Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Η παγκόσμια απήχηση του Νίκου Καζαντζάκη

Τον Νομάρχη Λασιθίου Σήφη Αναστασάκη επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Γεώργιος Στασινάκης και ο εκπρόσωπος του τμήματος στο νομό Καθηγητής Γιάννης Ευαγγελινάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και έγινε αναφορά στο έργο του «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», το οποίο γυρίστηκε, ως ταινία, από τον Ζύλ Ντασσέν το 1957 με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. Ως γνωστόν τα γυρίσματα έγιναν στην Κριτσά και ο κ. Στασινάκης πρότεινε την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης, το ερχόμενο καλοκαίρι, αφιερωμένη στην Μελίνα Μερκούρη και στην κινηματογραφική παραγωγή του έργου, βασισμένο στο βιβλίο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.
Ο κ. Αναστασάκης ανταποκρίθηκε θετικά και δήλωσε ότι θα στηρίξει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, συμπληρώνοντας ότι θα είναι, πράγματι, ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για το νομό, καθώς θα αναδειχθεί το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ζωντανεύοντας, ταυτόχρονα, μνήμες από τα γυρίσματα της ταινίας του Ζύλ Ντασσέν, ο οποίος ταύτισε μεγάλο μέρος της ζωής και του έργου του με τη Μελίνα Μερκούρη και κατά συνέπεια με την ίδια την Ελλάδα, την οποία είχε επιλέξει ως πατρίδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger