Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Λύση για το ελαιόλαδο, η ιδιωτική αποθεματοποίηση

«Ούτως ή άλλως κρατάει το λάδι του στην αποθήκη ο παραγωγός και δεν παίρνει τίποτα. Επομένως χρειάζεται να λειτουργήσει η ιδιωτική αποθεματοποίηση, είναι χρήματα της Ευρώπης, για τη στήριξη του παραγωγού», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας σχετικά με το μέτρο αυτό που ισχύει μεν ως όρος στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν έχει εφαρμοστεί δε.
Πρόκειται για ένα υποστηρικτικό μέτρο του παραγωγού, βάσει του οποίου δεν είναι υποχρεωμένος όταν πέσει η τιμή κάτω από το πλαφόν, να το εμπορευθεί και επειδή το κρατάει αποθηκευμένο, παίρνει πριμ.
«Έτσι αποσύρεται από την προσφορά, μια ποσότητα λαδιού που δημιουργεί συνθήκες πτώσης των τιμών και από την άλλη ο έμπορος αν προσφέρει τιμές κάτω από τα όρια της αποθεματοποίησης δεν θα βρίσκει λάδι στην αγορά.
Θα κάνουμε παράσταση στον υπουργό για να ζητήσουμε την προστασία του παραγωγού και την προώθηση του προϊόντος», σημείωσε ο ίδιος.
Παράλληλα στη συνεδρίαση συζητήθηκε η πορεία της μετατροπής του ΣΕΔΗΚ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
«Οι περισσότεροι Δήμοι έχουν πάρει ήδη αποφάσεις στα δημοτικά τους συμβούλια για τη μετατροπή του ΣΕΔΗΚ σε Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Ο ΣΕΔΗΚ δεν είναι ούτε επιχειρηματίας ούτε θέλει να υποκαταστήσει κανέναν άλλο φορέα, είναι όμως ένας αξιόπιστος θεσμός που παλεύει για το καλό του παραγωγού.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το παρατηρητήριο τιμών του ΣΕΔΗΚ, είναι το μόνο αξιόπιστο σε όλη τη χώρα».
Επίσης συνεχίζονται οι διεργασίες και οι επαφές για τον φάκελο της κρητικής διατροφής που θα κατατεθεί στην UNESCO. Περισσότερα...

Πηγή:AgroNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger