Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Ν.Ε. Λασιθίου ΠΑΣΟ.Κ:Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πολιτική, δεν έχει στρατηγική και στόχους για τον αγροτικό τομέα. .

Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πολιτική, δεν έχει στρατηγική και στόχους για τον αγροτικό τομέα. Έχει εγκαταλείψει τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς στο έλεος της αγοράς, στην οποία είναι γνωστό ότι κυριαρχούν τα καρτέλ και αδιαφορεί για την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, για την διάθεση και τιμή των αγροτικών προϊόντων για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, για τις απαραίτητες κοινωνικές υποδομές για να μπορεί να αισθανθεί η αγροτική οικογένεια ασφάλεια και σιγουριά.
Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική στρατηγική για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου με ανάδειξη, με αξιοποίηση όλων των δικών μας συγκριτικών πλεονεκτημάτων οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντολογικών.

ΟΙ 4 ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ

- Πρώτον, αποτελεσματική προστασία του αγροτικού εισοδήματος, συνέχιση των κοινοτικών ενισχύσεων και μετά το 2013. Γι’ αυτό θα παλέψουμε ως κυβέρνηση, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε αυτή την πορεία.
- Δεύτερον, εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προγράμματα ιδιαίτερα για νέους αγρότες με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
- Τρίτον, κίνητρα για νέες συλλογικές δομές, για ισχυρή παρουσία του αγροτικού κόσμου, για έλεγχο της αγοράς και για χτύπημα των καρτέλ.
- Και τέταρτον, επίκεντρο ο άνθρωπος, επίκεντρο ο αγρότης. Σε αυτόν θα επενδύσουμε».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ– ΑΓΡΟΤΩΝ:
8 ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
1. Την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, για βελτίωση των υποδομών αποταμίευσης και διαχείρισης νερού και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των προϊόντων.
2. Για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και την ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
3. Για την θέσπιση κινήτρων για την προώθηση νέων σύγχρονων και ισχυρών συλλογικών δομών, που να μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων, ζωοτροφών με στόχο την μείωση κόστους παραγωγής και στην αποτελεσματική και αποδοτική εμπορία των προϊόντων.
Χρειάζονται αλλαγές και τομές στις Συνεταιριστικές μας Οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις πρέπει να είναι και θα είναι στην υπηρεσία του απλού αγρότη. Να είναι εργαλείο και μοχλός στήριξης του εισοδήματός του, ενημέρωσης και εκπαίδευσής του.
4. Για την καθιέρωση ενός πραγματικού μητρώου εμπόρων αγροτικών προϊόντων, για να σταματήσουν τα γνωστά σε όλους «κανόνια» στην αγορά. Καθιέρωση του μητρώου για τον ίδιο τον αγρότη.
5. Για την διασφάλιση συνεχούς, έγκυρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αγροτών σε όλες τις νέες τεχνολογικές, παραγωγικές εξελίξεις. Δημιουργία Ανώτατης Σχολής για επαγγελματίες αγρότες.
6. Για τον χωροταξικό σχεδιασμό, τον καθορισμό των χρήσεων γης και την διαμόρφωση προϋποθέσεων χρήσης και ενοικίασης της γης, με ευνοϊκούς όρους για τον αγρότη.
7. Για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, και του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε να καλύπτονται και οι νέοι - δυστυχώς - κίνδυνοι που προκαλούνται λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών.
8. Για ένα σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας, που θα παρέχει πραγματικές συντάξεις και ουσιαστική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, «Βοήθεια στο σπίτι». Αυτή είναι η απαραίτητη υποδομή για να μπορεί να αισθανθεί η αγροτική οικογένεια ασφάλεια και σιγουριά».

ΔΕΚΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
1. «Ένα δις ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δις ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010».
2. «Να υπάρξει άμεσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και, στο χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, να συμπεριλαμβάνεται περίοδος χάριτος 2 ετών. Συγχρόνως, προτείνουμε την αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, ώστε αυτοί ν’ αποκτήσουν ρευστότητα για την κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών».
3. «Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια».
4. «Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης».
5. «Άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με την διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών».
6. «Προτείνουμε την αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
7. «Χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης, από 300 έως 500 ευρώ, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα και με την γεωγραφική περιοχή
8. «Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς».
9. «Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ). Είναι ένα χαράτσι και για τους αγρότες. Εμείς θα επαναφέρουμε το καθεστώς του φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας».
10. «Προτείνουμε την επιδότηση του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές περιοχές και την αύξηση της επιδότησης στις νησιωτικές περιοχές.

Προτείνουμε άμεσα, ιδιαίτερα για τους αγρότες της περιοχής μας

- Μέτρα ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας και της τιμής του ελαιόλαδου.
- Πρόγραμμα ενίσχυσης της αναμπέλωσης για την σωτηρία της Κρητικής αμπελουργίας
- Ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών
- Πληρωμή αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους πληγέντες παραγωγούς
- Σχέδια βελτίωσης και πριμοδότησης, πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger