Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Σητειακό Καρναβάλι 2009

Ο Δήμος Σητείας έχει ξεκινήσει ήδη τη διοργάνωση του εορτασμού των φετινών αποκριών.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι η μεγάλη παρέλαση των Καρναβαλιστών την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καθώς και το ‘’Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού’’, καθώς και ότι άλλο αποφασίσει η Οργανωτική Επιτροπή.

Ο δήμος ζητά τη συμμετοχή όλων των δημοτών του για την οργάνωση της φετινής ξεχωριστής γεμάτης χρώμα γιορτής για τις Αποκριές. Γι’ αυτό απευθύνει ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να παραστούν τη Δεύτερα 19 Ιανουαρίου και ώρα 5.00 το απόγευμα στο Δημαρχείο για να καταθέσουν τις απόψεις τους, για να κάνουμε όλοι μαζί πραγματικότητα το Σητειακό αποκριάτικο καρναβάλι.

Παρακαλούμε για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση για τις εκδηλώσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 28433-40535 ή μέσω e-mail στο kaiserli@sitia.gr.

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Ζερβάκη
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΆΛλη μια χρονιά η αποθέωση του κιτς..
Ο Δήμαρχος και η αρμόδια Αντιδήμαρχος πανευτυχείς να διαλαλούν την "επιτυχία" του Στειακού καρναβαλιού, ο κόσμος αποκάτω (σχεδόν όλοι οικονομικοί μετανάστες) να χαζεύει (αλλά να μη συμμετέχει-απλώς περίεργεια) και όσοι δεν έχουν κάτι διαφορετικό να κάνουν (που με τα χάλια της πόλης μας τα τελευταία χρόνια είναι πλέον ο κανόνας) να είναι αναγκασμένοι, είτε επειδή έχουν μικρά παιδιά, είτε για να σπάσουν τη βαρεμάρα τους να κατεβαίνουν στην πλάτεια, δήθεν για το Στειακό καρναβάλι.
Δυστυχώς, καμία προσπάθεια να αναδειχτεί η τοπική παράδοση.
Καμία προσπάθεια για πρωτοτυπία.
Καμία προσπάθεια για συμμετοχή και κινητοποίηση του κόσμου.
Καμία παράλληλη εκδήλωση.
Μόνο μία κακόγουστη παρέλαση.
Μόνο φασαρία. Δέκα μεγάφωνα με Gipsy Kings στη διαπασών.
Αλλά να μην ξεχάσουμε: Η Παπουτσάκη και οι "Βραζιλιάνες" του 2008 ήταν μεγάλη "επιτυχία".
Πάντως, μπράβο σ'αυτούς που συμμετέχουν στο Καρναβάλι.
Και "ντροπή" σ'αυτούς που το διοργανώνουν.
Και ξανά "ντροπή" σ'αυτούς που τους ψηφίζουν και τους στηρίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Geia sto stoma sou (mallon sto pliktrologio sou) megale!!

Ανώνυμος είπε...

Κακοπροαίρετοι πάντα υπάρχουν...
Και ο ανώνυμος ''κριτικός'' του Σητειακού Καρναβαλιού προδίδεται από τα ίδια του τα λόγια!
Εμείς κάνουμε Καρναβάλι, πράγματι, για τους λόγους που ο ίδιος αναφέρει:
-Γιατί συμμετέχουν τα παιδιά και τους αρέσει
- Γιατί κατεβαίνουν οι Σητειακοί στην πλατεία για να ''σπάσουν τη βαρεμάρα μας'' (ωραία έκφραση!)
-Γιατί και οι ''οικονομικοί μετανάστες'' είναι άνθρωποι
-Ποιο τοπικό έθιμο δεν αναδείξαμε; Το Καρναβάλι είναι ένας νέος θεσμός, δεν είναι αναβίωση παλιού.
-Δεν υπάρχει πρωτοτυπία, είναι κακόγουστη παρέλαση, λέτε. Προσβάλλετε έτσι τα αισθητικά κριτήρια όλων όσοι συμμετέχουν, όλων των Σητειακών. Και δεν σας επιτρέπετε.
Αν εσείς έχετε καλύτερες ιδέες και καλύτερο ''γούστο'' ελάτε να μας το δείξετε.
Ταμπουρωμένοι πισω από την εμπάθειά σας και ασκώντας κριτική σε όλους και για όλα εκ του μακρόθεν, δε νομίζω ότι προσφέρετε καλές υπηρεσίες γι' αυτή την πόλη που όλοι αγαπούμε.
Χίλια ευχαριστώ σ' αυτούς που συμμετέχουν, σ' αυτούς που το στηρίζουν , σ' αυτούς που ψηφίζουν αυτούς που το διοργανώνουν.

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση από τον «ανώνυμο» κριτή:

1ον Όποιος εκ των προτέρων εκλαμβάνει την κριτική ως στάση «κακοπροαίρετου», δεν είναι άξιος ούτε να κρίνει, ούτε να κριθεί. Μήπως με την κριτική μου «υπονομεύω» το έργο του Δήμου και του Δημάρχους; Γνώριμη ρητορική κάποιων...

2ον Ο προλαλήσας (μήπως είναι προλαλήσασα;) καταρχάς πρέπει να μάθει σωστά ελληνικά. Αναφέρω τα 2 "καλύτερα" σημεία:
- Όταν κάνω κρίση είμαι κριτής, όχι κριτικός.
- Το «εκ του μακρόθεν» βγάζει μάτια. Έλεος!

3ον Φαίνεται ότι ο προλαλήσας (ξαναλέω: μήπως είναι προλαλήσασα;) έχει συμφέροντα που διαπλέκονται (με την κυριολεκτική έννοια του όρου, όχι τη μεταφορική όπως έχει διαστρεβλωθεί) με το Δήμο. Σχέση υπαλληλική; Ίσως... Πάντως, εφόσον πρόκειται για κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να βγει να πει το όνομα του/της. Ειδάλλως, είναι ανώνυμος/η, όπως εγώ.

4ον Τα παιδιά «συμμετέχουν» επειδή τους το λένε οι γονείς. Το θέμα δεν είναι μόνο να τους αρέσει, αλλά είναι και να τους προσφέρει στην ψυχή. Αν ήταν μονάχα θέμα αρέσκειας, να τα ταϊζαμε σοκολάτες. Αλλά η σοκολάτα έχει μηδενική εκπαιδευτική αξία, όπως το Καρναβάλι μας (σας) δηλαδή...

5ον Το να κατέβεις για να σπάσεις τη βαρεμάρα σου είναι κατάντια. Να κατέβεις γιατί κάτι το θες, γιατί θα σε ωφελήσει. Από άποψη. Όχι από τη λογική του «το μη χείρον βέλτιστο». Προτιμότερο να πας σε ένα θέατρο, σε ένα κινηματογράφο, ένα περίπατο μέχρι το Όξω Φανάρι ή να πάς να σκάψεις το «κηπούλι σου».

6ον Αναφερόμενος στους οικονομικούς μετανάστες, δεν είχε καμία αρνητική φόρτιση η αναφορά μου. Αντιθέτος, η απάντηση προς εμένα είχε. Η έκφραση «και οι οικονομικοί μετανάστες είναι άνθρωποι» είναι άκρως ρατσιστική. Όταν χρειάζεται να επιβεβαιώνουμε το αυτονόητο, ζήτω που καήκαμε... Εγώ ήθελα να πω ότι οι ντόπιοι δεν το έχουν αγκαλιάσει. Δεν ήθελα να πω το οτιδήποτε αρνητικό για τους οικονομικούς μετανάστες.

7ον Ως προς τα περί «τοπικού εθίμου», πραγματικά δεν κατάλαβα τι ηθελε να πει ο/η παραπάνω. Το Καρναβάλι είναι ένας θεσμός, μέσα από τον οποίο πρέπει να αναβιώνονται και τα παλιά έθιμα. Καρναβάλι (τουλάχιστον όπως το έζησα εγώ) δεν είναι μονάχα μια παρέλαση. Είναι μια πολυήμερη γιορτή. Στην οποία χωράει και η παρέλαση. Και το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού. Και οι χοροί. Και τα παλιά έθιμα. Όχι όμως το κιτς και το λιβάνισμα.

8ον Ως προς την προσβολή των Σητειακών, η λογική σας είναι ισοπεδωτική και διχαστική. Να τη χαίρεστε!

9ον Αν πιστεύετε ότι όποιος ασκεί κριτική ζημιώνει την πόλη του, μπράβο σας. Ένας τόπος προοδεύει με τη σκέψη και με την κρίση.

10ον Για τα ευχαριστώ σ’αυτούς που διοργανώνουν και σ’αυτούς που τους ψηφίζουν τι να πω.... Περρίσεψε το λιβάνι και το σάλιο . Γλείψτε λίγο ακόμα, θα πάρετε αύξηση!

Υ.Γ. Μήπως ξέρετε από Καρναβάλι, απλά και μόνο επειδή είστε;

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger