Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Τα γλέντια στη Σητεία τη δεκαετία του 1980. Συνέντευξη από το Στέφανος Αναστασάκη για το sitianews.blogspot


Τη δεκαετία του 1980 ο κόσμος είχε υιοθετήσει τη διασκέδαση της παραδοσιακής μουσική και ειδικότερα των Κρητικών. Πολλοί καλλιτέχνες από το Ηράκλειο κυρίως ήταν επισκέπτες στη Σητεία κάθε Σαββατοκύριακο. Οι τοπικοί καλλιτέχνες δεν ήταν ποτέ της επαγγελματικής ενασχόλησης άρα όλοι καταλαβαίνουμε γιατί δεν υπάρχουν παιδιά να ασχολούνται με την τοπική μας παράδοση. Ένας από τους καλλιτέχνες που πέρασαν από τη Σητεία ήταν κι ο Στέφανος Αναστασάκης ο οποίος με χαρά μίλησε για την περίοδο εκείνη στο sitianews.blogspot.


Κάθε πότε ερχόσασταν στη Σητεία;


Κάθε Σαββατοκύριακο αλλά και τα εορταστικά τριήμερα τουλάχιστον δύο συγκροτήματα με καλλιτέχνες από το Ηράκλειο. Οι προσκλήσεις ήταν συχνές και σε προσωπικό επίπεδο τουλάχιστον μια φορά το μήνα ερχόμασταν για δύο τουλάχιστον Βραδιές.


Σε ποια μαγαζιά είχατε συνήθως τα περισσότερα γλέντια;

  

Τα μαγαζιά η Καραβόπετρα και Αρετούσα ήταν τα μέρη που κάθε Σαββατοκύριακο είχαμε γλέντι, φυσικά και άλλα μαγαζιά μας καλούσαν αλλά ήταν κυρίως για γάμους και όχι με μόνο σκοπό να παίξουμε για να έρθει κόσμος και να περάσει καλά.


Είπατε να περάσει καλά. Ποια ήταν η συμμετοχή του κόσμου;


Ξέρεις, τη δεκαετία του 1980 ο κόσμος έβγαινε συχνά και δεν υπήρχε περίπτωση ένα μαγαζί να μην είναι γεμάτο. Το σημαντικό όμως για μας δεν ήταν ότι παίζαμε μουσική με τόσο κόσμο αλλά το γεγονός ότι ο κόσμος αυτός συμμετείχε στο γλέντι. Ήσυχα γλέντια όχι μόνο στο να έρχεται αλλά και κατά τη διάρκεια του γλεντιού. Ο χορός δε σταματούσε σε κανένα σημείο και μπορούσε και ο καλλιτέχνης να συμμετάσχει στη χαρά αυτή με τον τρόπο του. Το σημαντικότερο όμως για μας του καλλιτέχνες από το Ηράκλειο ήταν ότι, ενώ στο Ηράκλειο είχε πολλές παραγγελίες για χορούς και τραγούδια, στη Σητεία το καλό ήταν ότι ο κόσμος άφηνε τους καλλιτέχνες να παίζουν τα κομμάτια που ήθελαν οι ίδιοι χωρίς να ζητούν και να απαιτούν τραγούδια. Έτσι κάθε καλλιτέχνης αισθανόταν ελεύθερος να κάνει πράγματα και να περάσει κι αυτός κι ο κόσμος καλά.


Το είδος των τραγουδιών που παίζατε ποιο ήταν;


Συρτά και νησιώτικα ήταν αυτά που κυριαρχούσαν στο πρόγραμμα, ρετρό και ευρωπαϊκά τραγούδια και χοροί δεν ήταν καθόλου στο πρόγραμμα αφού τα παραδοσιακά κομμάτια είχαν την τιμητική τους.


Είπατε κ. Αναστασάκη ότι οι Ηρακλειώτες καλλιτέχνες ήταν συχνοί επισκέπτες του τόπου μας. Μόνο Ηρακλειώτες καλλιτέχνες έρχονταν ή και από άλλες περιοχές της Κρήτης.


Οι Περισσότεροι από τους καλλιτέχνες ήταν Ηρακλειώτες βέβαια έρχονταν και από το Ρέθυμνο πολλοί αλλά την πλειοψηφία ήμασταν από το Ηράκλειο.  Η απόσταση της Σητείας ήταν πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα για όλους μας άρα είναι λογικό ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες να είναι από κοντά.


Ξεχωρίσατε κάποιους μερακλήδες στη Σητεία όλα εκείνα τα χρόνια που ερχόσασταν;


Με μεγάλη διαφορά το Διονύση το Γιαννακάκη, ήταν ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έλειψε από κανένα γλέντι, ακόμα κι αν δεν ερχόταν από την αρχή κάποια στιγμή περνούσε για να πει ένα στην υγειά σας και να τραγουδήσει κάποιο τραγούδι, τις περισσότερες φορές ρετρό. Από τους υπόλοιπους ξεχώρισα όλους τους Χαμεζανούς. Ήταν άνθρωποι με ιδιαίτερο γούστο και στη μουσική αλλά και με μεγάλη έφεση στο χορό. Πάντα όμως έχω να λέω ότι η Σητεία με μεγάλη διαφορά από άλλες περιοχές έδειχνε μια διαφορετικότητα. 

  

Για να κλείσουμε, αντιλαμβάνομαι ότι μιλάτε για τη Σητεία και έχετε μια καλή ανάμνηση ή κατάλαβα κάτι άλλο;


Όχι, είναι αλήθεια ότι νοσταλγούμε όλοι όσοι ζήσαμε τόσο τη δεκαετία του 1980 όσο και τη Σητεία της εποχής. Για μας τους καλλιτέχνες ήταν μια καλή περίοδο που ο κόσμος γλεντούσε και περνούσε καλά. Μακάρι και στις μέρες μας να συνέβαινε το ίδιο. 


Το sitianews.blogspot ευχαριστεί τον κ. Αναστασάκη για όσα μας είπε που κάνουν πλουσιότερη την ιστορία της Σητείας και ελπίζουμε να είναι πάντα καλά.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger