Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ψήφισμα εξέδωσαν οι Νομάρχες της Κρήτης σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες

Κοινό ψήφισμα εξέδωσαν οι Νομάρχες Λασιθίου, Σήφης Αναστασάκης, Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη, Ρεθύμνου, Γιώργος Παπαδάκης και Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τα οποία αποτελούν και την αιτία των μαζικών κινητοποιήσεών τους. Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και μια εβδομάδα οι αγρότες μας είναι στους δρόμους διεκδικώντας τη διασφάλιση της οικονομικής τους επιβίωσης αλλά και των προοπτικών συνέχειας της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας.

Επειδή σήμερα:

· Η αγροτική οικονομία κυριολεκτικά αιμορραγεί και συρρικνώνεται

· Οι τιμές του πετρελαίου, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών αλλά και η έλλειψη υποδομών συνεχώς επιβαρύνουν την αγροτική παραγωγή, συνθέτοντας ένα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό.

· Οι μεσάζοντες και τα καρτέλ λυμαίνονται την παραγωγή αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, τα οποία και εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών και συμπιέζουν προς τα κάτω τα κέρδη των παραγωγών.

· Το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, παρουσιάζει συνεχή κάμψη.

· Οι αγροτικές οργανώσεις τονίζουν ότι αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα θα έχουμε μαζική εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος.

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται η κυβέρνηση να επέμβει αποφασιστικά, συμβάλλοντας με τις πολιτικές της επιλογές στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών που αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και καθοριστικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής.

Κύριε Υπουργέ,

Οι Νομάρχες της Κρήτης βρισκόμαστε κοντά στους αγρότες, θεωρούμε τον αγώνα τους δίκαιο και τη σταδιακή δρομολόγηση των αιτημάτων τους, μέσα από τον διάλογο και τη διαβούλευση, ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση για την επιβίωση της πρωτογενούς μας παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger