Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Σχέδιο για τη μείωση των απαγορευτικών απόπλου

Να εξαλείψουν την ταλαιπωρία των επιβατών στα πλοία και την απομόνωση των νησιών λόγω των απαγορευτικών απόπλου που εκδίδονται με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις επιχειρούν τώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν, προσκεκλημένοι του υφυπουργού Αμυνας Ιω. Πλακιωτάκη.

«Μπορούμε να μειώσουμε τα απαγορευτικά απόπλου από 60 κατά μέσον όρο τον χρόνο που είναι σήμερα, σε κάτω από δέκα τον χρόνο», υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ΕΜΥ και του ΕΛΚΕΘΕ, παρουσιάζοντας το σχέδιό τους για τη βελτίωση των μετεωρολογικών προβλέψεων. Σήμερα τα απαγορευτικά απόπλου για τα πλοία της ακτοπλοϊας εκδίδονται με βάση τις προγνώσεις της ΕΜΥ για τους ανέμους.

Το σχέδιο ΕΜΥ και ΕΛΚΕΘΕ έχει στόχο να εξαλείψει την ταλαιπωρία των επιβατών στα πλοία και την απομόνωση των νησιών από τα απαγορευτικά απόπλου. Πάνω ο υφ. Αμυνας Ι. Πλακιωτάκης
«Τα πλοία ωστόσο κινδυνεύουν από τα κύματα και όχι από τον άνεμο», εξηγεί στο «Εθνος» ο ναυπηγός Τακβόρ Σουκισιάν, από το ΕΛΚΕΘΕ. Συνεπώς η βελτίωση της πρόγνωσης της κατάστασης της θάλασσας σε διάφορες περιοχές θα μπορούσε να προσφέρει ασφαλέστερες προγνώσεις.
Ηδη, το ΕΛΚΕΘΕ με το Σύστημα Ποσειδών διαθέτει μετεωρολογικούς σταθμούς ποντισμένους σε δώδεκα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Ομως, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μιας ιδιαίτερα δύσκολης θάλασσας όπως είναι το Αιγαίο. «Το Αιγαίο είναι μια από τις δυσκολότερες θάλασσες στον κόσμο, λόγω της πληθώρας των νησιών τα οποία διαφοροποιούν την ένταση και τη διεύθυνση των ανέμων», υποστηρίζει στο «Εθνος» ο κ. Μυσιρλίδης από την ΕΜΥ. Περισσότερα...

Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger