Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Μεγάλο το ποσοστό φωτορύπανσης και στην Κρήτη

Στις μέρες μας οι εννιά στους δέκα Ελληνες μένουν σε φωτορυπασμένες περιοχές. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να δουν μόνο τον Σείριο και τον Αρκτούρο, τα δύο λαμπρότερα αστέρια του βόρειου ημισφαιρίου. Οι μισοί Ελληνες δεν μπορούν να δουν τον Γαλαξία και ζουν σε μέρη πιο φωτεινά απ’ την πανσέληνο. Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία προέρχονται από την έρευνα του κυρίου Χαράλαμπου Κουτρούλη, ηλεκτρολόγου μηχανικού, καθηγητή στο ΤΕΙ Κρήτης). Στον πλανήτη που φλέγεται από τα τεχνητά φώτα (το 63% της επιφάνειας της Γης είναι φωτορυπασμένο), η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Λάρισα και το Ηράκλειο συμπεριλαμβάνονται στις 31 πόλεις του κόσμου που σημειώνουν μεγάλη ενεργειακή απώλεια λόγω της φωτορύπανσης (στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Μόντρεαλ, η Νέα Υόρκη και το Μεξικό. Η Αθήνα βρίσκεται στη δέκατη τρίτη θέση και χάνει 14,9 εκατ. kWh το χρόνο, ενώ προηγούνται το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο).

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, 13.700 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται λόγω του νυχτερινού φωτισμού στην Αθήνα. Ακολουθεί το Ηράκλειο με 821 τόνους, ο Βόλος με 650 τόνους, η Λάρισα με 525, η Θεσσαλονίκη με 353 τόνους, η Λαμία με 301. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία χρόνια, ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο», εκτιμά ο κ. Κουτρούλης, ο οποίος διαμένει στην Κρήτη. «Ολες οι αστικές περιοχές είναι υπερφωτισμένες. Ολη η γραμμή που ξεκινά από τη Σητεία. Το βόρειο τμήμα της Κρήτης είναι υπερφωτισμένο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες».

«Ο ισχυρός νυχτερινός φωτισμός αποπροσανατολίζει τα νυχτόβια ζώα, τα έντομα και τα πουλιά», σημειώνει ο κύριος Κουτρούλης. Ερευνες στην Αμερική έχουν αποδείξει ότι κάθε χρόνο 5 εκατ. πουλιά προσκρούουν σε ψηλά κτίρια τη στιγμή που οι μικρές θαλάσσιες χελώνες, ακολουθώντας τα φώτα, περπατούν στην άσφαλτο. Περισσότερα...

Πηγή:Ε-τύπος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger