Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Περαιτέρω συμπίεση τιμών στο ελαιόλαδο

Τα 2 ευρώ το κιλό άγγιξε αυτή την εβδομάδα η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία – την υπ΄ αριθμόν 1 ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο – ενώ κατά 10 έως και 20 λεπτά το κιλό συμπιέστηκαν περαιτέρω οι τιμές παραγωγού στην εγχώρια αγορά.

Από τα 2,15 έως 2,10 ευρώ το κιλό, που κυμαινόταν η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην ισπανική αγορά το τελευταίο διάστημα, υποχώρησε αυτή την εβδομάδα στα 2,05 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές για το παρθένο κινούνται πλέον και κάτω των 2 ευρώ το κιλό.

Με το ενδιαφέρον του ιταλικού εμπορίου να εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο, οι τιμές στην ελληνική αγορά καταγράφουν περαιτέρω μείωση και διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στα 2,25 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία για εξαιρετικά παρθένο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές (μείωση κατά 10 λεπτά το κιλό, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και στα 2,20 ευρώ για εξαιρετικά παρθένο πάνω από 3 γραμμές.

Στην Κρήτη από τα 2,30 ευρώ το κιλό την περασμένη εβδομάδα, τώρα οι τιμή κυμαίνεται στα 2,20 ευρώ για εξαιρετικά παρθένο μέχρι 3 γραμμές. Στη Λέσβο η τιμή για εξαιρετικά παρθένο μέχρι 3 γραμμές παραμένει μέχρι στιγμής στα 2,42 ευρώ το κιλό, όμως και εκεί η τοπική Ένωση αναμένεται να αναθεωρήσει την τιμολογιακή της πολιτική υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούνται στην αγορά του προϊόντος.

Πάντως, οι περισσότερες Ενώσεις ελαιοκομικών συνεταιρισμών εξακολουθούν ακόμα και σήμερα – ένα μήνα μετά την τυπική έναρξη της καινούργιας ελαιοκομικής περιόδου 2008-9 – να μην έχουν εξαγγείλει τιμές αγοράς του ελαιολάδου από τους ελαιοκαλλιεργητές μέλη τους, παραμένοντας επιφυλακτικές και τηρώντας στάση αναμονής, με αποτέλεσμα οι προαναφερθείσες τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά να αφορούν αγοραπωλησίες του ιδιωτικού εμπορίου. H μόνη Ένωση που αγοράζει με προκαταβολή 2 ευρώ το κιλό για λάδια οξύτητας μέχρι 3 γραμμές είναι η ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Στο μεταξύ το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας εξεδήλωσε την πρόθεσή του να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξηθεί η τιμή, κάτω από την οποία μπαίνει σε εφαρμογή ο μηχανισμός της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ελαιόλαδο (που ισχύει μετά την κατάργηση της κοινοτικής παρέμβασης στο προϊόν). Σήμερα η τιμή για την έναρξη της ιδιωτικής αποθεματοποίησης είναι το 1,74 ευρώ το κιλό.

«Βαρομετρικό χαμηλό» στις τιμές των επιτραπέζιων ελιών

Κάμψη από 25% έως και 45% εμφανίζουν σε όλα τα ελαιοπαραγωγικά κράτη της Μεσογείου, με εξαίρεση το Μαρόκο, οι τιμές για τη φετινή σοδειά επιτραπέζιων ελιών. Στη χώρα μας, εξαιρουμένων των ελιών Άμφισσας, η κάμψη είναι της τάξης του 30% έως 35%.

Τις εντονότερες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δεχθεί οι τιμές των επιτραπέζιων ελιών στην Ιταλία, όπου σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας διαμορφώνονται σε επίπεδα μέχρι και 46,6% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περυσινά. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένες ποικιλίες ελιών που σημειώνουν αύξηση τιμών, σε σύγκριση με πέρυσι.

Στην Ισπανία οι τιμές των επιτραπέζιων ελιών κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 22%, σε σχέση με πέρυσι.

Στη χώρα μας, οι μεν ελιές Άμφισσας εμφανίζουν αύξηση στις τιμές τους κατά 15,4% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές (κινούμενες στα επίπεδα των 75 λεπτών το κιλό), ενώ στις ελιές Καλαμών και των πράσινων η μείωση κυμαίνεται στο 31% και 35% αντίστοιχα (γύρω στα 1,15 ευρώ το κιλό).

Μοναδική εξαίρεση στο χώρο της Μεσογείου είναι οι επιτραπέζιες ελιές του Μαρόκου, που λόγω μειωμένης φετινής παραγωγής εμφανίζουν αύξηση τιμών κατά 75%, σε σχέση με πέρυσι. Περισσότερα...

Πηγή:ANAγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger