Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη μετά το πέρας της σύσκεψης στη Νομαρχία Λασιθίου

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Πρώτα απ΄ όλα θέλω να ευχαριστήσω τον άξιο συνάδελφο κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον κ. Νομάρχη και τους αγαπητούς Δημάρχους για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε, καθώς και τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας που σήμερα ήταν κοντά μας για να μας θέσουν τα κλαδικά τους ζητήματα.

    Να πω ότι η συνεργασία μας με τον κ. Πλακιωτάκη είναι πολύ εποικοδομητική γεγονός που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα που ανακοινώσαμε σήμερα, δηλαδή στο πρόγραμμα για την κατασκευή 32 έργων ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ. 

    Παράλληλα, ανακοινώσαμε την κατασκευή 6 νέων νηπιαγωγείων, το εγκριθέν Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του νέου τμήματος του ΤΕΙ στον Άγιο Νικόλαο και δεσμευθήκαμε να επανεξετάσουμε τα δύο αιτήματα που δεν είχαν εισαχθεί στο παρελθόν στο ΣΑΤΕ για τη δημιουργία δύο νέων τμημάτων ΤΕΙ στη Σητεία και την Ιεράπετρα αντίστοιχα που θα βοηθήσουν τα υφιστάμενα τμήματα να ενισχυθούν θεματικά και επιστημονικά, μετεξελισσόμενα σε σχολές.

    Αναφερθήκαμε επίσης στη δημιουργία Διεθνών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στο νομό σε σύμπραξη του τοπικού παραρτήματος ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Κρήτης με τα Τοπικά, Περιφερειακά ή και με Διεθνή Πανεπιστήμια και σε γνωστικά αντικείμενα τέτοια που συνδέονται με τη φυσιογνωμία της ανάπτυξης και της οικονομίας της περιοχής.

    Στόχος βεβαίως της δημιουργίας Διεθνών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών αποτελεί η προσέλκυση στο Λασίθι όχι μόνο Ελλήνων αλλά και ξένων μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι μπορεί να καταβάλλουν και δίδακτρα βάσει του νέου νόμου και το Υπουργείο να χρηματοδοτεί τις λειτουργικές ανάγκες των προγραμμάτων ώστε να μπορεί η περιοχή να ωφελείται και επιστημονικά από τις υπηρεσίες των νέων επιστημόνων, αλλά και αναπτυξιακά και οικονομικά. 

    Δεσμευθήκαμε ότι θα λειτουργήσουμε νέο τμήμα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Σητεία καθώς υπάρχει τοπική ζήτηση και ότι θα συμβάλλουμε στο να δημιουργηθεί επίσης τμήμα για τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία ώστε να ενταχθούν και να ενσωματωθούν ευκολότερα και χωρίς προβλήματα στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα των σχολείων, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο φετινός τακτικός προϋπολογισμός θα είναι 500 χιλιάδες ευρώ συν άλλες 500 χιλιάδες ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση για προγραμματική συμφωνία με τη Νομαρχία, που θα αφορούν είτε κάποιες προσθήκες αιθουσών, είτε συντηρήσεις υφισταμένων κτιρίων για τη βελτίωση των υποδομών.

    Παράλληλα κάναμε δεκτό το αίτημα του Δημάρχου Μακρύ Γιαλού για τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων καθώς και εντάξαμε στο πρόγραμμά μας την κατασκευή ενός εξαθέσιου δημοτικού σχολείου που ζητήθηκε για να καλυφθούν οι ανάγκες στο Βραχάσι. 

    Θέλω να ευχαριστήσω για την καλή συνεργασία και να πω, όπως είπα προηγουμένως και στο Νομάρχη και στους Δημάρχους και φυσικά στο Βουλευτή και Υπουργό του νομού σας ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει τις πόρτες του ανοιχτές και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε ζήτημα και σε κάθε νέα πρόταση που ανακύπτει από την τοπική κοινωνία.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την εκτίμηση σας για την παιδεία στον νέο προϋπολογισμό.

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η εκτίμηση μου είναι ότι στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού δεν θα είναι μειωμένη, αλλά θα είναι αυξημένη. 

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, υπάρχει μια εκτίμηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι θα αποτελούσαν τροχοπέδη όσον αφορά την ανάπτυξη των πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην περιφέρεια.

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Είναι λάθος και αυτομείωση για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας να συγκρίνονται με τις δομές των κολεγίων. Είναι σαφής η τοποθέτηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι τα κολέγια είναι μη τυπική μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση και δίνουν μια ευκαιρία σε παιδιά που δεν μπόρεσαν να περάσουν στο πανεπιστήμιο.

    Άλλο αυτό το ζήτημα και άλλο το ζήτημα της ανώτατης εκπαίδευσης ή της αναγνώρισης πτυχίων από ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού. Όποιος τα συγχέει νομίζω ότι προκαλεί σύγχυση και κυρίως μειώνει την αξία και τη σημασία των δημοσίων πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας. 

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναμένουμε κ. Υπουργέ μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα βγει στις 23 Οκτωβρίου. Αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων σε αποφοίτους ξένων ομοταγών και αντίστοιχων αναγνωρισμένων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. 

    Εκτιμώ ότι όχι μόνο δεν θα προκαλέσει αναστάτωση στην ουσία του συστήματος, αλλά αντιθέτως θα αποσαφηνίσει την κατάσταση για τους νέους Έλληνες φοιτητές και σπουδαστές και θα δημιουργήσει και μια εναλλακτική για τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να περάσουν στο πανεπιστήμιο, να πάνε σε άλλες τέτοιες δομές μεταλυκειακής εκπαίδευσης και να έχουν μια ευκαιρία για ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας.

    Εμείς είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε την ποιότητα αυτού του χώρου, ο οποίος λειτουργούσε άναρχα για πάρα πολλές δεκαετίες. 

    Ο νόμος έχει ψηφιστεί, οι Υπουργικές Αποφάσεις έχουν διαμορφωθεί και έχουν αποσταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και όταν θα τακτοποιηθεί αυτός ο χώρος και θα μπουν ξεκάθαροι κανόνες πια σε εφαρμογή με το νέο έτος θα συζητήσουμε και τον τρόπο αντιμετώπισης της προσαρμογής της Οδηγίας στο ελληνικό νομικό σύστημα αφού προηγουμένως δούμε το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: .... (δεν ακούγεται) ?σε άλλο νομό αλλά κάπως κάνετε τα πράγματα χλωμά στη δημιουργία νέων τμημάτων. Δηλαδή όλη η Δημαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση έφυγε δυσαρεστημένη γιατί δε σας άκουσε ότι μπορεί να γίνει κάποιο νέο τμήμα. Αυτό είναι η τελική επιλογή του Υπουργείου για τα επόμενα χρόνια κ. Υπουργέ; 

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Πρώτα απ΄ όλα θα σας πω ότι η δική μου αίσθηση είναι ότι φύγανε όλοι ευχαριστημένοι, όχι δυσαρεστημένοι, πρώτον γιατί άκουσαν να λύνονται προβλήματα τα οποία δεν είχαν λυθεί για πολλές δεκαετίες, δεύτερον διότι τα 34 εκατομμύρια ευρώ στο νομό αυτό που δόθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είχαν διατεθεί για δεκαετίες.

    Τρίτον διότι δεν είπα ότι δε θα δημιουργηθούν. Ίσα-ίσα είπα ότι έχει υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία νέου τμήματος ΤΕΙ στον Άγιο Νικόλαο και είπα ότι αποφάσεις που είχαν απορριφθεί κατά το παρελθόν για τη δημιουργία δύο τμημάτων ΤΕΙ στην Ιεράπετρα και τη Σητεία θα επανεξεταστούν με θετικό πνεύμα από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και πρέπει να προετοιμαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσουν πραγματικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

    Και μάλιστα ζήτησα από το νομό Λασιθίου και το έχω συζητήσει αυτό και με τον συνάδελφό μου τον κ. Πλακιωτάκη, να πάει ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά από το πανεπιστήμιο, να πάει στα διεθνή προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που είναι κάτι καλύτερο και περισσότερο ανταποδοτικό και για την οικονομία και για την ανάπτυξη της περιοχής. 

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό που λέτε επειδή το έχετε δηλώσει και στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις και φαίνεται ότι το προωθείτε ως Υπουργείο Παιδείας, εδώ το τμήμα ΤΕΙ του Αγίου Νικολάου έχει ένα μεταπτυχιακό σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο λέτε σε σχέση με ξένα πανεπιστήμια, ή λέτε να δημιουργηθεί ένα campus εδώ ή προγράμματα που να έχουν σχέση με φοιτητές που έρχονται από το εξωτερικό; Να το αποσαφηνίσουμε. 

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Για να πετύχει ένα πρόγραμμα διεθνών μεταπτυχιακών πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να είναι σε ένα γνωστικό αντικείμενο που να συνδέεται με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής που το παρέχει, να είναι συνδεδεμένο με την τοπική οικονομία και να είναι και απολύτως ελκυστικό για έναν Έλληνα ή ξένο φοιτητή ο οποίος θα ξεσπιτωθεί και θα έρθει να ζήσει εδώ ένα ή δυο χρόνια για να πάρει αυτόν τον μεταπτυχιακό τίτλο. 

    Για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία. Θα πρέπει το τοπικό ΤΕΙ συνεργαζόμενο είτε με το τοπικό πανεπιστήμιο, είτε με ξένο πανεπιστήμιο κύρους, είτε από μόνο του, να δημιουργήσει αυτό το τμήμα με το κατάλληλο διδακτικό προσωπικό. Εμείς δεσμευθήκαμε ότι θα το χρηματοδοτήσουμε στο ποσοστό που αντιστοιχεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. 

    Αν θέλει το ίδιο, να βάλει δίδακτρα, να το διαφημίσει σωστά στη διεθνή αγορά και να προσελκύσει εδώ έναν σημαντικό αριθμό μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι θα ενισχύσουν και την τοπική οικονομία και ενδεχομένως από αυτούς να προκύψουν και αξιόλογα στελέχη για την τοπική ανάπτυξη ή για την εθνική ανάπτυξη. 

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα κενό όσον αφορά το νομικό πλαίσιο στους εισαχθέντες από τα ΤΕΛ που είναι κι ένας καινούριος θεσμός. 

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Έχουμε έτοιμο νόμο, ο οποίος έχει κατατεθεί αυτή τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο και είναι και στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Μόλις θα τελειώσει αυτή η επεξεργασία θα τον δημοσιοποιήσουμε και θα αντιμετωπιστεί πλήρως το θέμα. 

Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger