Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ερώτηση για την κ. Υπουργό Απασχόλησης από τον κ. Καρχιμάκη για τα παραδοσιακά καφενεία

ΘΕΜΑ: «Παράλογη αντικοινωνική και ανεξήγητη υποχρεωτική ασφάλιση ΟΑΕΕ συνταξιούχων ΟΓΑ που διατηρούν παραδοσιακά καφενεία στον Νομό Λασιθίου.»

Τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων των χωριών του Νομού Λασιθίου, έχουν προκαλέσει οι ειδοποιήσεις που φτάνουν από τον ΟΑΕΕ για υποχρεωτική ασφάλιση όσων είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και διατηρούν παραδοσιακό καφενείο.
Σύμφωνα με το Ν.3050/02 είναι προαιρετική η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) των συνταξιούχων του ΟΓΑ σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων αλλά και σε όσους είχαν χαμηλότερα εισοδήματα από ένα συγκεκριμένο ποσό.
Σύμφωνα με την 99/2008 του ΟΑΕΕ, που βασίζεται στην με αριθμό 8931/15-10-08 γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Οργανισμού, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων ή πληθυσμού του Δήμου όπου ανήκουν, όπως απαλλάσσονταν κανονικά με τις διατάξεις του νόμου 3050/02 περί μη υπαγωγής στην Υποχρεωτική Ασφάλιση του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ).
Πρόκειται για μια απόφαση που έχει πραγματικά αναστατώσει τους ιδιοκτήτες, αφού οι εισφορές είναι ένα δυσβάσταχτο ποσό, που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα είναι εφικτό να πληρωθούν, οπότε πολλοί θα αναγκαστούν να κλείσουν τα καφενεία τους.
Είναι γνωστό ότι τα μικρά καφενεία στα απομακρυσμένα χωριά αποτελούν το μοναδικό σημείο κοινωνικής συνάντησης των κατοίκων που έχουν απομείνει.
Είναι ο χώρος συνάθροισης και ο χώρος της μοναδικής διασκέδασης των κατοίκων.
Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και διατηρούν τα καφενεία τους παρέχοντας πραγματικά κοινωνικό έργο στα χωριά. Τα εισοδήματα από τα καφενεία αυτά δεν υπερβαίνουν τα λίγα ευρώ σε καθημερινή βάση .Είναι απαράδεκτο η πολιτεία να ζητάει ασφαλιστικές εισφορές από ηλικιωμένους, όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην προλάβουν να πάρουν τη σύνταξη του ΟΑΕΕ και να μην υφίσταται ανταποδοτικότητα των εισφορών τους.
Η υποχρέωση αυτή δημιουργεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στους ιδιοκτήτες οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους κλείνουν ή θα κλείσουν τους χώρους αυτούς που είναι οι μοναδικοί χώροι συνάντησης και κοινωνικής συναναστροφής δημιουργώντας και συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης.
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
Είναι στις προθέσεις σας να ανακαλέσετε άμεσα την εγκύκλιο αυτή για τους ιδιοκτήτες των μικρών καφενείων σε οικισμούς και χωριά της υπαίθρου που είναι σε φθίνουσα πορεία, και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και που επιβάλει κατά παράβαση του Νόμου την ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ και που ταυτόχρονα η εφαρμογή αυτή θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης και υποβάθμισης των ανθρώπινων σχέσεων στα μικρά χωριά και στους οικισμούς της περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger