Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Το ΠΑΣΟΚ και θέλει και μπορεί να δώσει λύσεις στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα.

«Για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα, χρειάζεται σχέδιο και σκληρή δουλειά, πάνω από όλα όμως χρειάζεται μία προοδευτική Κυβέρνηση που ταυτίζει την ευημερία του τόπου με την ευημερία των πολλών, όχι με τον αδικαιολόγητο πλουτισμό ολίγων «εκλεκτών» ισχυρών.»

Η Ελλάδα και οι Έλληνες, αποδυναμωμένοι από την αντιλαϊκή, άδικη και σκανδαλώδη οικονομική πολιτική της ΝΔ, είναι πλέον αντιμέτωποι και με τις δυσμενείς συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, ιδίως για την Περιφέρεια. Δεν είναι όμως άλυτα, γιατί όσο υπάρχουν λαοί που κοπιάζουν, παράγεται πλούτος. Το θέμα είναι πως μοιράζεται. Για να βγούμε, λοιπόν, από τα σημερινά αδιέξοδα, χρειάζεται σχέδιο και σκληρή δουλειά, πάνω από όλα όμως χρειάζεται μία προοδευτική Κυβέρνηση που ταυτίζει την ευημερία του τόπου με την ευημερία των πολλών, όχι με τον αδικαιολόγητο πλουτισμό ολίγων ισχυρών και «εκλεκτών».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το Κίνημά μας με πίστη στις αρχές και τις αξίες της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, με ανθρωπιά και υπευθυνότητα, παρουσίασαν έγκαιρα, εδώ και μήνες, ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην συλλογική και δίκαιη αυτή προσπάθεια για κοινή προκοπή, για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πέρα από το αναλυτικό πρόγραμμά μας για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ, που στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν μετατραπεί σε προτάσεις νόμου, τις οποίες δυστυχώς απέρριψε η Κυβέρνηση Καραμανλή, γιατί έρχονται σε σύγκρουση με τον πλουτισμό των συμφερόντων που αδιαφανώς υπηρετεί, είναι, κυρίως, οι εξής:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ:
• Συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση, διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά κυρίως υποχρέωση των Τραπεζών να καταθέτουν σε Ειδικό Ταμείο (Αναχρηματοδότησης Επιχειρήσεων και Τραπεζών) νέα ή αναχρηματοδοτούμενα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με ευνοϊκούς όρους για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που λαμβάνουν από το πακέτο των 28 δις.
• Αναστολή εδώ και τώρα όλων των μπόνους και παροχών με τη μορφή stock options για όλα τα σήμερα υπέρογκα αμειβόμενα στελέχη αυτών των τραπεζών.
• Επέκταση του ΤΕΜΠΕ σε περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.
• "Πάγωμα" δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, στοχευμένα μόνο σε επιχειρήσεις που λόγω της σημερινής συγκυρίας πλήττονται ιδιαίτερα και έχουν πρόβλημα αποπληρωμής.
• Αναστολή καταβολής, μέχρι το τέλος του 2009, της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75.
• Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανεξαρτησίας του σημερινού κατακερματισμένου συστήματος εποπτείας του χρηματοοικονομικού συστήματος προς την κατεύθυνση ενιαίας εποπτείας.

ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ & ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ
 Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με αιχμή σε δράσεις για την Πράσινη Ανάπτυξη (ποιοτική ανάπτυξη με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, της πολιτιστικής ταυτότητας και του ανθρώπινου δυναμικού κάθε τόπου) και την Παιδεία.
 Επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 Προώθηση μικρών και μεγαλύτερων έργων μέσω των ΟΤΑ με χρηματοδότηση από την έκτακτη προκαταβολή 409 εκατ. του ΕΣΠΑ 2007-2013.
 Άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, με προτεραιότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, ώστε να αντληθούν 3 δις πρόσθετοι πόροι από την ΕΕ.
 Αύξηση ετήσιων δεσμεύσεων πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να φτάσουν τα 5,63 δισ. Ευρώ (ύψος μέσης ετήσιας ενεργοποίησης των προγραμμάτων) από μόλις 3 δισ. Ευρώ περίπου που είναι οι προσκλήσεις για το 2009.
 Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω δυνατότητας ανακατανομής πόρων ύψους 1,5-2 δις. Ευρώ από ΕΕ και ενεργοποίησης πόρων από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 Παροχή στοχευμένων κινήτρων και χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για στήριξη των επενδύσεων του κατασκευαστικού τομέα, του κλάδου δομικών υλικών, του τουρισμού κ.ά., με στροφή σε δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας, μετατροπής κτηρίων σε βιοκλιματικά κλπ.
 Ξεμπλοκάρισμα διαδικασιών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
 Στοχευμένες ρυθμίσεις, ενισχύσεις και παραγωγικές αναδιαρθρώσεις για την ανάκτηση της βιωσιμότητας κλάδων και περιοχών, που πλήττονται ιδιαίτερα ή προβλέπεται ότι θα πληγούν ιδιαίτερα από την κρίση, όπως ο αγροτικός τομέας, η κλωστοϋφαντουργία, καθώς και επιχειρήσεις φθινουσών περιοχών (π.χ. στην Βόρεια Ελλάδα).
 Δραστική απλούστευση των διαδικασιών έναρξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, με δημιουργία μιας πολυλειτουργικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης για επιχειρήσεις.
 Αξιοποίηση των ΣΔΙΤ σε σύνθετα έργα υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου και υψηλού κοινωνικού οφέλους, αντί να χρησιμοποιούνται ως ακριβός δανεισμός σε «κλασικά» δημόσια έργα (σχολεία, φυλακές κλπ.).

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
 Επίδομα θέρμανσης από 300 ως 500 Ευρώ, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή, σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους.
 Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης από 500 έως 1300 Ευρώ στοχευμένα στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
 Αύξηση από το 7% στο 11% του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες για τη στήριξη του εισοδήματός τους.
 Χορήγηση του ΕΚΑΣ σε επιπλέον 300.000 δικαιούχους.
 Υιοθέτηση της ολοκληρωμένης πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των δανειοληπτών, σε αντίθεση με την πρόχειρη και επιλεκτική αντιγραφή μέρους της, στην οποία κατέφυγε η σημερινή Κυβέρνηση.
 "Πάγωμα" δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, στοχευμένα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα λόγω της συγκυρίας και έχουν πρόβλημα αποπληρωμής.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ:
 Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου
 Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 ετών για 4 χρόνια. Δίνουμε κίνητρα έτσι στην μικρή και μεσαία επιχείρηση να προσλάβεις νέους.
 Διευκόλυνση των νέων να αποκτήσουν πιστοποιημένη εργασιακή έως 6 μήνες στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν ολοκληρώσει οποιαδήποτε βαθμίδα μεταλυκειακής εκπαίδευσης ή έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
 Εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας για τη στήριξη των ανέργων και απολυμένων σε τομείς που έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό (περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια, φύλαξη σχολείων κλπ.).

ΔΙΑΦΑΝΗΣ, ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ:
 Μείωση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου και εξοικονόμηση κονδυλίων για δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες μάλιστα συγχρηματοδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια.
 Αποκατάσταση λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να περιοριστούν τα ελλείμματα.
 Εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα και για καθαρή δίκαια φορολογική πολιτική.
 Κατάργηση του ΕΤΑΚ και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με φορολόγηση και της εκκλησιαστικής περιουσίας που αξιοποιείται οικονομικά.
 Κατάργηση όλων των χαριστικών ρυθμίσεων της Κυβέρνησης Καραμανλή σε συγκεκριμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
 Αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με κατάρτιση Προγραμματικών Προϋπολογισμών.


ΑΡΘΡΟ
του Βουλευτή Λασιθίου & Μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger