Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΤΕΙ Κρήτης (παράρτημα Σητείας) παρουσία και προοπτικές

Όταν αρχές του 2000 το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας ανακοίνωνε τη δημιουργία τμήματος του ΤΕΙ Κρήτης στη Σητεία τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα για πολλούς. Από τη μεριά των κατοίκων της Σητείας χαρά που ένα νέο τμήμα θα άλλαζε τη φυσιογνωμία της πόλης και θα έφερνε μια σημαντική αύξηση της οικονομικής ευρωστίας της πόλης και θα βοηθούσε στο να βγει από την απομόνωση. Για τις άλλες πόλεις του νομού το νέο έφερε μάλλον αναστάτωση και αντιδράσεις που σήμερα θεωρούμε αδικαιολόγητες.

Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, το ΤΕΙ μετρά οκτώ χρόνια ζωής και σημαντικό ερευνητικό έργο με παράλληλα επίτευξη πολλών από τους στόχους που είχαν τεθεί από την ημέρα της ίδρυσης του, δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ακούμε από τον τοπικό τύπο εκφράσεις του τύπου: προβλήματα βιωσιμότητας για τα τμήματα ΤΕΙ του νομού Λασιθίου ή υπολειτουργούν τα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης. Όλες αυτές οι εκφράσεις που ο καθένας λέει χωρίς να έχει κατά νου αν είναι η αλήθεια μπορεί να προκαλέσει μια ουσιαστική ερώτηση αναφορικά με τους λόγους που αυτές οι εκφράσεις λέγονται και μάλιστα δημόσια. Γιατί το λέω αυτό; Προβλήματα βιωσιμότητας αν υπάρχουν, και υπάρχουν, δεν αφορούν το τμήμα της Σητείας. Το τμήμα της πόλης μας έχει πετύχει να είναι πρώτο από τα 17 τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης τόσο σε βάση εισαγωγής όσο και στην κάλυψη όλων των θέσεων εισακτέων. Πέρα από τον μεγάλο αριθμό σπουδαστών το τμήμα της Σητείας είναι το μοναδικό τμήμα του νομού που έχει δικά του κτήρια, τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ τα άλλα τμήματα φιλοξενούνται σε κτήρια άλλων οργανισμών. Το διδακτικό προσωπικό του τμήματος αποτελείται πραγματικά από μεγάλο αριθμό επιστημόνων (11 από αυτούς έχουν διδακτορικό τίτλο, ενώ 12 έχουν master) που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες τόσο στην επιστήμη όσο και στην ουσιαστική αύξηση της επιστημονικής γνώσης. Αν λοιπόν γενικά και αόριστα λέμε για προβλήματα του ΤΕΙ Κρήτης και ειδικά των τμημάτων του Λασιθίου και βάζουμε μέσα το τμήμα της Σητείας αυτό γίνεται από από παραπληροφόρηση ή μήπως από σκοπιμότητα;

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να δούμε σαν τοπική κοινωνία τι προσφέρει το τμήμα στην πόλη μας και πόσο άλλαξε η φυσιογνωμία της προς το καλύτερο από τη μέρα που το ΤΕΙ άρχισε τη λειτουργία του. Είναι ίσως καιρός να βρεθούν νέοι τρόποι ώστε το τμήμα του ΤΕΙ να γίνει μέρος της Σητειακής κοινωνίας και μέρα με την ημέρα οι πολίτες της Σητείας να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα θετικά και όχι μόνο οικονομικά πλεονεκτήματα, που σίγουρα είναι σημαντικά, το ΤΕΙ πρέπει να βοηθηθεί και αυτό με τη σειρά του να προσφέρει ανταποδοτικά τα οφέλη του στην πόλη μας.

Η διατροφή και η δίαιτα που είναι από τα σημαντικότερα και πλέον σύγχρονα θέματα συζήτησης, στη Σητεία είναι επιστημονικό δεδομένο. Μέρα με την ημέρα το ζήτημα της διατροφής μπαίνει στη ζωή μας άρα απόφοιτοι τμημάτων για την τροφή γίνονται όλο και πιο απαραίτητοι για την κοινωνία μας άρα τα επαγγέλματα διατροφής είναι άμεσα επιλέξιμα από τους νέους που επιθυμούν να σπουδάσουν ένα δυναμικό και σύγχρονο επάγγελμα που θα τους προσφέρει επαγγελματικές προοπτικές. Το sitianews.blogspot θα συνεχίσει να κοιτά και να προτείνει τρόπους ώστε η κοινωνία να έχει γνώση για όσα αφορούν το ΤΕΙ Κρήτης- παράρτημα Σητείας.

Γ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger