Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Υποσχέσεις αλλά και καθυστέρηση από Κοντό για ελαιόλαδο ΠΟΠ Κρήτης

Μπορεί ο υπουργός κ. Κοντός να διαβεβαιώνει για τη προώθηση του Φάκελου για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Κρήτη, αλλά τις σοβαρές ανησυχίες και τον προβληματισμό τους με την συνεχιζόμενη καθυστέρηση, καθώς και για την παντελή αδράνεια της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για την συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του προϊόντος, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των Φορέων που μετείχαν στη πρόσφατη συνάντηση που έγινε στις εγκαταστάσεις Τυποποίησης ελαιολάδου της ΕΑΣ Ηρακλείου.
Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των Νομαρχιών, του ΣΕΔΗΚ (που εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των Δήμων της Κρήτης), του ΣΠΑΚΕ (που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Συνεταιρικών Οργανώσεων του νησιού) και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου και Χανίων, που μετείχαν στην συνάντηση σε κοινή ανακοίνωση τους δηλώνουν τα εξής:

1.Εκφράζουν την αντίθεση και τον σοβαρό προβληματισμό τους για την παρατεινόμενη καθυστέρηση του ΥΑΑΤ να προωθήσει τον Φάκελου αναγνώρισης του ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτη στην ΕΕ., παρά την διαβεβαίωση που δόθηκε τον περασμένο Μάιο από τον Υπουργού κ. Κοντό και τον Γεν. Γραμματέα κ. Αυγουλά στους εκπροσώπους των Νομαρχιών, ΣΕΔΗΚ και ΣΠΑΚΕ, που επισκέφτηκαν το ΥΑΑΤ.
Η επί 4 και πλέον έτη καθυστέρηση της υποβολής του εξακολουθεί να συνεχίζεται και παρά τις δεσμεύσεις της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και την για 4η φορά ανασύνταξη και υποβολή του σύμφωνα με όλες τις υποδείξεις των υπηρεσιών του Υπουργείου.
Και προβληματίζει πράγματι σοβαρά το γεγονός ότι, παρά το ότι έχουν παρέλκει 4 σχεδόν μήνες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων (18 Αυγούστου), δεν έχει γίνει ακόμα καμία ενεργεία για την προώθηση του.
Οι μετέχοντες στην συνάντηση εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους από την πληροφορία ότι το Υπουργείο ετοιμάζει Απόφαση συγκρότησης ειδικής Επιτροπής για την εξέταση των ενστάσεων, παρά το ότι η εξέταση αυτή μέχρι σήμερα γινόταν από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου. Και η ανησυχία αυτή επαυξάνεται από την δημόσια δήλωση ενός των ενιστάμενων που δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα των Χανίων στην οποία σημειώνει:«Πιστεύω ότι η Επιτροπή εξέτασης της υπόθεσης αυτού του ονόματος (ΠΟΠ Κρήτη) στήθηκε έξυπνα από το Υπουργείο για να ξεφορτωθεί μια ατελέσφορη υπόθεση χωρίς πολιτικό κόστος …..».

2. Παρακαλούν την Πολιτική ηγεσία του ΥΑΑΤ να δώσει εντολή στις υπηρεσίες του να προωθήσουν άμεσα τον Φάκελο, εξετάζοντας οι ίδιες- όπως γινόταν μέχρι τώρα- και απορρίπτοντας τις 6 ενστάσεις που υποβλήθηκαν αφού από την τεκμηριωμένη εξέταση τους από τον ΣΠΑΚΕ (η οποία υποβάλλεται στο ΥΑΑΤ) προκύπτει σαφώς ότι οι 5 για τυπικούς λόγους (εκπρόθεσμες, παράτυπες κλπ) είναι άκυρες η δε 6η όπως αποδεικνύεται από εμπεριστατωμένη ανάλυση των αιτιάσεων που προβάλλει είναι τελείως αντιφατική και αβάσιμη

3. Υπογραμμίζουν ότι η αδράνεια για την αναγνώριση του ελαιολάδου για το ΠΟΠ Κρήτη οπωσδήποτε φρενάρει την προώθηση της διάθεσης του Κρητικού Ελαιολάδου ως τυποποιημένου πράγμα που θα απέφερε οπωσδήποτε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για το νησί, και αφήνει ανοιχτή την πτώση του στην αγορά του χύμα όπου όπως αποδεικνύεται στην πράξη οι τιμές διαμορφώνονται από τα καρτέλ και τις υπερμεγέθεις Βιομηχανίες τυποποίησης που ελέγχουν την διεθνή αγορά.

4. Σημειώνουν ότι οι τιμές του ελαιολάδου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση φθάνοντας στο επίπεδο 2,2, ευρώ, το όποιο αποτελεί το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί στην Κρήτη κατά την ιδία περίοδο (Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου) από το 2003 και μετά, οδηγώντας τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση και σε σκέψεις εγκατάλειψης της ελαιοκαλλιεργειας.
Σχετικά με την υποστήριξη των Τιμών θα συνταχθεί και υποβληθεί ειδικό Υπόμνημα το όποιο θα υποβληθεί στο ΥΑΑΤ και θα δοθεί στους Βουλευτές της Κρήτης και στα κόμματα για να πάρουν θέσεις στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους φορείς οι λόγοι που επιβάλουν την αναγνώριση από την ΕΕ ελαιολάδου ΠΓΕ «ΚΡΗΤΗ» Περισσότερα...

Πηγή:]Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger