσογείου. Σημειωτέον ότι την κατασκευή λιμένα στην Ιεράπετρα εξήγγειλε ο σημερινός Πρωθυπουργός προεκλογικά το 2004 αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου αποφάσισε να βοηθήσει την ωρίμανση του έργου με την ανάθεση μελέτης χωροθέτησης και σκοπιμότητας σε συνδυασμό με την κατασκευή έργου μαρίνας και η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί το τρέχον έτος.

Στα πλαίσια του συνολικού στόχου, που περιληπτικά αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει επίσης ανάγκη για την άμεση χρηματοδότηση έργων και μελετών που θα επιλύσουν ή θα προωθήσουν κάποιους από τα παραπάνω στόχους, όπως:
v Οργάνωση χερσαίας ζώνης Λιμένος Αγίου Νικολάου. Υπάρχει προωθημένη μελέτη για τη διαμόρφωση και την κατασκευή των απαιτούμενων κτιρίων συνθήκης Schengen με προϋπολογισμό 1.500.000 €. Πρέπει να χρηματοδοτηθεί το έργο.
v Οργάνωση χερσαίας ζώνης Λιμένος Σητείας. Υλοποιείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου το έργο της β’ και γ’ φάσης Λιμένος Σητείας που έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης με προϋπολογισμό 8.800.000 €. Προετοιμάζουμε, ενόψει νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, την έγκαιρη εκπόνηση της μελέτης για τη διαμόρφωση του χερσαίου χώρου και των κτιρίων εξυπηρέτησης επιβατών.
Τα ανωτέρω προετοιμάζουμε σε συνεργασία με το Λιμενικού Ταμείου Λασιθίου.

Για τα υπόλοιπα λιμενικά έργα στο Νομό σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Α. Προστασία Λιμένος Ιεράπετρας. Για την προστασία των λιμενικών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τους επισκέπτες της νήσου Χρυσής έχει ανατεθεί μελέτη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Προβλέπεται η κατασκευή εξωτερικού έργου προστασίας με προϋπολογισμό 2.500.000 €.
Συμπληρωματικά, υπάρχει ανάγκη για την εφάπαξ συντήρηση της εξωτερικής προστασίας από τετράποδα του αλιευτικού καταφυγίου στο Λιμάνι της Ιεράπετρας (περιοχή φρουρίου Καλές) και την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία με απαιτούμενη δαπάνη 600.000 €.

Β. Κατασκευή – ολοκλήρωση αλιευτικών καταφυγίων. Τα έργα αυτά εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς (και τον τουρισμό) και είναι:

* Αλιευτικό καταφύγιο Μύρτου: Υπάρχει οριστική μελέτη και περιβαλλοντική αδειοδότηση με άμεση δυνατότητα δημοπράτησης. Προϋπολογισμός 2.500.000 €.

* Αλιευτικό καταφύγιο Καλού Χωριού: Υπάρχει έγκριση της προμελέτης και έχουμε εντάξει στο τεχνικό μας πρόγραμμα την ολοκλήρωσή της. Εκτίμηση προϋπολογισμού 2.000.000 €.

* Βελτίωση αλιευτικού καταφυγίου Παλαικάστρου: Έχει ανατεθεί από το Δήμο Ιτάνου η μελέτη ολοκλήρωσης των έργων (κρηπιδώματα, υπήνεμος μώλος, διαμόρφωση χερσαίας ζώνης). Εκτίμηση προϋπολογισμού 1.500.000 €.

* Βελτίωση αλιευτικού καταφυγίου Μακρύ Γιαλού: Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ανατεθεί η μελέτη για την προστασία του έργου από προσάμμωση. Εκτίμηση προϋπολογισμού 1.500.000 €.

* Βελτίωση προστασίας αλιευτικού καταφυγίου Γρα Λυγιάς: Ομοίως ως άνω με εκτίμηση προϋπολογισμού 1.900.000 €.

Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στην εξασφάλιση πιστώσεων για τα παραπάνω έργα.
Σχετικά με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου σας, υπάρχει το θέμα της ένταξης της προσέγγισης των λιμανιών Αγίου Νικολάου και Σητείας στις επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές γραμμές.
Η σύνδεση των λιμανιών μας με τον Πειραιά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα δεν εξυπηρετούσε μόνο τις τοπικές μεταφορικές ανάγκες αλλά και την τουριστική ανάπτυξη καθώς και τις μεταφορές των γεωργικών προϊόντων (πρώιμα κηπευτικά, εφοδιασμό νησιών κλπ.). Παρακαλούμε να επανεξετάσετε τις σχετικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία των γραμμών αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger