Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Δυσοίωνες προοπτικές για το ελαιόλαδο

Η αστάθεια, η αβεβαιότητα, η νευρικότητα και πολύ περισσότερο η ανυπαρξία προοπτικής δείχνουν να αποτελούν μόνιμη πλέον κατάσταση για την ελληνική αγορά ελαιολάδου.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε κάποια κινητικότητα και ένας αριθμός εμπορικών πράξεων από πλευράς Ιταλών, η κατάσταση φαίνεται να μπλοκάρεται και πάλι εξ αιτίας της εκπεφρασμένης θέσης των Ιταλών ότι αποχωρούν από την αγορά για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες λόγω εορτών και της νέας τοποθέτησης ότι οι τιμές CIF των 2,35 ευρώ το κιλό θα πρέπει να θεωρείται πλέον παρελθόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε προσωρινή τουλάχιστον βάση μάλλον θα πρέπει να συζητάμε για τιμές CIF 2,30 ευρώ το κιλό για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αναδίπλωση των Ιταλών συνδέεται και με την απόφαση των μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων της Κρήτης για μείωση των τιμών παραγωγού στα επίπεδα των 2,10 ευρώ το κιλό.

Είναι πολύ πιθανόν το επόμενο δεκαπενθήμερο να υπάρξει αποχή των Ιταλών από την αγορά, χωρίς όμως αυτό να θεωρείται δεδομένο, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι σοβαρές εξελίξεις στην αγορά θα προκύψουν με τη νέα χρονιά, όταν θα αρχίσουν να μπαίνουν στην αγορά και τα φρέσκα ισπανικά ελαιόλαδα.

Πάντως για την ώρα, οι τιμές των ισπανικών ελαιολάδων εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα ενώ και τα μηνύματα για προθεσμιακές πράξεις για την επόμενη χρονιά δείχνουν την ίδια συμπεριφορά. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές ex-factory στην Ισπανία παρέμειναν και πάλι κάτω από τα 2,10 ευρώ το κιλό τα εξαιρετικά παρθένα, γύρω στα 2,00 ευρώ το κιλό τα παρθένα και στην περιοχή του 1,95 ευρώ το κιλό οι βιομηχανικοί. Περισσότερα...

Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger