Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Το Γυμνάσιο Κουτσουρά και Λύκειο Μακρύ Γιαλού


Πριν από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1994 οι ανάγκες για δημιουργία σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού έγινε επιτακτικό. Όλο και περισσότερα παιδιά ήταν αναγκασμένα να μετακινούνται από τα χωριά της περιοχής για να πηγαίνουν στην Ιεράπετρα, κατά κύριο λόγο, και στη Σητεία λιγότερα. Μέσα στο κλίμα αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία Γυμνασίου στην περιοχή της κοινότητας Κουτσουρά και να ενταχθεί στην εκπαιδευτική περιφέρεια της β' Λασιθίου (Ιεράπετρα) για να μπορέσει να καλυφθεί η ανάγκη της Ιεράπετρας για ένα περιφερειακό σχολείο. Άμεσα αποτελέσματα ήταν να υπάρξει αύξηση του αριθμού μαθητών από την περιοχή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να μειωθεί συστηματικά το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής. Με τον καιρό από ένα τμήμα σε κάθε τάξη σήμερα λειτουργούν δύο τμήματα ανά τάξη και ο αριθμός των παιδιών αν και δεν έχει μεγάλες αυξήσεις διατηρεί υψηλό αριθμό φοίτησης με σημαντικές μαθητικές επιτυχίες. Το 2007 οι μαθητές του Γυμνασίου που λάμβαναν απολυτήριο φοίτησης ήταν τόσοι που οι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν τη δημιουργία Γενικού Λυκείου που θα μείωνε σημαντικά την ταλαιπωρία των μετακινούμενων μαθητών προς την Ιεράπετρα. Το πείραμα δημιουργίας Λυκείου ήταν σχετικά παράτολμο και δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από εκπαιδευτικούς κύκλους της Ιεράπετρας για λόγους που σε όλες τις περιπτώσεις δεν μπορούν να μπουν σε σοβαρή κριτική, αλλά και για τους κατοίκους του δήμου Μακρύ Γιαλού ήταν μια ευκαιρία να αναβαθμίσουν το επίπεδο εκπαίδευσης της περιοχής τους αλλά και να προσελκύσουν μαθητές ώστε να δικαιολογείται η λειτουργία λυκείου. Σήμερα το πείραμα φαίνεται να λειτουργεί και ο αριθμός 35 που απαιτείται για τη λειτουργία σχολείου είναι μεγαλύτερος.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής με τη δημιουργία του σχολείου είναι μεγαλύτερες, η παιδεία που προσφέρεται δίνει σε περισσότερους μαθητές τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την εγκύκλια μόρφωση στην περιοχή τους. Είναι γνωστό ότι όταν ανοίγει ένα σχολείο μια φυλακή κλείνει, στην περιοχή φυλακή δεν υπήρχε αλλά μέσα από την παιδεία ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ν' ανοίξει. Το σχολείο γίνεται σημείο αναφοράς για τους μαθητές της περιοχής που πιστεύουν μέρα με τη μέρα ότι είναι κάτι δικό τους και δεν αισθάνονται την αποξένωση που δημιουργούσε η απομάκρυνση από τον τόπο κατοικίας και η αίσθηση της αποξένωσης προς το μεγαλύτερο σχολείο της πόλης με συμμαθητές άγνωστοι κατά το πλείστον. Η περιοχή με τη διαρκή ανάπτυξη που παρουσιάζει τόσο μέσα από τον τουρισμό όσο και από τις καλλιέργειες πρωίμων κηπευτικών με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα τη μεγαλύτερη οικονομική της αυτοτέλεια έχει ανάγκη από νέους εντόπιους που με δυνατή παιδεία θα δυναμητίσουν την ανάπτυξη. Αν οι προοπτικές για ένα τόπο περνούν μέσα από την οικονομική ανάπτυξη σίγουρα η ανάπτυξη σταθεροποιείται μέσα από τη δυναμική της παιδείας και της μόρφωσης νέων.

Είναι ευχάριστο ότι το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής του Δήμου Μακρύ Γιαλού μέρα με τη μέρα πραγματώνει τους εκπαιδευτικούς του στόχους και αποκαλύπτει σε όσους δεν πίστευαν στην ανάγκη δημιουργίας γυμνασίου και λυκείου ότι έκαναν σημαντικό λάθος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ήταν πράγματι πολύ αναγκαία η ίδρυση του Σχολείου αυτού και ήδη δείχνει ότι δημιουργήθηκε για να μείνει...!

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger