Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Επιστολή προς Νομάρχη Λασιθίου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ανατολικής Κρήτης

Κύριε Νομάρχη,

Με το από 27-11-2008 δελτίο τύπου των εργαζομένων της Αναπτυξιακής Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ, πληροφορηθήκαμε – δυσάρεστα εκπλησσόμενοι δυστυχώς – ότι με βάση το εθνικό θεσμικό πλαίσιο και το σχεδιασμό για την υλοποίηση της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου 2007 – 2013, οι Αναπτυξιακές εταιρείες αποκλείονται από την υλοποίηση αρκετών προγραμμάτων σε διάφορους τομείς. Προγράμματα, που ουσιαστικά αποτελούν τη συνέχεια εφαρμογών προγραμμάτων, που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο από τις Αναπτυξιακές εταιρείες. Αυτό θα έχει τις προφανείς συνέπειες που αναφέρουν και οι εργαζόμενοι στο προαναφερθέν δελτίο τύπου (συρρίκνωση και κλείσιμο των Αναπτυξιακών εταιρειών, απώλεια του πλέον πολύτιμου εργαλείου ενημέρωσης πληροφόρησης και τεχνικής υποστήριξης του τοπικού πληθυσμού, απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας μεταξύ των οποίων και μελών μας Μηχανικών) αλλά πέραν αυτών οι μεγαλύτερες και σοβαρότερες αρνητικές συνέπειες για το Νομό Λασιθίου και τους πολίτες του θα είναι :
1. Πλήρης αδυναμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου η οποία ευρίσκεται στο τέλος της. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια πιστώσεων αρκετών εκατομμυρίων euro για το Νομό μας και τους συντοπίτες μας επενδυτές, πράγμα καταστροφικό γι' αυτούς ειδικά σήμερα με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι.
2. Ανάληψη της υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων (κυρίως των ΟΠΑΑΧ) της επόμενης προγραμματικής περιόδου από τις κεντρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειες. Πρόκειται δηλαδή για την επιστροφή σε ένα υδροκέφαλο μοντέλο διαχείρισης των προγραμμάτων, που οπωσδήποτε θα αποθαρρύνει – λόγω απόστασης από το Ηράκλειο - τους Λασιθιώτες υποψήφιους επενδυτές να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής. Άραγε ο (κατ' αυτόν τον τρόπο) ουσιαστικός αποκλεισμός των συντοπιτών μας από τα επενδυτικά προγράμματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου ποιούς θα ωφελήσει; Μήπως τους πολίτες άλλων – και δη – γειτονικών νομών οι οποίοι και θα καρπωθούν τις χρηματοδοτήσεις που μοιραία θα απωλέσει ο Νομός μας;
Απαιτείται λοιπόν άμεσα η ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους Βουλευτές, τους Δημάρχους – μετόχους της Αναπτυξιακής Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ και των φορέων του Νομού για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με :
 Την παράταση – ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων της εταιρείας (οι οποίες λήγουν στις 31/12/2008) τουλάχιστον μέχρι τις 30/9/2009, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν ομαλά τα επενδυτικά σχέδια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
 Την εξασφάλιση της ανάληψης των επενδυτικών προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ και LEADER της 4ης προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013 από την Αναπτυξιακής Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ με παράλληλη διασφάλιση της απασχόλησης όλων των σημερινών εργαζομένων.

Κύριε Νομάρχη,

Σας είναι οπωσδήποτε γνωστά τα θετικά αποτελέσματα που κατόρθωσε η Αναπτυξιακή Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ και οι εργαζόμενοί της (παρά την ελλιπέστατη στελέχωσή της σε προσωπικό) κυρίως στον τομέα της υψηλής απορροφητικότητας των κονδυλίων που διαχειρίστηκε για το Νομό μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση ή αποδυνάμωση της εταιρείας θα έχει ολέθριες συνέπειες στην διεκδίκηση και διαχείριση κονδυλίων του 4ου Κ.Π.Σ. προς όφελος του Λασιθίου και των πολιτών του. Αντίθετα η διατήρηση της Αναπτυξιακής Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ και η ενδυνάμωση του ρόλου της θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο Λασίθι, αφού σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο που τελειώνει τα στελέχη της εταιρείας έχουν την προίκα της συσσωρευμένης εμπειρίας από τη επιτυχή διαχείριση των επενδυτικών προγραμμάτων.
Κλείνοντας και σε σχέση με τα παραπάνω, αναμένουμε λοιπόν κ. Νομάρχη από εσάς την ανάληψη των πρωτοβουλιών εκείνων που θα αποτρέψουν την επιχειρούμενη – από ποιούς άραγε; - οπισθοδρόμηση του Λασιθίου για μια ακόμη φορά και την απόδοση στο Νομό μας του άχαρου ρόλου του ουραγού του γειτονικού Νομού.

Για τη Ν.Ε. Λασιθίου Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ.


Ο Γενικός Γραμματέας Ο Πρόεδρος




ΝΙΚΟΣ Μ. ΤΣΟΥΚΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ

Πολιτικός Μηχανικός Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger