Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Σε θολό τοπίο για χρόνια μπαίνει το ελληνικό ελαιόλαδο

Σε "σκοτεινό τούνελ" η διάρκεια του οποίου ενδεχομένως να είναι πολύ μεγάλη, μοιάζει να έχει εισέλθει το ελληνικό ελαιόλαδο, με βάση τις εξελίξεις που καταγράφονται στη διεθνή αγορά του προϊόντος και με δεδομένη την αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας και των εγχώριων συντελεστών του κλάδου να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική, η χάραξη και εφαρμογή της οποίας δεν θα στερήσει την γνωστή "λάμψη" από το... χρυσάφι της ελληνικής γης.
Σήμερα πάντως, όλα μοιάζουν πολύ δύσκολα! Κι αυτό γιατί, η ηγέτιδα δύναμη του κλάδου η Ισπανία, επιδίδεται σε μια προσπάθεια άλωσης των αγορών με βασικό όπλο την χαμηλή τιμή και με σχετική αδιαφορία για την ποιότητα, στους ελαιοκομικούς χάρτες προστίθενται συνεχώς και νέες περιοχές ανα την υφήλιο (Αυστραλία, Κίνα, ΗΠΑ, ακόμα και Τουρκία), ενώ την ίδια στιγμή η κατανάλωση του ελαιολάδου στον πλανήτη δεν αυξάνεται με τους ρυθμούς που υπαγορεύει το νέο διατροφικό πρότυπο, τουλάχιστον στον αναπτυγμένο κόσμο.
Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το «φαινόμενο» των 2 ευρώ το κιλό για το extra παρθένο ελαιόλαδο, που βλέπουν τον τελευταίο χρόνο οι Έλληνες παραγωγοί του προϊόντος, μπορεί και να προσλάβει μόνιμα χαρακτηριστικά αν δεν αξιολογηθεί κατάλληλα η σημερινή πραγματικότητα, εάν δεν υπάρξει κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για τη χάραξη της γραμμής που θα ακολουθήσει το ελληνικό ελαιόλαδο στο σύγχρονο κόσμο και αν δεν μεταφερθούν τελικά προς την πλευρά του παραγωγού κάποιες από τις υπεραξίες που «κτίζονται» γύρω από το προϊόν. Περισσότερα...

Πηγή:Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger