Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Το μεγάλο κραχ του 1992 θυμίζουν οι τιμές ελαιολάδου

Με την ελπίδα να «ανοίξει» η κοινοτική αποθεματοποίηση του ελαιόλαδου ώστε να απορροφηθούν μεγάλες ποσότητες ισπανικού προϊόντος για να αποσυμφορηθεί η διεθνής αγορά, αντιμετωπίζουν το μέλλον οι συνεταιριστικές οργανώσεις ανά τη χώρα. Έτσι ευελπιστούν να σταματήσει η κατρακύλα των εμπορικών τιμών του ελαιόλαδου και κατά συνέπεια να μπορέσουν να πληρώσουν τους παραγωγούς σε καλύτερα επίπεδα από τα σημερινά, που διαμορφώνονται στα 1,75-1,90 ευρώ το κιλό για το λάδι οξύτητας μέχρι 0,3.
Είναι τόσο χαμηλά τα επίπεδα στα οποία πωλείται από τους παραγωγούς του ελαιόλαδο, ώστε να συγκρίνονται με αυτά του 1992, με το μεγάλο κραχ στην αγορά του προϊόντος. Πριν από 17 χρόνια οι τιμές του λαδιού σημείωσαν κάθετη πτώση από 1240 σε 620 δρχ το κιλό στον παραγωγό, οδηγώντας στην πτώχευση επιχειρήσεις του κλάδου…. Από τότε οι συνεταιριστικές και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχοντας την… ψύχωση του ΄92 δεν ρισκάρουν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες σε σχετικά υψηλές τιμές, με το φόβο να τις πουλήσουν φθηνά.
Έτσι, το τελευταίο διάστημα οι τιμές μειώθηκαν σταδιακά, αλλά σε επίπεδα χειρότερα του 1992, καθώς το κόστος παραγωγής και γενικότερα το κόστος ζωής, από τότε μέχρι σήμερα έχει πολλαπλασιαστεί.
Εν τω μεταξύ, στη διεθνή αγορά, η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών έφερε σχεδόν απόλυτη ηρεμία στην αγορά του ελαιολάδου δεδομένου ότι το ενδιαφέρον ήταν εκ των πραγμάτων εξαιρετικά περιορισμένο. Παρ΄ όλα αυτά οι Ιταλοί στις συζητήσεις τους με τους Έλληνες διακινητές του προϊόντος σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση και τη στάση τους και σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκουν να κατεβάσουν τις τιμές CIF ακόμα και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα.
Τα στελέχη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, οι πιστώσεις που υπάρχουν από τις τράπεζες είναι οριακές και δεν υπάρχει πια συνεννόηση μεταξύ των συνεταιριστικών οργανώσεων του νομού Ηρακλείου, στο βαθμό τουλάχιστον που γινόταν μέχρι πριν από ένα χρόνο. Περισσότερα...

Πηγή:Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger