Είναι μερικοί από τους νέους όρους που πρόκειται να μπουν για καλά στη ζωή μας.
Οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής χαρακτηρίζουν την εποχή και το σύγχρονο πολιτισμό και είναι το μέσον για την ανάπτυξη της επιστήμης και της προόδου των κοινωνιών.
Οι πόροι που έχουν διατεθεί για την ανάπτυξη της πληροφορικής είναι τεράστιοι και τα αποτελέσματα εμφανή σε πολλούς κλάδους της ανθρώπινης δραστηριότητας. Όμως έχει έλθει η ώρα για την αξιοποίησή τους ώστε να επωφεληθεί και ο απλός πολίτης στην καθημερινή του ζωή. Η εξυπηρέτηση του πολίτη πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο με υπηρέτη τις τεχνολογίες αυτές.
Έτσι πρέπει:
- όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν τις δυνατότητες που παρέχει η πληροφορική, πέρα από την επίσημη εκπαιδευτική διαδικασία
- να ενισχυθούν οι καταναλωτές για να μπορούν να αγοράζουν ηλεκτρονικώς φθηνότερα και καλύτερα προϊόντα, αλλά και να ενημερώνονται καλύτερα για τιμές
- να προστατεύεται καλύτερα το φυσικό περιβάλλον με ηλεκτρονική παρακολούθηση και πρόληψη καταστροφών, με ψηφιακές δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας
- να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις νέες τεχνολογίες
- να υποστηριχθεί η εργασία: υποστήριξη της αναζήτησης εργασίας, πρόσβαση στην εργασία με αποδοτικότερο τρόπο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν την εργασία
- να προωθηθεί η ψηφιακή υποστήριξη του «ευ ζειν»: ψυχαγωγία, πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός, υγεία
- να υποστηριχθεί η κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των μη προνομιούχων κοινωνικών ομάδων με τις νέες τεχνολογίες
- να ενισχυθεί η επιχειρηματική εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων
- να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας προωθούν τους παραπάνω στόχους και ήδη υπάρχει σημαντικό έργο στις υποδομές στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Όμως στην αξιοποίηση των υποδομών αυτών υστερούμε και ενώ έχουμε τα μέσα για να προωθήσουμε τους παραπάνω στόχους λείπει η ανταπόκριση των πολιτών. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις όπως στο Δήμο Καλαμαριάς όπου για το 50% των υποθέσεών τους (δικαιολογητικά, πληρωμή δημοτικών τελών, άδειες κλπ.) οι πολίτες τις διεκπεραιώνουν από το σπίτι.
Υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί για τον τρόπο που θα κινήσουμε το ενδιαφέρον ώστε πραγματικά οι πολίτες να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για να απλοποιηθεί και βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας. Γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον όταν αυτή η εξυπηρέτηση αγγίζει τις πραγματικές ανάγκες, όπως ήδη έγινε με τα κινητά τηλέφωνα. Άρα το πρόβλημα είναι η πληροφόρηση του κόσμου και η παραγωγή ψηφιακών υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στα παραπάνω. Ακόμα η νέα γενιά που χρησιμοποιεί το Internet καθημερινά, θα είναι ο πόλος για να προσελκυσθούν και οι παλαιότεροι στη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Στα πλαίσια αυτά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου σε συνεργασία με τους Δήμους του Νομού διοργανώνει εκδηλώσεις πληροφόρησης των πολιτών για τα έργα που έχουν υλοποιήσει και τις υπηρεσίες που ήδη προσφέρονται. Ακόμα υπάρχει ενημέρωση για τα έργα που προβλέπονται από το ΕΣΠΑ με το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση» και είναι επιθυμητός ο διάλογος και οι απόψεις του κοινού για τα παραπάνω.
Οι επόμενες εκδηλώσεις είναι τη Δευτέρα 8-12 στο Μακρύ Γιαλό στις 10.30 το πρωί στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Κουτσουρά και στον Άγιο Νικόλαο στις 6 το απόγευμα στο REX (3ος όροφος). Την Τρίτη, 9-12-2008, στη Νεάπολη στις 10.30 το πρωί στον κινηματογράφο Δρήρος και στο Τζερμιάδω στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου.
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008
Ψηφιακή σύγκλιση,Ψηφιακές υπηρεσίες,Ψηφιακή υπογραφή και ασφάλεια,Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου