Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Μετά τη Σητεία κινέζικο λάδι και από την... Καλαμάτα

Μετά τη Σητεία, εμφανίστηκε «κρούσμα» προσπάθειας σφετερισμού και του ελαιόλαδου της Καλαμάτας. Αλλά όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας Μανώλης Βακόντιος, το πρόβλημα φαίνεται να είναι σημαντικό και να επεκτείνεται σε διάφορα προϊόντα, τρόφιμα – ποτά ακόμα και βιομηχανικά. Η Ένωση Σητείας μάλιστα έχει ενημερώσει σχετικά τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ήδη άρχισαν να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους για τη λήψη μέτρων. Επίσης, ερωτήσεις στη Κομισιόν, την ευρωβουλή και τα συναρμόδια ελληνικά υπουργεία, έχουν καταθέσει ευρωβουλευτές και βουλευτές.
Η Ένωση Σητείας ενημέρωσε την Καλαμάτα
Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης δήλωσε στην εφημερίδα «Θάρρος» της Καλαμάτας, ότι έφθασε στην Ένωση της Μεσσηνίας –που είναι ο δικαιούχος της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Καλαμάτα» στο ελαιόλαδο- σχετική πληροφορία από την ΕΑΣ Σητείας, η οποία κρίνεται από την Ένωσή μας άκρως ανησυχητική, σε μια στιγμή που «πάει ν’ ανοίξει» η αγορά της Κίνας. Ο κ. Κοζομπόλης επεσήμανε πως «τα λάδια αυτά είναι υπόπτου προελεύσεως και ποιότητας και θα δυσφημήσουν το ποιοτικό μας ελαιόλαδο, το όνομα ‘Καλαμάτα’, που όπως φαίνεται είναι γνωστό, γίνεται γνωστό, άρα είναι εμπορικά ελκυστικό.
Το ΔΣ της Ένωσης έλαβε άμεσα απόφαση να κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία στην Κίνα και θα συνεννοηθεί με την ελληνική πρεσβεία και με τους φορείς που έχουν εμπειρία».

Η ενημέρωση της ΕΑΣ Μεσσηνίας προήλθε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Σητείας, που είναι παθούσα. Ο διευθυντής Εξαγωγών της Ένωσης Σητείας Μάριος Λυγκώνης απέστειλε προς τον κ. Κοζομπόλη ηλεκτρονικό μήνυμα, δεδομένου ότι οι δύο Ενώσεις διατηρούν άριστες σχέσεις, αναφέροντας τα εξής: «Θα γνωρίζετε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την προσπάθεια σφετερισμού του εμπορικού μας σήματος από Κινεζική εταιρεία. Ήδη έχει κατατεθεί η ένστασή μας μέσω του εκεί δικηγόρου μας. Έχουμε ήδη ενημερωθεί ότι δυστυχώς μια άλλη κρητική εταιρεία ελαιολάδου έχει ανακαλύψει ότι το εμπορικό της σήμα είναι ήδη κατοχυρωμένο στην Κίνα. Αυτό το μήνυμα έρχεται σε συνέχεια τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με πελάτη μας στην Κίνα, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι στο Πεκίνο υπάρχουν δύο εταιρείες (…) οι οποίες τυποποιούν ελαιόλαδο κακής ποιότητας και τοποθετούν περιλαίμια στα μπουκάλια τα οποία πληροφορούν ότι το λάδι είναι "δήθεν" από την περιοχή της Καλαμάτας στην Ελλάδα.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση καθώς και συζήτηση για πιθανή μελλοντική σύμπραξη ώστε να αποφύγουμε, συλλογικά, παρόμοια φαινόμενα σφετερισμού» έγραφε στο μήνυμα του ο αρμόδιος της Ένωσης Σητείας.
Περισσότερα...

Πηγή:Αγροτύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger