Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Επίσκεψη του Υφυπουργού Ι. Πλακιωτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μίλησε χτες σε ένα από τα μεγαλύτερα think-tanks των Η.Π.Α, στο Center for Strategic and International Studies (CSIS) για το ρόλο της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατά την παρουσίασή του ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «η μέγιστη δυνατή ανάπτυξη ενδοπεριφερειακών δεσμών και δράσεων, θα δώσει πρακτικές απαντήσεις στα διάφορα οριζόντια προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και θα βοηθήσει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να εστιάσουν στα πολυάριθμα και σημαντικά στοιχεία που τις ενώνουν, παρά σε όσα τις χωρίζουν».

Μάλιστα μίλησε και για τη σημασία της ευρωατλαντικής πορείας των βαλκανικών χωρών, επισημαίνοντας ότι «Η ένταξη της ΝΑ Ευρώπης στην ευρύτερη νατοϊκή και ευρωπαϊκή οικογένεια θα οδηγήσει στον εμπλουτισμό και των ίδιων των οργανισμών από πολιτιστικής, πολιτικής και οικονομικής πλευράς». Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει πως «η υποστήριξη της πορείας μιας χώρας προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς από την Ελλάδα είναι υπό αίρεση, αν αυτή δεν πληρεί τα ανάλογα κριτήρια», όπως «οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός της εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει την πολιτική της θέληση να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας έχοντας ήδη κάνει τα βήματα που της αναλογούν, αλλά δε βρίσκει ανάλογη ανταπόκριση», ενώ πρόσθεσε ότι «αντίθετα η Κυβέρνηση των Σκοπίων χρησιμοποιεί αναχρονιστικές πολιτικές με ανιστόρητες διεκδικήσεις και προπαγάνδα». «Δε αναζητούμε τη λύση για να μιλάμε με όρους «νικητές και ηττημένοι», αλλά για να είμαστε όλοι νικητές, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε το δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ» ολοκλήρωσε ο κ. Υφυπουργός.

Ο κ. Πλακιωτάκης έπειτα συναντήθηκε με τον Διευθυντή των Προγραμμάτων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (National Democratic Institute) κ. Robert Benjamin, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι θεωρεί ότι «η επίσκεψη μέλους της Ελληνικής Κυβέρνησης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελεί μια από τις καλύτερες ευκαιρίες η Ελλάδα να δηλώσει ότι είναι εδώ, σταθερή σύμμαχος των Η.Π.Α εδώ και δεκαετίες, να ανταλλαχθούν απόψεις και ιδέες, ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ερχόμενων Προεδρικών εκλογών». Από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης συμφώνησε ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη είναι παραδοσιακά καλές με πολλές δυνατότητες περαιτέρω προώθησής τους». Στη συνέχεια ο κ. Υφυπουργός είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας κ. Gordon England παρουσία και του Υφυπουργού Άμυνας, Πρέσβη κ. Eric Edelman, η οποία «άνοιξε» τις εργασίες της 13ης Συντονιστικής Συνόδου Υψηλού Επιπέδου (HLCC). Θέμα των συνομιλιών αποτέλεσαν οι δυνατότητες ανάπτυξης των αμυντικών και πολιτικών σχέσεων Ελλάδας- Η.Π.Α.


Γραφείο Τύπου

Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας

κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη

Αθήνα, 24/10//2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger